ĮVYKO SUSITIKIMAS DĖL STELMUŽĖS ĄŽUOLO GYVENIMO KOKYBĖS GERINIMO

0
62
2

Praėjusią savaitę rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus Aurelijaus Banio iniciatyva Savivaldybėje įvyko susitikimas su arboristais ir kraštovaizdžio specialistais.

Susitikime dalyvavo: rajono Savivaldybės administracijos direktorius Aurelijus Banys, mero patarėja Simona Burokaitė, Savivaldybės vyriausiasis architektas Evaldas Ulianskas, asociacijos Kraštovaizdžio ir želdynų ekspertų grupės (toliau – Asociacijos) vadovas Steponas Deveikis, Asociacijos valdybos pirmininkas Renaldas Žilinskas, Asociacijos narė Kristina Žalnierukynaitė, Gražutės regioninio parko specialistai Vytautas Eidėjus ir Austėja Jasinskytė, arboristas Tomas Kokanka.

Susitikimo metu buvo diskutuota apie vieno seniausių Europoje ir seniausio Lietuvoje Stelmužės ąžuolo būklę bei jo priežiūrą ateityje, nes nerimą kelia ąžuolo šakų atramos.

2021 metais Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba pakeitė senąsias medines atramas naujomis. Tų pačių metų kovo mėnesio pabaigoje nulūžo viena iš 4 pagrindinių medžio šakų. Stelmužės ąžuolas neteko gražiausios 11 metrų vakarinės šakos, todėl dabar labai svarbu apsaugoti kitas ąžuolo šakas.

Susitikimo metu nuvykus į Stelmužę, kraštovaizdžio specialistai ir arboristai apžiūrėjo ir įvertino dabartinę Stelmužės ąžuolo būklę.

Arboristai apžiūrėję naujas ąžuolo šakų atramas paaiškino, kad jos nėra saugios. Ąžuolo šakos neturi remtis į atramas, kad medis toliau sėkmingai taikytų šakos išlaikymo principą. Tai yra: skirti daugiau savo turimos energijos medžio šakų išlaikymui ir stiprinimui. Šakų atramos turi suveikti tik perkrovos atveju.

Dabartinės ąžuolo šakų atramos neatlieka savo funkcijų. Arboristai rekomenduoja keisti atramas naujomis, kurios atliktų savo funkciją. Specialistai paminėjo, kad metalinės skardos, kurios yra uždėtos ant medžio kamieno, taip pat daro žalą ąžuolui, nes jos sukuria šiltnamio efektą, Todėl šias skardas reiktų nuimti.

Pirmieji žingsniai, kuriuos reikėtų padaryti, norint palengvinti naštą medžiui – atlikti negyvų šakų genėjimo darbus. Tai padėtų sumažinti apkrovą medžiui. Taip pat reiktų nupjauti kelis medžius, kad ąžuolo laja gautų daugiau šviesos. Zarasų rajono savivaldybės administracija įsipareigojo suorganizuoti šiuos darbus.

Toliau reiktų parengti šakų atramų keitimo projektą, tačiau Savivaldybė viena to atlikti negali. Tam reikia Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos leidimo ir pagalbos bei Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos finansavimo.

Kraštovaizdžio ir želdynų ekspertų grupės atstovai taip pat pažadėjo prisidėti prie projekto rengimo. Dėkojame jiems, kad atvyko į susitikimą, apžiūrėjo ąžuolą ir patarė, kokių veiksmų reiktų imtis jo šakų išsaugojimui.

Aptarus Stelmužės ąžuolo problemas ir galimus sprendimo būdus, Administracijos direktorius Aurelijus Banys ir mero patarėja Simona Burokaitė specialistams parodė kitą, ne taip plačiai žinomą, bet įspūdingo grožio ir dydžio Dagilių ąžuolą. Buvo diskutuota, kokių veiksmų reiktų imtis, kad ir šis ąžuolas būtų įtrauktas į Lietuvos lankytinų ir gamtos paveldo objektų sąrašus.

Pasibaigus diskusijoms, Administracijos direktorius Aurelijus Banys mūsų svečiams-specialistams įteikė atminimo dovaneles.

Rajono Savivaldybė tikisi ir toliau glaudaus bendradarbiavimo su specialistais, tikisi sulaukti pagalbos ir iš Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos. Bus dedamos visos įmanomas pastangos, kad Stelmužės ąžuolas dar daug metų žaliuotų ir džiugintų visus lankytojus.

Zarasų rajono savivaldybės administracijos informacija

1

3

4

5

6

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite