ZARASIŠKIAMS – ĮSPĖJIMAI APIE NEPOTIZMO RIZIKAS

0
32
sttlogo

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos korupcijos prevencijos pareigūnai atliko korupcijos rizikos analizę Zarasų rajono savivaldybėje bei jos viešosiose įstaigose – Zarasų ligoninėje ir Pirminės asmens sveikatos priežiūros centre, interesų konfliktų valdymo, paramos, mokestinių lengvatų teikimo ir darbuotojų priėmimo į darbą srityse.

Nustatyta, kad ir Zarasų rajono savivaldybėje, ir Zarasų sveikatos priežiūros įstaigose egzistuoja prielaidos rastis interesų konfliktams, nepotizmo apraiškoms, kadangi nepakankama Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo vykdymo priežiūra, neužtikrinamas deklaracijų duomenų viešumas.

Savivaldybėje nustatyta nepotizmo rizikų vykdant viešuosius pirkimus – nesilaikant teisės aktų reikalavimų įsigytos renginių organizavimo paslaugos, vykdant pirkimus nebuvo užtikrinama tiekėjų konkurencija (nustatyta atvejų, kai realiai buvo apklausiamas tik vienas tiekėjas). Zarasų ligoninėje ir Pirminės asmens sveikatos priežiūros centre pasitaikė atvejų, kai pasirinktiems tiekėjams buvo sudarytos palankesnės sąlygos dalyvauti viešajame pirkime bei vykdyti sudarytą sutartį.

Zarasų rajono savivaldybei ir jos sveikatos priežiūros įstaigoms, atsižvelgiant į analizės metu nustatytus faktus, buvo pasiūlyta korupcijos riziką mažinančių priemonių. Įstaigos per 3 mėnesius nuo korupcijos rizikos analizės išvados gavimo Specialiųjų tyrimų tarnybai turės pateikti informaciją apie nurodytų rekomendacijų įgyvendinimą.

STT korupcijos prevencijos pareigūnai šiais metais atliko 10 korupcijos rizikos analizių, 2018 metais – 23 korupcijos rizikos analizes.

Išsamią korupcijos rizikos analizę rasite čia.

„STT analitinės antikorupcinės žvalgybos ir korupcijos prevencijos specialistai ne kartą yra analizavę nepotizmo ir paramos teikimo rizikų apraiškas. Paramos teikimas turi būti savanoriškas ir neatlygintinas. Atvejai, kai parama teikiama sistemiškai, siekiant tam tikros naudos, antikorupciniu požiūriu yra ydingi ir sukuria neskaidrių procesų regimybę“, – sako STT direktoriaus pavaduotojas Egidijus Radzevičius.

Anksčiau STT atlikta analitinės antikorupcinės žvalgybos analizė parodė, kad Zarasų rajono savivaldybės nepotizmo intensyvumo rodiklis 2018 m. gegužės 31 d. duomenimis siekė 27 proc., t. y. kas ketvirtas savivaldybės administracijos darbuotojas buvo susijęs santuokos, giminystės arba svainystės ryšiais. Pagal nepotizmo rizikos intensyvumą Zarasų rajono savivaldybė buvo 4 vietoje tarp 60 Lietuvos savivaldybių.

Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyba

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite