FILMAS „SENGIRĖ”

0
24
FB COVER

Balandžio 10 d. 18 val. Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcija bendradarbiaudama su Kultūros centru Dusetų dailės galerija visus kviečia į Mindaugo Survilos filmo „Sengirė“ peržiūrą.

„Sengirė“ yra vieta, kurioje ne tik ištirpsta laiko ribos, bet ir viskas, kas egzistuoja, stiebiasi į amžinybę. Šis filmas nufilmuotas paskutiniuose išlikusiuose senosios girios plotuose Lietuvoje. Poetiškas, netipiškas filmas apie gamtą kviečia žiūrovus į begalinę kelionę. Pradedant nuo miško brūzgynų iki vilkų urvų, kylant aukštyn į juodųjų gandrų lizdus ir neriant gilyn į povandeninius miškus, ir sugrįžtant į pakraštį miško, kur gyvena žmogus. Čia nėra jokio užkadrinio balso, tik beveik apčiuopiami, stiprūs girios ir jos gyventojų garsai bei kamera užfiksuotos magiškos akimirkos.

Filme matysite:

Žiema
1. Žmogaus, gyvenančio miške, santykis su laukiniais gyvūnais.
2. Vilko papjautos stirnos likučius doroja jūriniai ereliai ir krankliai (atskleidžiami jų tarprūšiniai santykiai).
Pavasaris
1. Pradeda tirpti sniegas. Po žiemos pasirodo pirmieji voragyviai ir vabzdžiai (uodų įvairios rūšys).
2. Kurtinių poravimasis ir kovos dėl patelių.
3. Kurtinių muštynių garso pažadinti barsukai.
4. Ką tik iš pietų Afrikos grįžę juodieji gandrai, šildantys lizdo duobutę, kur per kelias dienas bus sudėti pirmieji kiaušiniai.
5. Stuobryje miega didžioji miegapelė. Ji miega 9 mėnesius, tad nenuostabu, kad visą filmą taip ir pramiegos.
Vasara
1. Žmogaus, gyvenančio miške, santykis su laukiniais gyvūnais.
2. Rudasis pelėnas sutinka angį. Tik puikios pelėno reakcijos dėka (per 1/20 sekundės dalį) pelėnas išvengia (šįkart) angies nuodų.
3. Jaunas stumbras “žaidžia su pagaliuku”.
4. Nakties medžiotojai: vilkai ir uralinės pelėdos.
5. Įvairūs vabzdžiai maitinasi nektaru ant žiedo.
6. Išsekę nuo karščio juodųjų gandrų jaunikliai ir vištvanagio patelė.
7. Lyjant lietui ant žemės beperiantis ir puikiai užsimaskavęs lėlys.
8. Upėje atplaukusi lašiša.
9. Besimaitinantis briedis.
10. Juodojo gandro jauniklius maitina atskridęs vienas iš tėvų.
Ruduo
1. Geltonkaklės pelės ruošiasi žiemai.
2. Vyksta elnių ruja.
Ir vėl ateina žiema… Tačiau nesibaiminkite sėkmingai ją išvarėme, todėl balandžio 10 d. laukiame ir didelių, ir mažų. Visų neabejingų gamtai!

Atvykite į Vytauto g. 54, Dusetos ir atraskite Lietuvos gamtos magiją.

000

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite