ZARASŲ RAJONE STIPRINAMA MIŠKO APSAUGA NUO GAISRŲ

0
18
vmu

VĮ Valstybinių miškų urėdijos miško apsaugos specialistai perspėja: Zarasų rajone šiuo metu vyrauja IV klasės miškų gaisringumas ir gaisrų pavojus išlieka labai didelis. Esant tokiam gaisringumui ir besitęsiant sausiems orams, VĮ Valstybinių miškų urėdija stiprina miško apsaugą nuo gaisrų – organizuoja reidus, skirtus gaisrų prevencijai bei kontrolei ir prašo visų Lietuvos gyventojų apdairiai elgtis su ugnimi.

Šiais metais, iki gegužės 20 d., Lietuvos miškuose užregistruota 162 miško gaisrai 170,31 ha plote. Palyginimui, 2018 metais tuo pačiu laikotarpiu šalyje buvo užregistruota 83 miško gaisrai 28,14 ha plote. 2019 m. Zarasų rajone jau kilo 2 gaisrai 2,28 ha plote, kai tuo tarpu 2018 m. buvo kilę 6 gaisrai 1, 04 ha plote, 2017 m. – 2 gaisrai 2,58 ha plote, 2016 m. šiose apylinkėse gaisrų nebuvo, o 2015 m. užfiksuoti 4 gaisrai 0,93 ha plote.

Zarasų rajone vyrauja vidutinio gamtinio degumo miškai (73 proc.), o didelio degumo miškai sudaro 27 proc. ir yra išsidėstę Gražutės, Salako ir Smalvų girininkijose. Naujausiais Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, Valstybinių miškų urėdijos Ignalinos regioninio padalinio administruojamoje teritorijoje (tame tarpe – ir Zarasų rajone) nustatyta IV miškų gaisringumo klasė. Esant šiai gaisringumo klasei, gaisrams kilti sąlygos yra palankios, jų tikimybė siekia 30-60 proc.

„Dėl iškrentančio palyginti nedidelio ir netolygaus lietaus kiekio, dalyje Lietuvos teritorijos fiksuojamas labai didelis miškų gaisrų pavojus – IV ir V klasės miškų gaisringumas. Dažniausia gaisrų priežastis – neatsargus ir neatsakingas žmogaus elgesys“, – apie miškuose kylantį pavojų sako Valstybinių miškų urėdijos Miško apsaugos skyriaus specialistas Dainius Adžgauskas.

Specialistas ragina gyventojus laužus kūrenti tik tam skirtose vietose, nemėtyti neužgesintų degtukų, nuorūkų, nepalikti stiklo šukių. Išvykstant iš miško, laužus kruopščiai užgesinti, juos užpilant žemėmis ir vandeniu.

Lietuvos miškus, kuriuose yra didžiausia rizika gaisrams kilti, stebi antžeminės automatinės miško gaisrų stebėjimo sistemos, operatyviai užfiksuojančios dūmus. Kitur budi miškų pareigūnai.

Valstybinių miškų urėdija prašo visų šalies gyventojų, pastebėjusių degančią žolę ar miške kilusį gaisrą, apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

VĮ Valstybinių miškų urėdija, vadovaudamasi Lietuvos Respublikos miškų įstatymu, organizuoja bendros valstybinės miško priešgaisrinės apsaugos sistemos įgyvendinimą ir palaikymą visuose šalies miškuose – valstybiniuose ir privačiuose. Pagal šią sistemą įmonės regioniniai padaliniai stebi miško gaisrų kilimo vietas, gesina miško gaisrus, miškuose atnaujina mineralizuotas juostas, įrengia priešgaisrinius kelius, vandens telkinius, vykdo prevencinę veiklą.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite