KAS YRA POLITIKA?

0
24
politika

Nors mes nevisada žinoma, kas yra politika, neatrodo, kad mes nuo jos galėtume pabėgti. Net jei mums politika nėra įdomi, politikai mes tikrai esame įdomus. Nepriklausomai nuo istorinės epochos, politika visada lydėjo žmones: bet kokia socialinė organizacija buvo persmelkta politikos: vergovė, feodalizmas, kapitalizmas, socializmas… Bet kas gi yra toji politika apie kurią mes tiek daug girdime, pradedant mokyklos suolu, baigiant kasdieninėmis naujienomis žiniose ir naujienų portaluose?

Kalbant labiai primityviai, politika yra galios santykių tarp žmonių išraiška civilizuotoje formoje. Tačiau net ir brutalią jėgos demonstraciją mes galėtume – pateisinamai – vadinti politikos išraiška. Tačiau nereikėtų galvoti, kad politika – neišvengiama. Apie politiką verčiau reikėtų galvoti kaip apie skirtingų žmonių socialinių grupių interesų balansą. Elementarus to pavyzdys: jei verslininkai siekia kuo didesnio pelno, o darbininkai – kuo didesnių atlyginimų, tai čia mes turime akivaizdžiausią ir elementariausią politikos išraišką: vieni arba kiti turi pateisinti savo interesus kitos interesų grupės sąskaita. Didesni pelnai reiškia mažesnius atlyginimus, o didesni atlyginimai – mažesnius pelnus. Čia – dar kart kalbant labai primityviai – pasireiškia dešiniosios ir kairiosios politikos logika. Jei pirmoji siekia subalansuoti visuomenę egzistuojančiuose galios santykiuose, tai pastaroji siekia, kad silpnesnioji pusė – šiuo atveju darbininkai – gautų kuo daugiau dominuojančios grupės sąskaita. Radikaliausi to pavyzdžiai yra įkūnijami atitinkamai kai kuriuose diktatūriniuose rėžimuose, kurie siekė apginti stripriųjų interesus ir Sovietų Sąjungos, kuri bent jau tariamai siekė apginti dirbančiųjų interesus. Žinoma, šio pavyzdžio primityvumas slypi tame, kad tai nėra vienintelės grupės visuomenėje ir jų tikrai yra daugiau, tačiau tai puikiai išreiškia pačią paprasčiausią politikos logiką.

Bet mes net ir patirties galime patvirtinti, kad politika tikrai nėra paremta vien tik jėgos demonstracija. Politinius santykius taip pat reikai pagrįsti ideologiškai. Tai reiškia, kad viena ar kelios socialinės grupės turi pateisinti savo interesų gynimą per konkrečias idėjas ir argumentus. Pavyzdžiui, Sovietų Sąjungoje nomenklatūra bandė pateisinti savo valdžią apeliuodama į imperializmą, darbo žmonių gerovę ir taip bandydama paaiškinti kodėl nomenklatūrinės privilegijos turėtų būti ginamos. Kitais atvejais, kaip tai buvo pvz feodalizme, egzistuojanti sanvarka gali būti pateisinama religija ar panašiomis idėjomis. Tai yra politinės ideologijos esmė – pateisinti socialinę santvarką arba jos pokytį viena ar kita linkme.

Todėl apie politiką mes turėtume galvoti labai paprastai: dešinioji politika siekia išlaikyti visuomenės harmonija, pasitelkdama valstybės aparatą, kai tuo tarpu kairioji politika siekia visuomenės santvarką pakeisti silpnesniųjų visuomenės narių naudai.

Užsakymo Nr. 19/03/21/01

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite