14 PASLAUGŲ, KURIOS TURĖS BŪTI SUTEIKIAMOS ŠEIMOMS VISOSE SAVIVALDYBĖSE

0
19
1423 5e7b7425f30294506bc967edb8153be6

Vyriausybė trečiadienį pritarė baziniam paslaugų šeimai paketui, kuris turėtų būti prieinamas šeimoms visose Lietuvos savivaldybėse. Kai kurios šių paslaugų jau yra teikiamos šiuo metu, kai kurios dar nėra išvystytos visose savivaldybėse, todėl galės būti pradedamos teikti nuo kitų metų pradžios.

Šiuo paslaugų paketu norima pasiekti, kad šeimos galėtų pasinaudoti svarbiausiomis paslaugomis, kad ir kur jos gyventų – ar mieste, ar kaimiškoje savivaldybėje.

„Norime įtvirtinti bendrą principą, kad pačios pagrindinės socialinės, sveikatos, švietimo, teisinės paslaugos, taip pat būtinoji pagalba sprendžiant šeimos problemas turėtų būti teikiamos kuo arčiau gyvenamosios vietos. Šios paslaugos turi būti prieinamos tada, kai jų reikia, vadinasi, norėdami išvengti ilgų eilių turime užtikrinti pagrindinių paslaugų plėtrą. Iš tiesų jau turėtume atsisakyti požiūrio, kad šeima pati ieško reikiamų paslaugų – modernioje valstybėje su stipria savivalda paslaugos turi artėti prie šeimų“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Baziniame paslaugų šeimai pakete įtvirtintos šeimos stiprinimo paslaugos orientuotos į įvairias šeimas. Kartu su pagrindinių paslaugų paketu patvirtintas ir Baziniame paslaugų šeimai pakete nustatytų paslaugų teikimo aprašymas, numatantis paslaugų išvystymo normas – kiek konkrečios srities darbuotojų turėtų būti tam tikrai savivaldybės gyventojų daliai, per kiek laiko paslauga turėtų būti suteikiama.

Pasirengimo šeimai ir tėvystės įgūdžių ugdymo bei šeimos mediacijos paslaugos savivaldybėse turėtų būti užtikrinamos nuo 2020 m. sausio 1 d., visos kitos paslaugos yra teikiamos šiuo metu, tik savivaldybės atitinkamai koreguoja paslaugų plėtrą, jeigu to reikia gyventojams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kasmet atliks bazinio paslaugų paketo šeimai prieinamumo stebėseną: tai reiškia, rinks duomenis, kuriose savivaldybėse paslaugos gyventojams yra pasiekiamos, o kuriose – pasiekiamos ribotai.

Iš viso bazinio paslaugų šeimai paketo aprašytoms paslaugoms ir pagalbai 2019 m. planuojama panaudoti apie 483 mln. eurų iš valstybės biudžeto, savivaldybių biudžetų bei Europos Sąjungos lėšų. 2020 m. papildomai reikės apie 600 tūkst. eurų – atvirajam darbui su jaunimu, šeimos mediacijai, nemokamai pirminei teisinei pagalbai, pasirengimo šeimai ir tėvystės įgūdžių ugdymui, vaikų dienos socialinei priežiūrai.

2019 06 19 SADM 14 paslaugu seimoms lentele 02

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite