PER METUS VAIKO TEISIŲ APSAUGOS SPECIALISTAI ZARASŲ RAJONE SUREAGAVO Į DAUGIAU NEI 230 PRANEŠIMŲ APIE GALIMĄ VAIKO TEISIŲ PAŽEIDIMĄ

0
28
resize 459x271 girl 447701 960 720

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie SADM duomenimis, nuo 2018 m. liepos 1 d. iki 2019 m. liepos 1 d. Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje gauti 234 pranešimai apie galimą vaiko teisių pažeidimą. Iš jų 66 proc. atvejų (dėl 165 vaikų) grėsmės vaikui lygis vertintas, bet nenustatytas; 151 atveju nustatytas I grėsmės lygis ir tėvams pradėta teikti pagalba; 18 vaikų nustatyta aukščiausia grėsmė vaiko saugumui.

„Gavę pranešimą apie galimai pažeidžiamas vaiko teises, vaiko teisių apsaugos specialistai visoje Lietuvoje skubiai, bet kuriuo paros metu, savaitgaliais, švenčių dienomis reaguoja į gautą informaciją: vyksta į šeimą, gydymo ar švietimo įstaigtą ar kitą vietą, kurioje tuo metu yra vaikas, ir vertina realią situaciją. Nuvykę į vietą, kurioje yra galimai skriaudžiamas vaikas, vaiko teisių apsaugos specialistai (toliau – VTAS) bendrauja su tėvais, pačiu vaiku ir aplinkiniais žmonėmis, kurie gali suteikti informacijos apie vaiką ir įvykusią situaciją. Šiuo atveju VTAS užduotis – įsitikinti, ar egzistuoja grėsmė vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei, todėl yra vertinamas grėsmės vaikui lygis“, – sako Irena Gaigalienė, Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Jeigu nustatomas I grėsmės vaikui lygis, VTAS inicijuoja pagalbą šeimai: visa medžiaga apie vaiką perduodama atvejo vadybininkui, kuris kartu su kitais specialistais konsultuoja šeimą ir stengiasi padėti spręsti šeimai kilusius sunkumus. Vaikas lieka gyventi su tėvais.

Kai nustatomas aukščiausias grėsmės vaikui lygis, tai reiškia, kad vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei yra kilusi reali grėsmė. Tais atvejais vaikas yra paimamas iš tėvų ar globėjų ir kreipiamasi į teismą dėl leidimo paimti vaiką iš šeimos gavimo. Šeimai tuoj pat pradedama teikti intensyvi pagalba: 14 kalendorinių dienų tai daro mobilioji komanda, vėliau pagalbos organizavimo vairas pereina į savivaldybėse dirbančio atvejo vadybininko rankas, kuris pasitelkia įvairios srities specialistus.

Analizuojant situaciją per pastaruosius metus, stebima tendencija, kad pranešimų apie vaiko teisių pažeidimus bei vaikų, paimamų iš nesaugios aplinkos skaičius, gana stipriai didėja šiltuoju metų laiku bei šventiniais laikotarpiais. „Tai rodo, kad vaikų tėvai, globėjai linksmindamiesi nevengia piktnaudžiauti alkoholiu, konfliktuojant bei smurtaujant spręsti kylančius ginčus. Pavyzdžiui, Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje šių metų vasarį buvo gauti tik 7 pranešimai apie galimą vaiko teisių pažeidimą, o štai gegužės mėnesį pranešimų skaičius šoktelėjo kone triskart – gauta net 18 pranešimų. Pastebėtina, kad vienas pranešimas gali būti net apie kelis vaikus“, – pastebi vedėja I. Gaigalienė.

Dažniausias pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus informacijos šaltinis – policija. „Svarbu pažymėti, kad Tarnybos teritoriniame skyriuje yra reaguojama į visus be išimties pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus vienoda tvarka bei terminais, todėl norėčiau paraginti gyventojus, švietimo, sveikatos įstaigų, nevyriausybinių organizacijų atstovus, pastebėjusius požymius, kurie kelia abejonių dėl galimai pažeidžiamų vaiko teisių, nedelsiant pranešti vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovams arba policijai. Vaiko teisių apsaugos specialistai operatyviai įvertina situaciją ir, esant poreikiui, kuo anksčiau inicijuoja pagalbą šeimai ir toje šeimoje gyvenantiems vaikams“, – sako vedėja I. Gaigalienė.

Tarnybos teritorinio skyriaus specialistas, gavęs pranešimą apie galimą vaiko teisių pažeidimą, kuo skubiau, tačiau ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo pranešimo gavimo, pradeda jį nagrinėti. Jeigu pranešimas gautas dėl galimo smurto prieš vaiką naudojimo, galimai kilusį pavojų vaiko saugumui, sveikatai, gyvybei ar vaiko buvimą jam nesaugioje aplinkoje, visus veiksmus atlieka pranešimo gavimo dieną, tačiau ne vėliau kaip per 6 val. nuo pranešimo gavimo.

Nuo 2018 m. liepos 1 d. vaiko teisių apsaugos sistemoje pradėjo veikti mobilioji komanda, kurią sudaro trys specialistai: psichologas, specialistas, dirbantis su priklausomybių turinčiais žmonėmis, bei socialinis darbuotojas. Mobilioji komanda 14 kalendorinių dienų teikia intensyvią pagalbą toms šeimoms, kurių vaikams buvo nustatytas aukščiausias grėsmės lygis. Minėtieji Tarnybos darbuotojai siekia koreguoti šeimos narių elgesį ir sukurti saugią gyvenamąją aplinką vaikui, taip pat teikia rekomendacijas dėl tolesnio darbo su šeima atvejo vadybininkui (savivaldybės socialinių paslaugų įstaigos darbuotojui). Esminis šio darbo tikslas – padėti šeimai gebėti tinkamai pasirūpinti savo vaiku, kad jam būtų saugu grįžti į šeimą.

Per pastaruosius metus mobilioji komanda Zarasų rajono savivaldybės teritorijoje teikė intensyvią psichologo, socialinio darbuotojo ir specialisto, dirbančio su priklausomybių turinčiais asmenimis, pagalbą 11 šeimų: apie 40 kartų lankėsi šeimose, parengė beveik virš 10 rekomendacijų atvejo vadybininkams dėl tolesnio darbo su šeimomis, dalyvavo atvejo vadybos posėdžiuose.

Įvertinus praktinę mobiliųjų komandų naudą ir veiklos svarbą, planuojama papildomai įsteigti dar 1 mobiliąją komandą, Utenos apskrityje dirbsiančią su vaiku ir jo šeima.

Liepos 1 d. sukako vieneri metai, kai pradėjo veikti centralizuota vaiko teisių apsaugos sistema – iki tol savivaldybių administracijų struktūrine dalimi buvę vaiko teisių apsaugos skyriai tapo vieningos Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (toliau – Tarnyba) dalimi.

Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius (toliau – VTAS) yra vienas iš 12 teritorinių Tarnybos padalinių. Šio skyriaus specialistai dirba 6 rajonų savivaldybių teritorijose: Utenos, Zarasų, Anykščių, Molėtų, Ignalinos ir Visagino.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite