AUGA TŪKSTANTMEČIO PARKAS

0
17
01

2002 metais, pasirašius sutartį tarp Lietuvos šaulių sąjungos, Generalinės miškų urėdijos ir Zarasų miškų urėdijos dėl bendradarbiavimo, pagalbos sodinant miškus ir bendrų renginių, tarp šių organizacijų nusistovėjo glaudūs ryšiai. Jie nenutrūksta ir šiandien.

Vienas tokių bendradarbiavimo pavyzdžių yra parko įkūrimas Suvieko miške. Čia 2009 metais pagal kraštovaizdžio architekto Alvydo Mituzo paruoštą projektą gražaus ir didelio Čičirio ežero pusiasalyje tuometinio Generalinės miškų urėdijos generalinio miškų urėdo Benjamino Sakalausko, Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) vado Juozo Širvinsko ir VĮ Zarasų miškų urėdijos urėdo Rimanto Jurevičiaus iniciatyva buvo pradėta įgyvendinti idėja pasodinti Lietuvos tūkstantmečio parką.

LŠS pakvietė Lietuvos Respublikos Seimo narius, Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovus, valstybines ir visuomenines organizacijas į parko sodinimo talką.

Į kvietimą atsiliepė apie 500 talkininkų, tarp kurių buvo daug pavienių iniciatyvių piliečių ir ąžuolų sodinimo šventė tapo respublikiniu renginiu „Mes pasodinsime 1000 ąžuolų parką“. Darbo užteko visiems ir vietovėje, nuo seno garsėjančioje kaip šių tauriųjų medžių augimvietė, suošė naujai pasodintas ąžuolynas Lietuvos vardo tūkstantmečiui ir Lietuvos Šaulių sąjungos įkūrimo 90-mečiui paminėti.

Parko prieigą puošia antalieptiečio medžio drožėjo Sauliaus Savicko skulptūra, šalia į žemę įsmigęs Kunigaikščio Algirdo kalavijas, kurį Lietuvos šaulių sąjungos užsakymu išdrožė ukmergiškis skulptorius Vaidotas Ramoška.

Parke suprojektuotos ir pastatytos pavėsinės, aikštelės palapinėms, nutiesti keliai.

2010 metais, minint Žalgirio mūšio 600 metų jubiliejų, parke pasodinta dar 600 ąžuoliukų, pastatyta Sauliaus Savicko išdrožta skulptūra, dedikuota LDK kunigaikščiui Vytautui.

Ateityje šioje vietoje numatyta galimybė įrengti tiltus ir pontoninius lieptus, prie kurių galėtų švartuotis valtys ir buriniai laiveliai, kadangi ežero pakrantėse veikia kelios dešimtys kaimo turizmo sodybų.

Netoli parko, Suvieko miške, buvo partizanų bunkeriai, kuriuos planuojama atstatyti, įrengti takus ir praplėsti parko ribas. Prie šios patriotinės akcijos žada prisidėti ir Suvieko seniūnija.

Parkas – ne proginis reiškinys,- į stovyklavietę atvažiuoja turistai, ši vieta tinkama Suvieko seniūnijos renginiams, įvairiems patriotiniams renginiams.

Kiekvienas projektas, kaip negyvenamas namas – nepuoselėjamas greitai nyksta, todėl, įrengus parką, pasirašyta trišalė sutartis tarp Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Suvieko skyriaus, Zarasų miškų urėdijos ir LŠS Utenos apskrities plk. Prano Saladžiaus 9-osios rinktinės Zarasų 7-osios kuopos dėl parko priežiūros.

Šių metų gegužės mėnesį plk. Prano Saladžiaus 9 – osios rinktinės šauliai, Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos moksleiviai- jaunieji šauliai, Zarasų krašto miškininkai surengė bendrą talką: iškirto menkaverčius medelius, krūmus, atstatė dalį vardinių lentelių.

Rikiuotės metu ilgamečiam LŠS nariui ir vienam parko įkūrimo iniciatorių Benjaminui Sakalauskui plk. Prano Saladžiaus 9-osios rinktinės vadė Asta Tidikienė įteikė naujo pavyzdžio šaulio pažymėjimą, jaunąją šaulę iš Pauliaus Širvio progimnazijos pasveikino su artėjančiu dvyliktuoju gimtadieniu.

Talka baigėsi ąžuoliuko, skirto Šaulių sąjungos šimtmečiui sodinimu ir skaniais šauliškais pietumis gamtoje.

Juras Rimkevičius
Nuotraukose – parko sodinimo akimirkos.

IMG 0765

IMG 0782.CR2

IMG 0830.CR2

IMG 0867

IMG 0894

IMG 0928

IMG 0950

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite