APTARTOS ZARASŲ IŠVADAVIMO PAMINĖJIMO PRIEMONĖS

0
31
mid news zrs 998 i1

1919 m. rugpjūčio pabaigoje prasidėjo Zarasų išvadavimo operacija, kurios metu Lietuvos kariuomenė per kiek daugiau nei mėnesį už Dauguvos upės nustūmė bolševikus ir kuriam laikui užėmė Daugpilio priemiestį Gryvą. Tokiu būdu bolševikų kariuomenės Lietuvos teritorijoje nebeliko ir karas su Sovietų Rusija baigėsi. Sėkminga operacija privertė Sovietų Rusiją besikuriančiai Lietuvos Respublikai pasiūlyti pasirašyti taikos sutartį ir pripažinti valstybę. Vienam ryškiausių Nepriklausomybės kovų epizodų 1919 m. rugpjūtį sukanka 100 metų ir yra tikslinga šią svarbią tuomet besikuriančiai valstybei pergalę paminėti.

Zarasų krašto muziejus aktyviai rengiasi šio istorinio įvykio minėjimui ir šių metų rugpjūčio 24–25 dienomis planuoja surengti ekskursiją, aplankant karių kapus, mūšių vietas, Zarasų rajone esančius Nepriklausomybės paminklus bei konferenciją. Organizuojant renginį Muziejus bendradarbiauja su Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo batalionu, kurio vadas majoras Egidijus Čiūtas su delegacija, muziejaus direktorė Ilona Vaitkevičienė ir muziejininkas (kelionių vadovas) Kęstas Vasilevskis birželio 4 d. susitiko su Zarasų rajono savivaldybės meru Nikolajumi Gusevu aptarti šio svarbaus įvykio paminėjimo numatytas priemones. Majoras E. Čiūtas pasiūlė nemažai įdomių idėjų apie Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono galimybes dalyvauti šiose renginiuose. Tai – Lietuvos kariuomenės orkestro bei Lietuvos kariuomenės Garbės kuopos pasirodymas, Lietuvos kariuomenės ginklų, 1919 metų Nepriklausomybės kovų autentiškų reliktų ekspozicija bei surengti kitas priemones.

Zarasų išvadavimo šimtmetį konferencijos metu ketinama pažymėti ir dokumentinio filmo premjera. Praėjusią savaitę Zarasų krašto muziejaus darbuotojai su karo istoriko prof. dr. Valdo Rakučio komanda intensyviai dirbo filmo apie Nepriklausomybės kovas Zarasų krašte filmavimuose abipus Lietuvos ir Latvijos sienos esančiose karių kapinėse, mūšių vietose, susitikimuose su tolimais istorijos liudytojais.

Zarasų krašto muziejaus informacija
Petro Ivanovo nuotraukose – susitikimo akimirkos

mid news zrs 452 i2

mid news zrs 396 i3

mid news zrs 11 i4

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite