LIETUVOJE ĮSIGALIOJO TABAKO GAMINIŲ ATSEKAMUMO SISTEMA

0
24
UI atsekamumas blokas 02

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI prie FM) informuoja, kad Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje (toliau – ES), įsigaliojo tabako gaminių atsekamumo sistema.

Nuo šių metų gegužės 20-osios visi cigarečių ir cigaretėms sukti skirto tabako pakeliai bei visos didmeninės tabako gaminių pakuotės turi būti pažymėti unikaliu identifikatoriumi (toliau ‒ UI). UI yra raidinis skaitmeninis kodas, padedantis identifikuoti tabako gaminius ir jų judėjimą. Už vienetinių pakelių bei didmeninių pakuočių UI generavimą ir suteikimą Lietuvoje yra atsakinga VMI prie FM (ID suteikėjas). Minėtų pakelių bei pakuočių judėjimus, pradedant nuo tabako gaminių gamintojo / importuotojo iki pirmos mažmeninės prekybos vietos, privaloma registruoti, o duomenis apie registruotus tabako gaminių judėjimus saugos nepriklausoma trečiosios šalies – saugyklų paslaugų teikėja, kurią parinko Europos Komisija.

„Tabako gaminių atsekamumo sistema suteikia galimybę stebėti teisėtų tabako gaminių judėjimą Europos Sąjungoje ir nustatyti, kuriame etape šie gaminiai tapo neteisėtos prekybos dalimi arba atvirkščiai, pavyzdžiui, neteisėtai importuoti, bet vėliau „legalizuoti“ ir dabar parduodami parduotuvėje, – įdiegtos atsekamumo sistemos esmę aiškina Žygintas Grekas, VMI prie FM Akcizų administravimo departamento direktorius. – ES veikiančią teisėtų tabako gaminių tiekimo grandinės atsekamumo sistema sukurta siekiant kovoti su neteisėta prekyba, kuri sustiprina neigiamą rūkymo poveikį, nes sudaro sąlygas žmonėms pigiau nusipirkti tabako gaminių, o neteisėti tabako gaminiai dažniausiai neatitinka ES nustatytų reikalavimų. Dėl neteisėtos prekybos tabako gaminiais valstybės taip pat netenka nemažai pajamų: jeigu visos juodojoje rinkoje parduodamos cigaretės būtų parduodamos teisėtai, ES ir jos valstybių narių biudžetai kasmet pasipildytų apie 10 mlrd. eurų.“

Šiuo metu tabako gaminių atsekamumo sistema taikoma cigaretėms bei cigaretėms sukti skirtam tabakui, o po penkerių metų, nuo 2024 m. gegužės 20 d., bus taikoma ir cigarams bei cigarilėms. Tai liečia visus tabako gaminius, pagamintus ES (įskaitant ir tuos atvejus, kai šie gaminiai yra skirti eksportuoti), taip pat tabako gaminiams, pagamintiems už ES ribų, bet skirtų ES rinkai.

Taip pat numatyta, kad UI kodais nepaženklintais gaminiais – cigaretėmis ir cigaretėms sukti skirtu tabaku – prekiauti bus galima metus, iki 2020 m. gegužės 20 d. Todėl tabako gaminių gamintojai ir importuotojai turi kreiptis dėl cigarečių ir cigaretėms sukti skirto tabako pakelių UI išdavimo, o dėl didmeninių pakuočių UI išdavimo turi kreiptis tabako gaminių gamintojai ir importuotojai bei didmeninę tabako prekybą vykdantys asmenys.

VMI prie FM primena, kad daugiau aktualios mokestinės informacijos galima rasti tinklalapyje www.vmi.lt, o nuoroda http://www.vmi.lt/cms/web/guest/apie-tabako-gaminiu-atsekamuma atvers dažniausiai užduodamus klausimus (DUK) apie tabako gaminių atsekamumą.

UI atsekamumas gaminio 05

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite