ZARASŲ RAJONE KURIAMAS DOKUMENTINIS FILMAS

0
26
min news zrs 495 filmas

LRT televizijos užsakymu VŠĮ „Pilietinė medija“ kuria 2 dalių dokumentinį filmą Nepriklausomybės kovų 100-mečiui „1919-ųjų karas su bolševikais. Šimtmečio kovų didvyriai“. Viena dokumentinio filmo dalis bus skirta Kėdainių kautynėms, kai manervrinėse kautynėse Lietuvos kariuomenė ir vokiečių savanorių pajėgos sulaikė Kauno link besiveržiančius bolševikus.

Antroji filmo dalis bus skirta ypatingai svarbiam Zarasų mūšiui (1919-08-23 – 1919-08-30). Zarasų operacija – didžiausio masto savarankiška Lietuvos kariuomenės surengta karinė operacija Nepriklausomybės karo metu. 1919 m. rugpjūčio pabaigoje, sutelkus reikiamus techninius resursus bei esminę visos Lietuvos kariuomenės dalį – kelis tūkstančius karių, kavaleriją bei artileriją – buvo pradėtas lemiamas puolimas trimis kryptimis. Bolševikai galutinai išstumti iš Lietuvos.

Filmo idėja: prieš 100 metų vykusius įvykius, kautynes inscenizuoja šių dienų Lietuvos kariai – Karaliaus Mindaugo husarų batalionas, kurio istorija taip pat glaudžiai susijusi su dokumentiniame filme pasakojama nepriklausomybės kovų istorija. Kai kurių mūšio scenų filmavimas vyks š.m gegužės 15–16 d.d nuo 5.00 iki 20.00 valandos.

Informuojame gyventojus apie filmavimus šiose vietose:

Gegužės 15 d. 15–17 val. Zarasų miesto Sėlių aikštėje. Bus filmuojama scena, kai Lietuvos kariuomenė 1919 rugpjūčio 25 d. įžygiavo į Zarasus. Filmavimo metu karinė technika (hameriai) įvažiuos į Zarasus, pravažiuos porą ratų centrine aikšte priešais savivaldybę ir išvažiuos iš miesto trimis kryptimis. Tuo metu numatoma sustabdyti i eismą.

Gegužės 15 d. 18–20 val. Kamariškėse, prie Kamariškio dvaro liekanų. Šioje vietoje 1919 rugpjūčio 26–27 Lietuvos kariuomenė išstūmė paskutinius bolševikus iš Lietuvos.

Gegužės 16 d. 5–8 val. Balčiuose prie buvusio dvaro, netoli karužo Jurgio Sidaravičiaus žūties vietos. Šioje vietoje Lietuvos kariuomenė 1919 rugpjūčio 24 d. pralaužė bolševikų saugomą „Bružų liniją“.

Gegužės 16 d. 10–12 val. Mukuliuose, prie buvusio Vrangelio dvaro.

Gegužės 16 d. 13–15 val. vietoje tarp Šunelės ir Girsių.

Zarasų rajono Savivaldybės administracijos informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite