INFORMACIJA DĖL KOMUNALINIŲ ATLIEKŲ SURINKIMO IR TVARKYMO KAINOS AUGIMO

0
97
komunalinės atliekos

Zarasų rajono savivaldybės gyventojai, gavę sąskaitas už 2023 metų komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo paslaugas, kreipėsi į TV3 televizijos žurnalistus. Žurnalistai uždavė keletą klausimų, todėl pateikiame išsamius atsakymus dėl komunalinių atliekų surinkimo ir tvarkymo kainos augimo.

Zarasų rajono gyventojai skundžiasi, kad nuo 2018 metų pakeitus rinkliavos taisykles jiems kasmet auga šiukšlių išvežimo mokestis. Kodėl rinkliava keitėsi?

Nuo 2018 m. rugpjūčio 1 d. Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje už mišrių komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą bus taikoma dvinarė vietinė rinkliava. Nustatyti dvinarę rinkliavą savivaldybes įpareigojo atliekų tvarkymą reglamentuojantys teisės aktai – LR atliekų tvarkymo įstatymas bei LR Vyriausybės nutarimu patvirtintos Vietinės rinkliavos ar kitos įmokos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą dydžio nustatymo taisyklės. Minėti teisės aktai nustato, kad dvinarės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą dydis turi būti toks, kad iš nekilnojamojo turto objektų savininkų arba jų įgaliotų asmenų surinktomis lėšomis būtų apmokėtos visos būtinosios, su komunalinių atliekų tvarkymu susijusios sąnaudos. Rinkliavą sudarys pastovioji ir kintamoji dalis. Kiekvienai rūšiai nekilnojamojo turto objektų, nustatomi atskiri rinkliavos dydžiai.

Ar augo šiukšlių išvežimo kaštai?

Mišrių komunalinių atliekų surinkimo kaina tiek Zarasuose, tiek daugelyje kitų Lietuvos miestų nuosekliai kyla jau kelis metus iš eilės. Kalbant konkrečiai apie Zarasų rajono savivaldybę – 2022 m. pabaigoje buvo priimtas savivaldybės tarybos sprendimas, kad nuo 2023 m. komunalinių atliekų surinkimo kaina kils daugiau nei 40 proc. (pridedama lentelė palyginimui). Sprendimas nebuvo lengvas. Savivaldybė yra suinteresuota, kad gyventojai mokėtų kuo mažesnę rinkliavą, tačiau kainos kilimą sąlygojo veiksniai, kuriems savivaldybė negali daryti įtakos. Esminės kainos šuolį sąlygojusios priežastys:

1. Nuo 2023 m. pradžios didėja mišrių komunalinių atliekų tvarkymo „Vartų mokestis“. Vartų mokestis – tai vienos tonos komunalinių atliekų naudojimo ir šalinimo (deponavimo) regioniniame sąvartyne kaina arba būtinosios atliekų naudojimo ir šalinimo sąvartyne sąnaudos, tenkančios vienai tonai komunalinių atliekų. Zarasų rajono savivaldybėje šio mokesčio augimas – 11,35 Eur/t arba 16,5 proc. (nuo 69,00 Eur už toną iki 80,35 Eur už toną). Pagrindinė padidėjimą sąlygojusi priežastis yra LR mokesčio už aplinkos teršimą įstatymu numatyto mokesčio už aplinkos teršimą pakeitimas.

2. 2022 m. atlikus viešąjį pirkimą ir sudarius sutartis dėl mišrių komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo, kaina 2023 m. padidėjo daugiau nei 50 proc. Didelį kainų šuolį lėmė 2022 m. išbrangę energetiniai ištekliai. Pridedamas Zarasų rajono mišrių komunalinių atliekų surinkimo ir vežimo sąnaudų palyginimas.

 
2020 m.
2021 m.
2022 m.
2023 m.
Pastovios MKA surinkimo sąnaudos Eur.
62 570
94 028
94 028
165 381
Kintamos MKA surinkimo sąnaudos Eur.
22 366
34 778
34778
53 655
Viso Eur:
84 936
128 806
128 806
219 036

Šiemet kai kuriems gyventojams jau tenka mokėti kelis šimtus eurų už šiukšlių išvežimą?

Itin mažas procentas gyventojų per metus moka 200 Eur ir daugiau. Kiekviena situacija labai individuali, tačiau kelis šimtus sąskaitoje gali pamatyti arba skolininkai, arba tie, kurie turi daug ar didelių nekilnojamo turto objektų. Tipinis bute arba name gyvenantis žmogus moka apie 60–70 Eur. Pvz. individualus namas, kurio 240 litrų konteineris buvo ištuštintas 12 kartų per metus moka 62,92 Eur. Svarbu žinoti, kad jei gyventojas turtu nesinaudoja ir pateikia tai įrodančius dokumentus – kintamosios rinkliavos dalies (kuri dažnai sudaro didžiąją dalį sąskaitos) mokėti nereikia, mokama tik fiksuota (sąlyginai simbolinė) pastovioji dalis.

Kaip vertinate tai, kad kituose didesniuose miestuose už šiukšlių išvežimą gyventojai moka mažiau?

Labai dažnai lyginame Zarasus su kitais geresniais, didesniais miestais. Siekiame mokytis iš geriausių pavyzdžių ir atitinkamai dedame pastangas, kad šiukšlių išvežimo procesas būtų sklandus o apmokėjimo sistema – aiški. Nesusipratimų neretai kyla dėl nekilnojamo turto, kuriuo gyventojas nesinaudoja.

Prieš lyginantis su didmiesčiais, pirmiausia reiktų pasilyginti su greta esančiomis savivaldybėmis. Utenos regione Zarasų rajono gyventojai moka mažiausią kainą už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą.
 

Vidutinė kaina Eur už 2023 m. už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų ir atliekų tvarkymą*
Visagino miesto savivaldybė
Anykščių rajono savivaldybė
Ignalinos rajono savivaldybė
Utenos rajono savivaldybė
Molėtų rajono savivaldybė
Zarasų rajono savivaldybė
Individualūs namai
112,68
109,47
86,04
86,50
73,00
71,03
Butai daugiabučiuose
79,14
108,47
86,38
78,49
86,69
73,11

 * Kadangi kiekvienoje savivaldybėje yra pasirinkti skirtingi apmokestinimo parametrai pastoviajai ir kintamajai daliai, palyginimas sąlyginis, atliktas vertinant: išlaidas namų ūkiui (pagal statistikos departamento duomenis – vienam namų ūkiui tenka vidutiniškai 2,3 gyventojai. Daryta prielaida, kad gyvenama individualiame name (iki 100 kv. m. ploto arba standartiniame 2-3 kambarių bute). Neišskiriamos kaimo ir miesto vietovės kainos (palyginimui imama aukštesnė kaina). Nevertinamos suteikiamos lengvatos. Pateikiamos kainos su PVM.

Suprantame gyventojus, kurie šiemet gavę sąskaitas ėmė piktintis didele kaina. Analizuojame galimybę už komunalines atliekas sąskaitą pateikti kiekvieną mėnesį kartu su sąskaitomis už kitas paslaugas. Galimai, mokant mažesnėmis sumomis kas mėnesį, gyventojams būtų lengviau planuotis išlaidas.

Ar gyventojai gali nemokėti, atidėti mokestį už šiukšles arba jį mokėti dalimis?

Kiekvienam gyventojui pateiktoje sąskaitoje nurodoma, kad sąskaitą galima apmokėti dalimis pirmą mokėjimą atliekant iki 2023-06-30, antrą mokėjimą atliekant iki 2023-09-30, ir paskutinį mokėjimą atliekant iki 2023-12-31. Arba visą sumą galima apmokėti vienu mokėjimu. Nuo 2022 m. gyventojams sudaryta galimybė sąskaitas gauti savitarnos svetainėje, kurioje taip pat pateikiama informacija apie faktiškai ištuštintų konteinerių kiekį.
 
Zarasų rajono savivaldybės informacija 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite