ZARASUOSE PAMINĖJO GEDULO IR VILTIES DIENĄ

0
25
mid news zrs 490 b8a

Zarasų rajone paminėtos Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienos. Praėjusio penktadienio vidurdienį Zarasų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už už gyvus ir mirusius tremtinius, politinius kalinius ir partizanus, kovotojus už laisvę. Mišias aukojo parapijos klebonas kunigas dekanas Vydas Juškėnas. Mišiose dalyvavo ir rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Algimantas Dumbrava.

Po šv. Mišių Zarasų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų parapijos klebonas kunigas dekanas Vydas Juškėnas kartu su rajono Savivaldybės meru Nikolajumi Gusevu, administracijos direktoriumi Benjaminu Sakalausku, Lietuvos Respublikos Seimo nariu Algimantu Dumbrava šventoriuje prie Kryžiaus kritusiems už Lietuvos laisvę padėjo gėlių krepšelius ir uždegė žvakes.

Zarasų krašto muziejuje įvyko Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienų minėjimas, skirtas tragiškoms netektims ir pasipriešinimui atminti.

Susirinkę zarasiškiai ir jų svečiai prisiminė ir pagerbė sovietinio genocido ir teroro aukas.

Muziejaus direktorė Ilona Vaitkevičienė kalbėjo, kad sovietinio genocido ir teroro aukomis 1940-1958 metais tapo kas trečias Lietuvos gyventojas.

„Birželio 14-oji kiekvienais metais mūsų tautai reiškia ir skausmą, ir viltį. Pagerbiame okupacijos ir genocido aukas, prisimename sovietmečio represijas, tačiau kartu viliamės daugiau niekada neprarasti laisvės – svarbiausios ir neginčijamos vertybės“,- kalbėjo direktorė Ilona Vaitkevičienė.

Minėjimo dalyviai tylos minute pagerbė tremties, okupacijos ir genocido aukas.

Apie zarasiškių trėmimus kalbėjo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro Memorialinio departamento Atminimo programų skyriaus vyresnysis istorikas Benas Navakauskas, svečias iš Vilniaus perskaitė pranešimą „1941 m. birželio 14 d. Lietuvos gyventojai tremtyje ir lageriuose“.

Prisiminimais apie tremtį dalijosi rajono Savivaldybės tarybos narys Rimantas Jurevičius, rajono Savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas.

Meras Nikolajus Gusevas palinkėjo zarasiškiams niekada nepamiršti šios skaudžios praeities, gerbti žuvusiųjų atminimą ir saugoti savo laisvę. Meras papasakojo, kai Zarasų delegacija neseniai lankėsi Sankt Peterburge. Lietuvos Respublikos konsulato Sankt Peterburge darbuotojai išsiaiškino 114 zarasiškių, kurie buvo sušaudyti šiame mieste 1937-1938 metais pavardes. Lietuvos Respublikos generalinis konsulas Sankt Peterburge Dainius Numgaudis perdavė delegacijai iš Zarasų visų sušaudytų sąrašą tolimesniam tyrimui ir zarasiškių likimo išaiškinimui. Šį sąrašą meras perdavė Zarasų krašto muziejaus direktorei Ilonai Vaitkevičienei.

Daug įspūdžių suteikė renginio dalyviams muzikinė programa. Žiūrovus džiugino Kauno fortepijoninio trio (atlikėjai – Lina Krėpštaitė (fortepijonas), Indrė Andruškevičiūtė (smuikas), Asta Krištaponienė (violončelė) ir Kauno valstybinio muzikinio teatro solisto Giedriaus Prunskaus (baritonas) teatralizuota muzikinė programa „Taip niekas tavęs nemylės”, parengta kompozitoriaus Vidmanto Bartulio.

Zarasiškiai turėjo progą susipažinti su muziejuje eksponuojama Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus parengta fotografijų paroda ,,Vanagas su vanagėliais“. Parodoje pristatomos nuotraukos darytos 1947 m. liepos pradžioje Bingelių kaimo, esančio keli kilometrai nuo Merkinės, apylinkėse. Fotografijų autorė yra Gražina Pigagaitė-Vilbik, tarpukariu Merkinėje fotoateljė įsteigusio ir Dzūkijoje pagarsėjusio fotografo Luko Pigagos duktė. Zarasuose fotonuotraukų paroda veiks iki liepos 4 d.

Petras Ivanovas

Nuotraukose: Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienų minėjimo akimirkos.
Autoriaus nuotraukos

mid news zrs 21 b5a

mid news zrs 24 b5

mid news zrs 65 b3

mid news zrs 108 b0

mid news zrs 110 b7

mid news zrs 156 b0a

mid news zrs 425 b2

mid news zrs 534 b4

mid news zrs 670 b4a

mid news zrs 708 b10a

mid news zrs 908 b9

mid news zrs 954 b6a

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite