VYRIAUSYBĖ SIEKIA DIDESNĖS NEĮGALIŲJŲ SOCIALINĖS INTEGRACIJOS

0
15
integracija

Tęsiant Ministro Pirmininko iniciatyva pradėtus spręsti neįgaliųjų socialinės integracijos klausimus, Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis susitiko su neįgaliuosius atstovaujančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis ir aptarė aktualijas.

Kartu su Vyriausiosios rinkimų komisijos atstovais aptarta, kaip užtikrinti neįgaliųjų rinkėjų teises balsuoti 2019 metais vykstančiuose rinkimuose. Konstatuota, kad 2019 m. kovo mėn. vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose daugiau neįgaliųjų, turinčių judėjimo negalią, galėjo atvykti balsuoti dėl didesnės balsavimo infrastruktūros pritaikymo savivaldybėse. Pritaikyta 67 proc. visų rinkimų apylinkių, 2016 m. buvo pritaikyta tik 35 proc. balsavimo patalpų.

Per kovo mėn. vykusius rinkimus neįgalieji, turintys regėjimo negalią, deja neturėjo galimybės balsuoti savarankiškai, nepažeidžiant slapto balsavimo principo – balsavimo biuleteniai nebuvo pritaikyti šiems žmonėms. Vyriausioji rinkimų komisija informavo, kad per ateinančius Prezidento, Europos Parlamento rinkimus, bendradarbiaujant su silpnaregius atstovaujančiomis organizacijomis, tokį balsavimą planuojama išbandyti.

„Nors ir eidami žingsnis po žingsnio, tačiau turime bendromis pastangomis užtikrinti, kad neįgalieji turėtų lygias galimybes visapusiškai naudotis žmogaus teisėmis be diskriminacijos“-, sako Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

Pažymėta, jog kultūros srityje vyksta nemažai darbų – didėja titruojamų ir verčiamų į gestų kalbą laidų skaičius, informacinis prieinamumas klausos ir regos negalią turintiems žmonėms, neįgaliųjų organizacijos aktyviau įtraukiamos į kultūrinių renginių rengimą ir įgyvendinimą.

Nutarta toliau tęsti Neįgaliųjų socialinės integracijos programą, paspartinti jos veiksmų plano rengimą. Taip pat būtina operatyviai spręsti dėl kriterijų, pagal kuriuos neįgaliesiems nustatoma teisė vairuoti transporto priemones.

Aptarti neįgaliųjų sveikatos priežiūros klausimai, siekiant sumažinti priemokas už kompensuojamą medicinos pagalbą, tobulinti medicininės reabilitacijos sistemą. Susitikimo metu taip pat aptartas klausimas dėl švietimo ir sveikatos priežiūros įstaigų pastatų pritaikymo neįgaliųjų poreikiams, kalbėta apie būtinybę inicijuoti reikiamų statybos techninių reglamentų pakeitimus dėl universalaus dizaino principų taikymo.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite