SKIEPAI – SPECIFINĖ IR EFEKTYVIAUSIA APSAUGA NUO VAKCINOMIS VALDOMŲ UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ

0
25
Skiepai

Tymų protrūkis Lietuvoje parodė, kokių pasekmių galima sulaukti nesiskiepijant. Juk tikrai nesijaučiame ramūs žinodami, kad 1 sergantysis tymais gali užkrėsti nuo 12 iki 18 žmonių, kad pernai Lietuvoje registruota 30, o šių metų kovo pabaigoje – jau beveik 300 tymų atvejų. Tai nėra tik statistiniai skaičiai, nes už jų – žmogaus gyvybė.

Būtina įsidėmėti, kad skiepai – specifinė ir efektyviausia apsauga nuo vakcinomis valdomų užkrečiamųjų ligų. Pasiskiepijus apsauga susidaro 90–99 proc.

Šiandien vakcinomis galime kontroliuoti net 28 užkrečiamąsias ligas. Nemokamai (apmokama Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto (PSDF) lėšomis) vaikai skiepijami nuo 14 užkrečiamųjų ligų. Suaugusieji kas 5–10 metų nemokamai skiepijami nuo difterijos, stabligės. Rizikos grupei priklausantys asmenys – nuo gripo ir pneumokokinės infekcijos.

Jeigu mylite savo vaiką, nerizikuokite jo sveikata, paskiepykite. Tegul Jūsų vaikas netampa infekcijos platintoju.

Glaustą informaciją dėl asmenų, kontaktavusių su sergančiuoju tymais, medicinos personalo, turėjusio kontaktų su tymais sergančiu pacientu, taip pat ir vaikų skiepijimo PSDF lėšomis kompensuojama tymų, epideminio parotito ir raudonukės vakcina rasite http://www.paneveziotlk.lt/?TabID=5&topic=1350.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro skiepų linijos tel. (8 5) 230 0123. Konsultacijos teikiamos pirmadieniais–ketvirtadieniais nuo 8 iki 16.45 val., penktadieniais – nuo 8 iki 15.45 val.
Patikima informacija apie skiepus – www.ulac.lt, apie tymus – http://www.ulac.lt/lt/tymai.

Rūpimus klausimus ligonių kasai galite pateikti el. paštu info@vlk.lt arba bendruoju informacijos tel. (8 5) 232 2222.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite