MENŲ DŪZGĖS SU KAKĖS MAKĖS PERSONAŽO AUTORE

0
14
DSC0018

Antradienį, po saldaus popiečio miegelio Zarasų „Lakštingalos“ mokyklos darželinukai su auklėtojomis ir smalsiais tėveliais sugūžėjo į Vaikų literatūros skyrių. Kas juos čia atviliojo? Smalsumas. Visiems labai rūpėjo pamatyti ir išgirsti knygelių, žaidimų personažo Kakė Makė autorę – Liną Žutautę.

Šiaulietė Lina Žutautė (g. 1973 m.) vaikystėje svajojusi būti gydytoja, siuvėja ar animacinių filmukų autore, baigusi dailės studijas Šiaulių universitete dirbo dizainere. Tačiau per ekonominę krizę netekusi užsakymų pasuko nauju keliu – pradėjo iliustruoti lietuvių ir užsienio autorių knygas, vėliau – savo parašytas.

Viešnia darželinukų paklaususi ar jie pažįsta Kakę Makę, ar juos aplanko Netvarkos Nykštukas ir išgirdusi teigiamą atsakymą pakvietė pasiklausyti jų atsiradimo istorijos.
O ji buvo tokia. Kūrėja kas vakarą sūnui Karoliui sekdavusi ekspromtu sukurtas istorijas apie jo sugalvotą Kakės Makės personažą. O 2010 m. išleido pirmąją knygą apie Kakę Makę ir Netvarkos Nykštuką, vėliau gimė paršiukų, Ferdinando ir Pū istorijos, atsirado daugiau personažų. Papasakojo, kad Kakės Makės languotos kelnės atkeliavusios iš autorės vaikystės. Nes labai patikusios jos turėtos.
Papasakojusi apie knygas, Lina Žutautė pakvietė vaikučius panirti į kūrybos procesą. Balto popieriaus lape grafito pieštuku kiekvienas dalyvis vingiavo įvairius ratus, apsukimus, kol jais užpildė visą lapą. O spalvotais flomasteriais vedžiojo tai kas ką pamatė vingiuose – drugelius, paukščius, širdeles. Visi džiaugėsi savo atradimais.
Atsisveikindami su dailininke ir rašytoja nusifotografavo, nepamiršusieji paprašyti autografų džiaugėsi jais.
Renginys – Ignalinos viešosios bibliotekos projekto „Menų dūzgės kūrybingai vaikystei“ dalis, Zarasų viešoji biblioteka projekto partneris. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Zina ČERNOVIENĖ,
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukų autorė Inesa DUMBRAVIENĖ

 DSC0020

 DSC0022

 DSC0023

 DSC0032

 DSC0036

 DSC0037

 DSC0038

 DSC0039

 DSC0040

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite