TĘSIASI ZARASŲ MIESTO KVARTALO REKONSTRUKCIJA

0
33
k1

Zarasuose toliau įgyvendinami projektai, kurie keičia miesto veidą. Miestas tampa vis gražesniu, jaukesniu ir patrauklesniu. Viešųjų erdvių tarp S. Dariaus ir S. Girėno g. bei Šiaulių g. ir dviejų daugiabučių kiemų P. Širvio g. teritorija jau seniai kėlė daug problemų zarasiškiais. 1,83 hektaro teritorija yra centrinėje miesto dalyje Pietų pusėje ribojasi su Sėlių aikšte, Rytų – su Savanorių g., Vakarų – su Šiaulių g., o Šiaurinėje su Dariaus ir Girėno gatve. Šioje teritorijoje esantys namai turi bendrą kiemą.

Šių namų kiemuose yra opi automobilių statymo problema. Prasta vaikų žaidimų įrenginių ir sporto aikštelių būklė. Čia vakare ir naktį yra nepatenkinamas ir kiemų apšvietimas.

Tačiau netrukus šis miesto kvartalas neatpažįstamai pasikeis. Zarasų rajono savivaldybės administracija toliau sėkmingai įgyvendina šio kvartalo sutvarkymo projektą. Teritorija suskirstyta pagal funkciją`: želdinių gatvės prie gyvenamųjų namų, atskiros automobilių stovėjimo aikštelės, sporto aikštynas, vaikų žaidimo aikštelė.

Pagal projektą Šiaulių g. 9 ir Dariaus ir Girėno g. 32 namų kieme bus įrengtos trys automobilių stovėjimo aikštelės po 10 automobilių stovėjimo vietų. Aikštelės suprojektuotos taip, kad jos bus maksimaliai toliau nuo gyvenamųjų namų. Bus išsaugota kuo daugiau medžių. Automobilių stovėjimo aikštelės skirtos Dariaus ir Girėno g. 32, Šiaulių g. 5 ir 9 namų gyventojams. Kiekvienoje aikštelėje bus rezervuotos vietos žmonėms su negalia.

Tarp Šiaulių g. 3 ir Savanorių g. 4 namų bus įrengta 10 vietų aikštelė esamojoje vietoje ir dar bus nauja penkių vietų stovėjimo aikštelė. Suprojektuota ir dvi 5 ir 6 vietų aikštelės. Jos bus nutolusios nuo namų laiptinių, tačiau neįgaliesiems skirtos vietos numatytos arčiau namo esančiose aikštelėse.

Automobilių aikštelėje tarp Zarasų „Lakštingalos“ mokyklos ir Dariaus ir Girėno g. 30 namo statybininkai įrengs trumpalaikio sustojimo vietas. Jos bus skirtos tėvams. Jie galės saugiai palydėti vaikus į mokyklą.

Šioje rekonstruojamojoje teritorijoje bus įrengtos net 88 automobilių stovėjimo vietos, 9 iš jų skirtos neįgaliesiems.

Po kvartalo rekonstrukcijos daug naujų užsiėmimų suras ir vaikais, sporto entuziastai. Teritorijos centre bus atnaujinta krepšinio aikštelė. Greta bus įrengti lauko gimnastikos įrenginiai, treniruokliai. Bus vietos ir aktyviam poilsiui. . Numatoma įrengti lauko stalo teniso .stalus. Prie ąžuolo vaikams bus įrengta žaidimų aikštelė. Čia bus sūpuoklės, žaidimai su smėliu, pieva ramiam poilsiui. Dar kelios sūpuoklės vaikams bus įrengta šalia namų.

Likusi teritorijos dalis bus panaudota gyventojų poilsiui. Greta naujų betono trinkelių pėsčiųjų takų projektuojami suolai ir želdiniai. Palei takus bus nišose įrengti suolai. Projektuojami gėlynai, vejos ir krūmai sukurs jaukias poilsio vietas. Prie kiekvienos Šiaulių g. 9 namo laiptinės suprojektuoti suolai.

Po projekto įgyvendinimo šio kvartalo gyventojams atsiras ir naujos želdinių ir gėlynų tvarkymo perspektyvos.

Visiškai sutvarkyta daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo teritorija duos didelę socialinę naudą: padidės pėsčiųjų saugumas, bus sudarytos sąlygos neįgaliųjų judėjimui, vaikų žaidimo bei laisvalaikio praleidimui, išsispręs automobilių parkavimo problemos, bus sutvarkyta lauko apšvietimo sistema, pagerės teritorijos estetinis vaizdas.

Šiuo metu šiame kvartale prasidėjo pats darbų įkarštis. Darbuotojai atlieka žemės darbus. Rengiami pagrindai automobilių stovėjimo aikštelių ir pėsčiųjų takų įrengimui. Kiti darbuotojai kloja kabelius apšvietimo sistemai Įrenginėjami apšvietimo atramų pamatai.

Šį projektą numatoma įgyvendinti iki šių metų pabaigos. Projekto vertė – 0,52 milijono eurų.

Projektas „Zarasų m. viešųjų erdvių kompleksinis sutvarkymas teritorijoje tarp S. Dariaus ir S. Girėno g. bei Šiaulių g. ir dviejuose daugiabučių kiemuose P. Širvio g.“ finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo pagal 2014-2020 m. Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 7 prioriteto „Kokybiško užimtumo ir dalyvavimo darbo rinkoje skatinimas“ Nr. 07.1.1 CPVA-R-905 įgyvendinimo priemonę „Miestų kompleksinė plėtra“.

Šiandien rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas lankėsi šiame kvartele, kalbėjosi su darbuotojais, aptarė nuveiktus darbus spręstinas problemas.

Petras Ivanovas
Nuotraukoje: rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas apie darbų eigą kalbasi su darbų vadovu Rimu Šukštuliu.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite