KULTŪRINĖ VAIKŲ SAVIRAIŠKA IR LĖLIŲ TEATRAS

0
25
DSC0046

Zarasų viešojoje bibliotekoje vyko seminaras savivaldybių viešųjų bibliotekų specialistams, dirbantiems su vaikais. Seminarą rengė Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, įgyvendindama projektą „Lėlių teatras – kultūrinei vaikų edukacijai“. Seminare dalyvavo Zarasų rajono bibliotekininkai ir svečiai iš Anykščių bei Ignalinos viešųjų bibliotekų ir teritorinių padalinių.

Seminaro lektoriai pristatė trumpą lėlių teatro raidos apžvalgą įvairiais istorijos laikotarpiais, akcentavo pirmųjų lėlių teatro pasirodymų Lietuvoje reikšmę vaikų ir suaugusių žiūrovų ugdymui. Klausytojams įsimintinas buvo faktas apie 1936 metais gegužės šeštąją Kaune vykusį pirmąjį profesionalų lėlių spektaklį „Silvestras Dūdelė“. Lėles šiam spektakliui sukūrė dailininkas Stasys Ušinskas. Pranešimų metu buvo demonstruojamos penkių skirtingų lėlės valdymo technikų būdu pagamintos lėlės, aptartos jų gaminimo subtilybės bei vaidinimo turinio išraiškos galimybės. Įgytos žinios atvers platesnes galimybes vaikų meninei saviraiškai per įvairias lėlių teatro rūšis bibliotekose.

Antroje seminaro dalyje kartu su bibliotekų specialistais dirbo vaikai. Santarvės pradinės mokyklos trečiaklasiai, vadovaujami mokytojos Ingos Vainiūnienės, dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse. Pasirinkus literatūros kūrinį iš katalogo „100 knygų vaikams ir Lietuvai“, buvo gaminamos lėlės šešėlių teatro vaidinimui. Susikaupę vaikai piešė Justino Marcinkevičiaus poemėlės „Grybų karas“ personažus, karpė juodo popieriaus siluetus ir skubėjo į šiek tiek pritemdytą patalpą, kurioje įvyko spektaklis. Nedideliame ekrane „atgijo“ nuo vaikystės žinomo literatūros kūrinio personažai, sumaniai vaikų valdomi specialiais virbais. Šypsenos švietė vaikų veiduose. Visiems teko pabūti ir žiūrovais, ir aktoriais. Mokiniai nuoširdžiai padėkojo lektorei – scenografei Julijai Charsikai už suteiktą galimybę naujai susipažinti su tradiciniu vaikų literatūros kūriniu ir patirtą scenos atradimų džiaugsmą.

Renginį finansavo Lietuvos kultūros taryba.

LTK Logotipas2

 

 

 

Parengė Vidmina ALUBECKAITĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja
Nuotraukos Zinos ČERNOVIENĖS

 DSC0048

 DSC0050

 DSC0062

 DSC0064

 DSC0070

 DSC0074

 DSC0077

 DSC0082

 DSC0089

 DSC0094

 DSC0101

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite