PRIEDANGŲ TINKLO PLĖTRA ZARASŲ RAJONE

0
75
3

2023 m. gegužės 22 d. Zarasų rajono savivaldybėje įvyko susitikimas dėl priedangų tinklo Zarasų rajone plėtros. Susitikime dalyvavo Zarasų rajono savivaldybės merė Nijole Guobienė, Savivaldybės administracijos direktorius Aurelijus Banys, Civilinės saugos ir mobilizacijos vyriausioji specialistė Aušra Dilienė, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Zarasų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vyriausieji specialistai Olga Juodikevičienė ir Arūnas Daunaravičius.

Pasitarimo metu aptarti svarbūs klausimai, susiję su tikslu didinti gyventojų saugumą, siekiant vykdyti didesnį priedangų parinkimą, jų ženklinimą, organizuoti tinkamą jų parengimą. Aptarti tiksliniai dviejų priedangų – Dusetų mieste ir Suvieko kaime parengimo ir remonto darbai. Svarstytos galimybės ir poreikis atlikti priedangų Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje parinkimo, vertinimo komisijos narių pakeitimą ir papildymą naujais nariais, įtraukiant  rajono Savivaldybės administracijos seniūnijų seniūnus bei Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojus atsakingus už viešąją tvarką.

Civilinės saugos ir mobilizacijos vyriausioji specialistė Aušra Dilienė susirinkusius supažindino su bendra priedangų situacija Lietuvoje. Siekiant didinti gyventojų saugumą bei vykdyti Civilinės saugos stiprinimo koncepcijos (2023-01-31 d.) uždavinį – plėsti priedangų tinklą, ne mažiau kaip 50 proc. gyventojų užtikrinant galimybę oro pavojaus atveju pasinaudoti trumpalaike apsauga priedangose. Pasitarimo metu nuspręsta padidinti priedangų skaičių Zarasų rajone iš turimo 42,1 proc. iki 50 proc. priedangose sutalpinamų bendro rajono gyventojų skaičiaus. Planuojama priedangas parinkti ir paženklinti Imbrado, Turmanto ir Degučių seniūnijose.

1

Išsamiau aptartos teisės aktų normos, reglamentuojančios priedangų parinkimą, ženklinimą, peržiūrėtas esantis priedangų sąrašas.

Priedanga skirta trumpalaikei (iki kelių valandų) apsaugai slepiantis, kai yra pavojus gyventojų gyvybei ar sveikatai, kilus oro pavojui, nuo tiesioginio ir netiesioginio apšaudymo grėsmės karinės agresijos metu (nuo netiesioginių atakų iš orlaivių, raketų, artilerijos ugnies, nuo skeveldrų, nuolaužų, sprogimo smūgio bangų, atsitiktinių kulkų).
 
Priedangų parinkimas ir ženklinimas vykdomas vadovaujantis Priedangos parinkimo ir ženklinimo rekomendacijomis, patvirtintomis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus 2022 m. gegužės 30 d. įsakymu Nr. 1-327 „Dėl priedangos parinkimo ir ženklinimo rekomendacijų patvirtinimo“.
 
Šiuo metu yra galiojantis Zarasų rajono savivaldybės direktoriaus 2022 m. spalio 14 d. įsakymas „Dėl Zarasų rajono savivaldybės priedangų sąrašo patvirtinimo ir ženklinimo“ priedangų sąrašas. Parenkant statinius ir patalpas, kuriuos ekstremaliųjų situacijų ar karo metu būtų galima pritaikyti gyventojams apsisaugoti nuo atsiradusių gyvybei ar sveikatai pavojingų veiksnių, atsižvelgta į statinio ar patalpų vietą, talpumą, sandarumą, konstrukcijas, patalpų vietą statinyje, privažiavimą prie statinio ir kitas aplinkybes. Svarbu pabrėžti, kad karo atveju priedanga galėtų tapti ir kiekvieno namo rūsys ir privataus būsto ir daugiabučių namų.
 
ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS PRIEDANGŲ SĄRAŠAS
 
• Antazavės socialinių paslaugų centras „Kartų namai“, Antazavės kaimas, Dvaro g. 19,
• Antalieptės daugiafunkcinis centras, Antalieptės mstl., A. Žilėno g. 1,
• Suvieko kaimo bendruomenės namai, Suvieko k., Parko g. 7,
• Sartų regioninio parko direkcija, Salako mstl., Laisvoji a. 14,
• Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Salako ugdymo skyrius, Salako mstl., Šilo g. 23,
• Salako socialinės globos namai, Salako mstl., Daugailių g. 10,
• Salako bažnyčia, Salako mstl., Bažnyčios g. 26,
• Zarasų rajono savivaldybės viešoji įstaiga Zarasų ligoninė, Zarasų m., Vilniaus g. 1B,
• Zarasų profesinė mokykla (bendrabutis), Dimitriškių k., Šaltinių g. 46,
• Zarasų ,,Santarvės“ pradinė mokykla, Zarasų m., Vytauto g. 16,
• Zarasų rajono socialinių paslaugų centras, Zarasų m., Malūno g. 2,
• Uždaroji akcinė bendrovę „Zarasų autobusai“, Zarasų m., Statybininkų g. 2,
• Zarasų rajono savivaldybės administracija, Zarasų m., Sėlių a. 22,
• Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras, Zarasų m., Vytauto g. 1a/2a,
• Zarasų rajono savivaldybės viešoji įstaiga Pirminės sveikatos priežiūros centras, Zarasų m., Malūno g. 4,
• Štadvilių bendruomenės pastatas, Štadvilių k., Ežerėnų g. 4,
• Zarasų r. Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija, Dusetų m., Vytauto g. 56,
• Zarasų rajono savivaldybės viešosios įstaigos Pirminės sveikatos priežiūros centro Dusetų ambulatorija, Dusetų m., Vytauto g. 29.
 
 
Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje numatytos sąraše priedangos yra paženklintos specialiuoju geltonos spalvos kvadrato formos ženklu, kurį sudaro namo simbolis, kurio viduryje žmogaus figūros simbolis ir žodis „PRIEDANGA“ , kuris rašomas ženklo viršuje, didžiosiomis raidėmis, raidžių aukštis ne mažesnis kaip 50 mm. (žr. 1 pav.).
2
1 pav.
 
Zarasų rajono savivaldybės administracijos informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite