GYVENTOJŲ PADAROMA ŽALA – APIE 300 TŪKST. EURŲ KASMET

0
23
DSC 3507 Copy

Panevėžio teritorinė ligonių kasa (Panevėžio TLK) atliko žalos, gyventojų padarytos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetui, pastarųjų 5 metų lyginamąją analizę. Rezultatai parodė, kad Panevėžio ir Utenos apskrityse bendras žalos dydis kasmet siekia apie 300 tūkst. Eur. Daugiausia žalos padarymo atvejų nustatoma baudžiamosiose bylose, kai dėl smurtinės ar kitos neteisėtos veikos kalti asmenys ligonių kasai turi atlyginti nukentėjusiųjų gydymo išlaidas. Šioje srityje teigiama bent jau tai, kad sunkių nusikaltimų, dėl kurių sunkiai sužalojami asmenys, skaičius mažėja.

Panevėžio ir Utenos apskrityse 2014–2018 m. nustatyta 1,7 tūkst. atvejų, kuriais gyventojai padarė žalą PSDF biudžetui. Beveik 60 proc. šių atvejų (daugiau kaip 1 tūkst.) sudaro smurtine veika padaryta žala. Kiti atvejai: pretenzijos dėl žalos, padarytos PSDF biudžetui per eismo įvykius, atlyginimo draudimo bendrovėms (402); inicijuoti civiliniai procesai dėl žalos, padarytos per papildomą mėnesį (sveikatos draudimui susitvarkyti skirtą mėnesį, kai asmenys, pasibaigus jų privalomajam sveikatos draudimui (PSD), kitą mėnesį nemokamai gydėsi, tačiau iki jo pabaigos taip ir neapsidraudė) 272); dėl neteisėto pasinaudojimo užsienyje Europos sveikatos draudimo kortele (ESDK), esant nedraustam (28); dėl nevykdomų žalos atlyginimo dalimis sutarčių (7).

Panevėžio TLK Administravimo skyriaus vyresnysis specialistas Marius Budreika pastebi: bendras Panevėžio TLK inicijuotų civilinių procesų skaičius auga. Tai susiję su Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) direktoriaus įsakymu patvirtintais Žalos PSDF biudžetui atlyginimo tvarkos aprašo pakeitimais, pagal kuriuos pradėtas vykdyti žalos, padarytos per papildomą mėnesį, išieškojimas. 2016 m. žalą PSDF biudžetui padarė ir savanoriškai neatlygino 25 per papildomą mėnesį gydęsi, bet laiku neapsidraudę asmenys (jiems suteiktas paslaugas apmokėjo ligonių kasa). 2017 m. tokių asmenų buvo 75, 2018 m. – 172.

M. Budreikos teigimu, stebimas ir kitų atvejų skaičiaus augimas. Pavyzdžiui, vis daugiau Panevėžio, Utenos apskričių gyventojų, lankydamiesi Europos Sąjungos (ES) ar Europos ekonominės erdvės (EEE) šalyse bei Šveicarijoje, neteisėtai pasinaudoja būtinąja medicinos pagalba su ESDK. Kitaip tariant, gyventojai pateikia gydymo įstaigai turimą ESDK, nors paslaugos teikimo metu nebūna apsidraudę PSD Lietuvoje. Žalos, padaromos naudojantis ESDK, sumos irgi auga. Nagrinėtu laikotarpiu didelės įtakos sumos augimui turėjo iš Islandijos gauti pranešimai, nes toje šalyje sveikatos priežiūra itin brangi. Didžiausia Panevėžio TLK veiklos zonos gyventojo padaryta žala per pastaruosius 5 metus – maždaug 20 tūkst. Eur.

Pasak Panevėžio TLK specialisto, dauguma žalos padarymo atvejų nustatoma baudžiamosiose bylose, bet jose padarytos žalos dydis nebūtinai yra didžiausias. Pernai šį dydį viršijo eismo įvykiuose padarytos žalos sumos, nors pačių įvykių, kurių pagrindu reiškiamos pretenzijos draudimo bendrovėms, 2018 m. buvo mažiau nei įprastai.

Palyginus oficialią avarijų ir jose sužalotų asmenų statistiką su Panevėžio TLK gaunamų pranešimų apie šiuos įvykius skaičiumi, spėjama, kad policijos komisariatai nepateikia ligonių kasai visų atvejų dėl gyventojų PSDF biudžetui padarytos žalos. Siekdama skatinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą, Panevėžio TLK savo veiklos zonos teisėsaugos institucijoms (policijos komisariatams, prokuratūroms) siųs priminimą dėl išsamios informacijos pateikimo.

Panevėžio TLK Lietuvos gyventojams primena:
• Jei baigiasi Jūsų PSD galiojimas, Jūs dar vieną mėnesį (papildomą) turite teisę gauti PSDF biudžeto lėšomis apmokamas sveikatos priežiūros paslaugas, kompensuojamuosius vaistus, medicinos pagalbos priemones. Šį mėnesį PSD, o su juo ir išvardytos paslaugos, suteikiamas skolon su sąlyga, kad iki mėnesio galo apsidrausite – pats sumokėsite PSD įmokas, įsidarbinsite, įsiregistruosite Užimtumo tarnyboje ar įgysite teisę į draudimą valstybės lėšomis kitokiu pagrindu ir pan. Jei iki mėnesio pabaigos ši sąlyga netenkinama, pasinaudojusieji sveikatos priežiūros paslaugomis per papildomą mėnesį tampa skolingi už suteiktas paslaugas tiek, kiek ligonių kasos už jas sumoka gydymo įstaigai.

• ESDK galioja tik tada, kai Jums viešint ES, EEE šalyje ar Šveicarijoje, ūmiai susergate, dėl ko Jums svečios šalies valstybinei sveikatos apsaugos sistemai priklausančioje gydymo įstaigoje teikiama būtinoji medicinos pagalba, o šio įvykio metu esate apdraustas PSD Lietuvoje. Jei įvykio metu nebūsite apsidraudęs, bet gydymo įstaigai vis tiek pateiksite ESDK ir gausite paslaugas, į PSDF biudžetą teks grąžinti tiek, kiek Lietuvos ligonių kasa sumokės užsienio šaliai už Jums suteiktas paslaugas.

• Jei dėl savo kaltės (neteisėtos veikos) sužalojote kitą asmenį, jo gydymą iš PSDF biudžeto apmoka ligonių kasos, bet išlaidas, kaip žalą, turėsite padengti Jūs. Kai neteisėta veika padaroma per eismo įvykį, žala išieškoma iš kalto asmens arba ją atlygina draudimo kompanijos, jei automobilis yra draustas privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu.

• Kai su ligonių kasa sudaroma sutartis dėl žalos PSDF biudžetui atlyginimo dalimis, ją privaloma vykdyti. Nustatytais terminais nemokant žalos kompensavimo įmokų, ligonių kasa civilinio proceso tvarka kreipiasi į teismą dėl žalos išieškojimo. Teismo sprendimai gali būti priimami už akių.

Pasitikrinti, ar esate apdraustas, galite atvykę į ligonių kasą arba elektroniniu būdu: apsilankę VLK interneto svetainės skyrelyje „Ar esate draustas?“; per Elektroninių valdžios vartų portalą www.epaslaugos.lt.

Daugiau informacijos teikiama bendruoju ligonių kasų tel. (8 5) 232 2222, el. paštu info@vlk.lt.

Panevėžio teritorinė ligonių kasa

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite