APDOVANOTOS KONKURSO „KAS MAN YRA LIETUVIŲ KALBA“ LAUREATĖS

0
50
mid news zrs 481 1RBF 4718

Metams besibaigiant iš Lietuvių kalbos instituto atskriejo džiugi žinia – keturios Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokinės tapo Lietuvos mokinių kūrybinių darbų konkurso „Kas man yra lietuvių kalba“ nugalėtojomis. Šis konkursas susilaukė didžiulio moksleivių susidomėjimo – buvo pateikta daugiau nei 650 darbų.

Mūsų gimnazijos 3 kl. mokinės Justė Sipavičiūtė, Urtė Solveiga Konošovaitė, Vakarė Šablinskaitė ir Maria Rzezniczak šiame konkurse pelnė 2 vietą. Šį mėnesį mus pasiekė ne tik prizai ir diplomai, bet dar viena smagi naujiena – šių gimnazisčių darbai eksponuojami Vilniuje Lietuvių kalbos instituto erdvėse – bibliotekoje ir muziejuje „Lituanistikos židinys“ kartu su kitais geriausiai įvertintais konkurso dalyvių darbais. Pasak „Lituanistikos židinio“ darbuotojų, konkurso nugalėtojų darbai „lyg tikroje meno galerijoje traukia savo spalvomis, formomis, idėjomis, išradingumu, kūrybingumu, kruopštumu, įvairiais simboliais, prasmėmis, įžvalgomis ir meninėmis raiškos priemonėmis.“

Mūsų gimnazistės šiam konkursui pateikė dviejų dalių koliažą ir originalų aprašą tema „Lietuvių kalbos spalva“. Darbe buvo kūrybiškai panaudoti tarmiški tekstai, fotografijos, šaržai. Taip atsiskleidė mokinių santykis su gimtąja kalba, vertybės. Pačios darbo autorės teigia: „siekėme parodyti, kad lietuvių kalba mums svarbi, mes domimės jos įvairove ir savitumu, juk ji neatsiejama nuo mūsų tautos istorijos ir kultūros. Todėl koliaže kalbos spalvingumą perteikėme grožine literatūra (skirtingų tarmių eilėraščiais), publicistika ir iliustracijomis. Nuotraukos taip pat iš skirtingų Lietuvos regionų. Svarbus akcentas skirtingų tarmių, laikmečių laikraščių iškarpos, tautiniai motyvai – raštai, spalvos. Darbas sudarytas iš aukštaitiškai, žemaitiškai, dzūkiškai ir suvalkietiškai parašytų tekstų. Taigi, lietuvių kalba spalvinga tarmių ir patarmių įvairove, kūryba, o mes – šios spalvingos kalbos visumos dalis.“

Laureatės ir jų mokytoja (šių eilučių autorė) buvome apdovanotos diplomais, vertingomis knygomis, suvenyrais. Gimnazistes labai nudžiugino ir 150 eurų dovanų kuponas į renginius bei saldžios dovanos.

Gimnazistes konkursui ruošusi mokytoja Gitana Kavaliauskaitė
Nuotrauka Rimanto Bikulčiaus.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite