GERA ŽINIA SKAITMENINIO PAVELDO SEKĖJAMS

0
25
Be pavadinimo

Jau ne paslaptis, kad nuo 2016 metų, bendradarbiaujant su Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąja biblioteka, skaitmeninamas Zarasų viešosios bibliotekos kraštotyros fondas.

Zarasų viešosios bibliotekos interneto žinyne www.krastotyra.zvb.lt galite rasti krašto kultūros paveldo skaitmenintų šaltinių, kurie kasmet papildomi nauja informacija. 2016 metais Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka suskaitmenino kraštiečio literato, kilusio nuo Salako, Antano Pūslio (1910–1982) rankraščius.

Suskaitmenintais Zarasų rajono laikraščio „Pergalė”, leisto 1946, 1947, 1948 metais, komplektais galima naudotis tik Zarasų viešojoje bibliotekoje. Informaciją rasite interneto svetainės zarasubiblioteka.lt skiltyje http://skaitmeninimas.zvb.lt.


Šiais metais jau galime pasidžiaugti, kad Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka suskaitmenino mūsų kraštiečio kunigo Alfonso Kadžiaus (1910-1999) rankraštį „Turizmas namie“. Informacija talpinama skiltyje http://skaitmeninimas.zvb.lt. Šį kunigo A. Kadžiaus rankraštį Zarasų viešajai bibliotekai dovanojo kunigas Remigijus Kavaliauskas. Rankraštis apima 1960-1975 metus. Jame kunigas vaizdžiai, negailėdamas spalvų, aprašo pasivaikščiojimus po aplinkinių kaimų apylinkes, savo išgyvenimus, sutiktus kaimo žmones, pokalbius su jais ir kita.

Alfonsas Kadžius gimė 1910 sausio 6 d. Žirlių kaime, Anykščių rajone. Mokėsi Pelyšių ir Subačiaus pradžios mokyklose, 1929 metais baigė Panevėžio gimnaziją, o 1934 m. baigė Kauno kunigų seminariją. Kunigu įšventintas 1934 m. gegužės 26 dieną. Per ilgą (65 metų) kunigystę Alfonsas Kadžius dirbo Naujamiestyje, Saločiuose, Tauragnuose, Gružiuose, Anciškyje, Šiluose, Linkuvoje, Aleksandravėlėje. 1949 m. rugsėjo 4 d. jis buvo areštuotas, apkaltintas antisovietine veikla ir nuteistas, įkalintas Choladilniko lageryje Vorkutoje (Komija, Rusija).

Išlaisvintas 1957 m. lapkričio 27 d. A. Kadžius grįžo Lietuvą, 1957–1958 m. porą mėnesių administravo Dabužių (Anykščių r.) Kristaus Žengimo į dangų parapiją, vėliau nuo 1958 m. sausio buvo Vadaktėlių (Panevėžio r.) Šv. Jono Nepomuko parapijos klebonas. 1973–1974 m. A. Kadžius buvo Imbrado (Zarasų r.) Nukryžiuotojo Jėzaus parapijos klebonas. Nuo 1974 m. A. Kadžius buvo Avilių (Zarasų r.) Šv. Kryžiaus Išaukštinimo parapijos klebonas. Per ištisus 25-rius metus netruko energijos ir idėjų mažiems ir dideliems darbams. Po lagerio sunkumai ir išbandymai nepalaužė, bet suteikė dar daugiau užsidegimo kovoti su blogio imperija. Tai buvo ne vien griežto asketinio gyvenimo kunigas, bet ir labai kruopštus ir pedantiškas žmogus, registruojantis visus įdomesnius gyvenimo momentus. Domėjęsis ir katalogavęs augalus ir jų retas rūšis, jis rinko medžiagą apie Avilių ir aplinkinių kaimų tautosaką ir istoriją Jis gerai pažinojo Avilių apylinkes, mėgo ir aprašė gamtą, taip pat užrašė savo prisiminimus. Paliko septynių tomų rankraštinį dienoraštį, kuriame visas kunigo, poligloto, mąstytojo, poeto tyrinėtojo gyvenimas. Mirė 1999 m. gruodžio 25 dieną Aviliuose. Palaidotas Gudelių kaimo kapinėse Zarasų rajone.

Dėkojame Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės- Bitės viešajai bibliotekai už pagalbą ir kviečiame zarasiškius ir visus besidominčius Zarasų krašto praeitimi domėtis savo krašto istorija!

Parengė Saulutė PELEKIENĖ, Zarasų viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja ir Vida MIKŠTIENĖ, vyresnioji bibliografė kraštotyrai

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite