KAIP PRIŽIŪRĖTI AUGALUS SODE?

0
16
pupelių daigai

Labai daug žmonių turi bent jau nedidelį plotelį žemės, kuriame nori ekologiškai užsiauginti šiek tiek derliaus savo vartojimui. Kažkas netgi nori užsiauginti šiek tiek daugiau – kad užtektų ir artimiausiems giminaičiams. Dar kiti nori augina tiek derliaus, kad užtektų ir jiems, ir giminaičiams, ir dar priedui būtų galima parduoti kitiems. Yra ir tokių žmonių, kurie dėl derliaus nesuka galvos ir tiesiog mėgaujasi ūkio darbais sode. Bet nepriklausomai nuo poreikių, kuriais yra kultivuojamas sodas, kiekvienas nori turėti supratimą apie sodo priežiūra ir apie augalų auginimą jame.

Sodininkystėje yra šiek tiek žinių, tiek teko įgūdžių ir šiek tiek meno. Neužtenka vien tik mintinai išmokti knygose aprašytas taisykles, nes reikia dar ir tinkamai mokėti jas pritaikyti. Reikia pažinti savo dirvą, reikia žinoti kas joje auga, o kas – ne. Reikia suprasti ir kitas subtylias detales: koks yra žemės drėgnumas, koks jos šarmiškukas… Jeigu aklai pasikliausite knygose parašyta informacija – nieko nepešite. Taip galite net nusivilti visa sodininkyste.

Nėra vieno atsakymo į klausimą kaip reikėtų prižiūrėti augalus sode. Beveik viskas priklauso nuo to ką auginate, nuo konkrečios augalo rūšies ir nuo panašių dalykų. Dar daug priklauso ir nuo pačio sodo: jo dirvos, pločio, pasirinkimo ką ir kur auginti. Todėl prižiūrint augalus ir visą derlių sode nereikėtų aklai pasikliauti knygose rasta informacija. Vietoje to reikėtų pasinaudoti pagalba internete, nes ten pateikiama informacija tiesiog yra tiksliausia. Skirtingai nei knygose, internete informaciją apie sodininkystę galite rasti konkrečios augalo rūšies tikslumu.

Vienas populiariausių puslapių Lietuvoje, kuriame yra pateikiama įvairios informacijos apie sodininkystę yra sodininku.info, kuriame yra patalpinta keli šimtai straipsnių apie įvairius sodininkystės ypatumus. Nuo skirtingo derliaus kultivacijos iki įvairių idėjų sodui: ten rasite visko, ko reikia sodui. Bet tai nėra vienintelė vieta informacijai apie sodininkystę ieškoti: užtenka į pasieškos laukelį suvesti konkretaus augalo ir jo rūšies pavadinimą ir prieš savo akis išvysite daug įvairių kitų žmonių patarimų apie tos rūšies kultivaciją. Internetas padarė sodininkystę kaip niekada paprasta: dabar visa informacija yra prieinama jums panosėje.

Tik nepamirškite, kad sode galite drąsiai eksperimentuoti. Darže galite pasilikti nedidelę erdvę išbandyti naujų daržovių auginimą, egzositiškų vaisių ar uogų kultivaciją. Net apie egzotiškas daržoves, vaisius ar uogas informacijos rasti nėra sudėtinga, nes šiandien tokių eksperimentuotojų Lietuvoje yra labai daug!

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite