„KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS“ KVIETĖ LAVINTI GEBĖJIMUS

0
20
IMG 20190416 145134

Balandžio – gegužės mėnesiais, projekto „Šiuolaikinė biblioterapija – socialinei atskirčiai mažinti“ dalyviams buvo organizuojami „Kūrybinių dirbtuvių“ užsiėmimai.

Mokėsi įvaldyti 3D maketavimo technologijas www.tinkercad.com platformoje. Įsisavinus programos funkcijas, maketavo vardo kortelę, mini forto pagrindą, bokštus, vartus, mokėsi apipavidalinti, rašyti tekstą. Maketuojant buvo siekiama įsisavinti orientavimosi erdvėje, lygiavimo ir kopijavimo funkcijas. Vaikai išmoko teisingai išsaugoti sumaketuotą 3D objektą, įrašyti į laikmeną, perkelti į spausdintuvą, nustatyti spausdinamo objekto parametrus, išmoko pakeisti plastiką, išspausdinti maketą.

Vėliau projekto dalyviams buvo pristatyti „Fischertechnik“ konstruktoriai, supažindinti su jų specifika. Vaikai apžiūrėjo ir aiškinosi kuo šie konstruktoriai skiriasi nuo kitų jiems žinomų konstruktorių. Rūšiavo detales, pasirinko, kokį aparatą ar įrenginį nori konstruoti. Dirbdami grupėse konstravo kelio užkardą ir kompresorių. Vaikai buvo mokomi baigus darbą sutvarkyti priemones ir aplinką, tvarkingai sudėlioti likusias nepanaudotas konstruktoriaus detales į dėžes.

Kita užsiėmimų dalis – fotografavimo, filmavimo užsiėmimai. Naudojant planšetę, projekto dalyviai mokėsi fotografavimo pagrindų – fokusuoti, išlaikyti, ryškinti, rūšiuoti, apipavidalinti nuotraukas. Naudojantis „Pixrl Photo Editor“ mobilią aplikaciją, kūrė koliažus iš nuotraukų. Vėliau vaikams buvo duota užduotis sukurti filmuką apie Zarasus, tam jie rinko medžiagą mieste – fiksavo miesto architektūrą, ežerus, medžius, skulptūras, vabaliukus – viską, kas patraukė jų dėmesį. Parsisiuntę vaizdo įrašų kūrimo programą „VideoMaker“, susipažino su funkcijomis ir šios programos pagalba kiekvienas, atrinkęs ir apdorojęs nuotraukas, montavo trumpametražį filmuką apie Zarasus.

Projekto dalyviai susipažino su MP3 „Cutter“ programa. Mokėsi nemokamai atsisiųsti muzikos kūrinių, iškirpti, apkarpyti, išsaugoti. Naudojantis atviro kodo garso įrašymo ir apdorojimo programa „Audacity“, vaikai kaip pranešėjai skaitė istorijas iš knygų.

„Music Maker Jam“ mobiliojoje aplikacijoje kūrė skirtingus garso takelius. Vieni rinkosi populiariąją muziką, kiti – hip hopą. Pavyko puikiai, visi dalyviai pasijautė esą kompozitoriai ir sukūrę dėmesio vertas aranžuotes.

„Kūrybinių dirbtuvių“ užsiėmimų metu dalyviai dar turėjo galimybę išmokti valdyti droną, fiksavo nuostabius gamtos vaizdus lauke, bibliotekos erdves. Kad nepabostų tik kūrybinis darbas – žaidė judriuosius – edukacinius žaidimus XBOX platformoje bei stalo futbolą.

Birželio mėnesį vėl sugrįžome prie „Pramogų bibliotekos“ užsiėmimų. Šie užsiėmimai vasarai persikėlė į Zarasų viešosios bibliotekos Ligoninės padalinį ir Zarasų vaikų dienos centrą „Draugai“. Zarasų viešosios bibliotekos Ligoninės padalinio bibliotekininkė vedė skaitymo skatinimo užsiėmimus su edukaciniais žaidimais, piešimo popietėmis, augalų gamtoje tyrinėjimais. Supažindinti su naujomis knygomis, konstruktoriais, įdomiomis piešimo technikomis.

Projektas „Šiuolaikinė biblioterapija – socialinei atskirčiai mažinti“ finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondo lėšų.

Stanislova BIKULČIŪTĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyriausioji metodininkė, projekto vadovė
Nuotraukos Inesos DUMBRAVIENĖS

IMG 20190416 153806

IMG 20190423 143426

IMG 20190514 142741

nu jo

 DSC0076

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite