KNYGOS ATGIJO KURORTINIO SEZONO ATIDARYME

0
17
DSC 0028

Gegužės mėnesio paskutinį savaitgalį zarasiečius ir svečius Zarasų viešoji biblioteka ir kitos organizacijos kvietė į kurortinio sezono atidarymo šventei „Zarasai – tarytum vasara“ organizuotas pramogas.

Biblioteka, įgyvendindama projektą „Kūrybiniai tridieniai Zarasų viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose“, gegužės 25 dieną organizavo renginį „Knygos atgyja: istorija ir dabartis“ Zaraso ežero Didžiojoje saloje. Vyko kūrybinės dirbtuvės / laboratorijos, kuriose dalyviai galėjo susipažinti su knygų iliustravimo technika ombro-cinema, sukurta jau 19-ame amžiuje ir naudojama šiais laikais. Vaikai vieni, jaunesni su tėveliais susipažino su šiuo iliustracijų kūrimo būdu klausydamiesi menininkės, Knygų šalies įkūrėjos Sigutės Chlebinskaitės patarimų, vartydami čekų dailininko Dobroslav Foll ir prancūzų dailininkės Frederique Bertrand iliustruotas knygas. Patys sukūrė įvairių darbelių: drugelį, povą, gėlę, pelėdą, sraigę… Įdomiausia yra tai, kad kūrinys kuriamas iš skaitmenizuotų figūrų papildant spalvoto popieriaus detalėmis ir per kūrinį braukiant specialia vertikaliomis linijomis sugraduota plastikine plokštele, sukuriama judančių objektų iliuzija.

Dailininkė Rūta Mozūraitė renginio dalyviams pristatė Lietuvos knygų meno klasiko Algirdo Steponavičiaus iliustruotas knygas „Nemuno šalies pasakos“ / P. Cvirka, „Varlė karalienė“ / K. Kubilinskas, „Šepetys repetys“, „Jurgio Paketurio klajonės“ / K. Boruta. Kvietė nusispalvinti atspaustą A. Steponavičiaus iliustracijos kopiją iš knygos „Dainavos šalies senų žmonių padavimai“ / V. Krėvė.

Grafikė Rasa Vasilevičiūtė dirbtuvių lankytojus mokė atsispausti Algirdo Steponavičiaus iliustraciją iš knygos „Dainavos šalies senų žmonių padavimai“, turtingos lietuvių tautos praeities vaizdais. Dalyviai spaustuviniais dažais nudažytu voleliu dažė iliustracijos metalinę klišę, uždėję ant įrenginio dengė popieriaus lapu, veltiniu ir sukdami veleną spaudė. Džiaugėsi iliustracijos atspaudais, kuriuos galės įsirėminti.

Kūrybinių dirbtuvių / laboratorijų dalyviai susipažino ir išbandė knygų iliustravimo būdus sukurtus seniau nei prieš šimtmetį, naudojamus ir dabar. Pamatė žymių dailininkų šiais būdais iliustruotas knygas. Kūrė mokomi dailininkų profesionalų, galėjo atskleisti savo kūrybiškumą.

Renginys „Knygos atgyja: istorija ir dabartis“ projekto „Kūrybiniai tridieniai Zarasų viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose“ dalis. Projektą remia Lietuvos kultūros taryba.

Zina ČERNOVIENĖ,
projekto „Kūrybiniai tridieniai Zarasų viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose“ vadovė
Nuotraukos Inesos DUMBRAVIENĖS

DSC 0030

DSC 0036

DSC 0059

DSC 0068

DSC 0070

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite