ZARASŲ KULTŪROS DIENA PANEVĖŽIO APSKRITIES GABRIELĖS PETKEVIČAITĖS-BITĖS VIEŠOJOJE BIBLIOTEKOJE

0
18
DSC 8524

Balandžio 2 dieną Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vyko Zarasų kultūros diena. Pristatyti savo išskirtinumus, lankytinus objektus, tradicijas ir renginius išvyko Zarasų viešosios bibliotekos, Zarasų krašto muziejaus, Zarasų kultūros centro, „Ąžuolo“ gimnazijos, Kultūros centro–Dusetų dailės galerijos darbuotojai, krašto menininkai.

Šventėje dalyvavo ir sveikinimo žodį tarė Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas. Meras pasveikino visus susirinkusiuosius ir pasidžiaugė, kad 2008 metais Zarasai buvo paskelbti pirmąja Lietuvos kultūros sostine, o 2019 metais Dusetos tapo mažąja Lietuvos kultūros sostine. Meras kalbėjo, kad Zarasų kraštas gražėja, keičiasi ir nuolat pulsuoja kultūriniu gyvenimu, prie kurio labai prisideda šventinėje programoje dalyvaujančios kultūros įstaigos, Zarasų rajone gyvenantys bei kuriantys menininkai, garsinantys miesto vardą Lietuvoje ir už jos ribų.

Panevėžio miesto vicemeras Petras Luomanas sveikindamas kalbėjo, kad Zarasų žemė jam yra ne svetima – ne vienas paežerės keliukas yra dviračiu pramintas, žavi nuostabi gamta, unikalus apžvalgos ratas, nuo kurio atsiveria salos ir ežero grožis. Jis linkėjo panevėžiečiams nuvažiuoti į Madagaskarą. Taip, Zarasų rajone, Antalieptės seniūnijoje yra kaimas, kuris vadinasi Madagaskaru.

Kultūrinę programą sveikinimo žodžiu pradėjo bibliotekos direktorė Danutė Karlienė. Žiūrovams buvo parodytas trumpametražis filmas apie šiandienos Zarasų viešąją biblioteką, kurioje galima ne tik skaityti ir mokytis, bet ir atsipalaiduoti, leisti laiką su šeima, dalyvauti kultūros renginiuose, pažinti naujas technologijas, kurti ir tobulėti. Apie bibliotekoje jau trečius metus gyvuojantį suaugusiųjų teatrą „Juodai balta“, kalbėjo jo režisierė Gražina Karlaitė. Ji pristatė vieno iš produktyviausių ir paklausiausių šiuolaikinių Europos dramaturgų Ivano Vyrypajevo pjesę „Girti“, kurios vieną ištrauką iš spektaklio suvaidino bibliotekos suaugusiųjų teatro aktoriai.

Zarasų kultūros centro direktorius Aurimas Gudas pasidžiaugė, kad savo gimtajame Panevėžio krašte gali parodyti tai, kuo Zarasų kultūros centras didžiuojasi. Krašto muzikinę kultūrą atskleidė vaikų folkloro ansamblio „Čiūta“ dalyvės Gilmė Dainytė ir Rugilė Staskevičiūtė, atlikusios dvejines sutartines. Nuostabius balsus ir muzikos grožį parodė Ieva Baronaitė ir Rugilė Staskevičiūtė, respublikinio moksleivių ir jaunimo dainuojamosios poezijos festivalio-konkurso „Kai dainai daina“ atsišauks“, skirto poetui Pauliui Širviui atminti, laureatės, jausmingai atlikusios dainą pagal P. Širvio eiles „Vysta žiedas smėly“. Merginos kalbėjo, kad toks festivalis padeda asmenybės kūrybiškumui atsiskleisti, sujungti dvi mūzas – muziką ir poeziją.

Šventinę nuotaiką taip pat kūrė ir garo davė Zarasų kultūros centro kapela „Čir, vir, vyrai“ ir muzikavimo grupė „Zarasų mandolininkai“. Kapelos ir grupės vadovas Gintaras Andrijauskas pasakojo apie mandolinos akademiją Zarasuose, juokavo, kad po ketverių metų mokslo bus galima išduoti ir bakalauro diplomą. Mielai pakvietė visus panevėžiečius gegužės mėnesį į dvidešimt septintą kartą organizuojamą tradicinį tarptautinį liaudiško muzikavimo festivalį „Sėlos muzikantai“.

Renginio metu veikė fotografo Rimanto Bikulčiaus fotografijos darbų paroda „Literatūriniai, istoriniai personažai Zarasų viešosios bibliotekos languose“, kurią pristatė direktorė Danutė Karlienė. Zarasų krašto muziejaus kultūrinių renginių koordinatorius Vasilijus Trusovas pristatė eksponuotus tautodailininkės Adelės Tumėnienės, pelniusios nemažai nominacijų ir karūnuotos aukso vainiku, audinius. A. Tumėnienę jis pristatė kaip gerai savo amatą žinančią ir gebančią moterį, nuolat skatinančią kultūros darbuotojus imtis įvairių būdų audimo tradicijoms išsaugoti, Zarasų, Salako folkloro ansambliams ne vienerius metus audusi tautinius drabužius.

Baigiamasis Zarasų kultūros dienos akcentas – Kultūros centro–Dusetų dailės galerijos dailininkų tapybos darbų parodos atidarymas. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos renginių koordinatorė Vida Mikelevičiūtė džiaugėsi, kad išsipildė sena svajonė bibliotekos erdvėse eksponuoti dusetiškių darbus. „Unikalumas slypi tame, kad nors Dusetos yra vienas mažiausių miestų Lietuvoje, tačiau Kultūros centro–Dusetų dailės galerijos ir ją vienijančių profesionalių dvidešimt trijų dailininkų ir dešimt fotografų vardai aidi toli toli“, – kalbėjo V. Mikelevičiūtė.

Kultūros centro–Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas su pasididžiavimu pristatė Dusetas – jose vykstančias tradicines žirgų lenktynes, išleistus parodos katalogus „Žirgas fotografijoje“ ir „Žirgas dailėje“, iš čia kilusius poetus P. Širvį, A. Vienažindį, A. Strazdelį, M. Kudarauskaitę, kalbininkus K. Būgą, A. Pakerį ir kt. Pasidžiaugė dabar kuriančiais profesionaliais menininkais, kurių penki atvažiavo į parodos pristatymą – Liliana Žutautienė, Violeta Gasparaitis, Romualdas Pučekas, Eugenijus Raugas.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus vyr. bibliotekininkė Ilona Mažylytė pateikė zarasiečiams malonų siurprizą, pristatydama leidinius ir rankraščius, susijusius su Zarasų kraštu. Išeivijos rašytojo, vertėjo Kazimiero Barėno asmeninės bibliotekos skaitykloje lankytojus pasitiko kraštiečių – poeto Fausto Kiršos ir Laimučio Balio Švalkaus – poezijos leidiniai ir ranka rašyti K. Barėnui laiškai. Knygos visada buvo su Kazimieru Barėnu, tad nenuostabu, kad per ilgus gyvenimo metus surinktoje didžiulėje leidinių kolekcijoje ir Zarasų kraštui svarbių asmenų kūryba, rankraščiai. Kitą parodos dalį sudarė Zarasuose gyvenusio žurnalisto, vertėjo, bibliotekininko, Zarasų bibliotekos steigėjo Leono Žurausko (1904–1966) išverstos į lietuvių kalbą knygos, enciklopedija iš asmeninės L. Žurausko bibliotekos, kurios nugarėlę puošia spaudas „Nuosavybė L. Žurausko“; E. Rozeno spaustuvėje, kuri veikė Zarasuose (1932–1940), spausdintos kai kurios knygos, kiti smulkūs leidiniai.

Greitai prabėgo ilgai ir kruopščiai organizuota Zarasų kultūros diena Panevėžyje.

Nuoširdžiai dėkojame Zarasų kultūros ir švietimo įstaigoms už bendradarbiavimą, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai už partnerystę.

Inesa DUMBRAVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
Nuotraukos Eriko ČERNOVO

DSC 8553

DSC 8570 Kopija

DSC 8631

DSC 8649

DSC 8700

DSC 8720

DSC 8814

 

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite