TURMANTO BIBLIOTEKAI – 70 METŲ

0
25
P90810 202140

Rugpjūčio 10 d. Turmanto seniūnija, Lietuvos lenkų sąjungos ir rusų bendruomenės aktyvistai, kultūros namų, bibliotekos darbuotojai surengė nuostabią šventę, skirtą Turmanto 230 metų sukakčiai paminėti. Tą dieną buvo paminėtas ir Turmanto bibliotekos 70 metų jubiliejus. Kiekvienas jubiliejus – gera proga stabtelėti, atsigręžti į praeitį, apžvelgti padarytus darbus bei pasidžiaugti dabartimi.

Trumpi istorijos faktai:
1949 m. buvo įkurta Turmanto biblioteka, priklausė geležinkelininkų klubui, kuris susikūrė Turmanto kultūros namuose.
1957 m. biblioteka perduota Zarasų rajono kultūros skyriui.
1974 m. Turmanto biblioteka tapo Zarasų rajono centrinės bibliotekos filialu.
1999 m. biblioteka buvo perkelta į naujas patalpas – seniūnijos pastate.
2005 m. bibliotekoje buvo atidarytas VIPT. Įsteigtos penkios kompiuterizuotos darbo vietos su nemokama prieiga prie interneto.
2010 m. bibliotekoje įdiegtas LIBIS Skaitytojų aptarnavimo posistemis.
2011 m. įkurta žaisloteka vaikams.
2014 m. Zarasų rajono savivaldybės administracija įgyvendino ES struktūrinių fondų lėšomis finansuojamą projektą „Universalaus daugiafunkcinio centro Turmanto miestelyje Zarasų rajone įkūrimas“. Turmanto bibliotekoje atliktas remontas, pakeisti baldai, gauti penki nauji kompiuteriai. Biblioteka tapo jaukesnė ir šiuolaikiškesnė.
2015 m. teigiamai biblioteką paveikė Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vykdyti projektai: „Vasara skaitome kitaip“ ir neformaliojo vaikų švietimo programa „Pasakų kraitelė“.
2019 m. biblioteka gavo 8 naujus kompiuterius, multifunkcinį spausdintuvą ir projektorių.
Šiandien Turmanto biblioteka – informacijos, švietimo ir kultūros įstaiga, draugiška ir atvira visiems, aptarnaujanti apie 40 % mikrorajono gyventojų. Bibliotekoje sukauptas dokumentų fondas viršija 8 tūkst. egzempliorių. Pagrindinis bibliotekos veiklos kryptys – operatyvus ir mandagus vartotojų aptarnavimas, aprūpinimas reikalinga literatūra ir informacija. Sėkmingam bibliotekos darbui reikalinga ne tik techninė modernizacija, bet ir geranoriška aplinka pačioje bibliotekoje, šiltas bendravimas su vartotoju. Šiuolaikinių technologijų amžiuje informacija yra ne prabanga, o būtinybė, todėl biblioteka yra svarbus visuomenės išsilavinimo garantas. Biblioteka reikalinga ir naudinga visuomenei, konkrečiam vartotojui.
Biblioteka organizuoja nemažai įdomių ir naudingų renginių, kurie padeda pritraukti į biblioteką daugiau lankytojų, populiarina ne tik knygas, bet ir pačią įstaigą, skatina knygų skaitymą, padeda prasmingai leisti laisvalaikį Bibliotekoje vyksta literatūros renginiai, skirti lietuvių ir užsienių rašytojams, susitikimai su žymiais žmonėmis, visuomenės veikėjais, pristatomos knygos, organizuojamos parodos. Renginiuose dalyvavo – rašytojas Vytautas Račickas, dailininkė Sigutė Ach, fotografas Gintas Kavoliūnas. Buvo organizuotas „Poezijos pavasaris“, kuriame svečiavosi poetas Vladas Braziūnas ir saksofonistas Petras Vyšniauskas. Biblioteka dalyvavo projektuose: „Vasara skaitome kitaip“, „Neformalioji vaikų švietimo programa“, „Kūrybinių improvizacijų ciklas“, „Metų knygos rinkimai“, „Šiaurės šalių bibliotekų savaitė“.
Biblioteka glaudžiai bendradarbiauja su Turmanto pagrindine mokykla, ypač su lietuvių kalbos mokytoją Giedrė Mičiūnienė, kuri organizavo daug puikių literatūrinių renginių ir parodų, buvo neformaliojo vaikų švietimo programos „Kūrybinės dirbtuvėlės“ vadovė. Taip pat biblioteka palaikė gerus ryšius su kitomis Turmanto įstaigomis, bendruomenėmis, politikais.

Bibliotekininkė, Turmanto miesto šventėje, surengė keletą parodų. Turininga fotografijų paroda „Biblioteka vakar – biblioteka šiandien“ lankytojams vaizdžiai pasakoja apie bibliotekos istoriją ir dabartį. Kita – spalvinga vaikų piešinių ir kūrybinių darbelių paroda.

Taip pat šventės proga bibliotekoje veikia Reginos Steponavičiūtės-Skomskienės akvarelių paroda „Gimtojo krašto peizažai“. Kviečiame apsilankyti.

Zarasų viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė šventėje pasveikino susirinkusius, pasidžiaugė, kad šiemet Turmanto bibliotekoje atnaujinta kompiuterinė įrangą ir įteikė Turmanto bibliotekos darbuotojoms padėkos raštus.

Šventėje netrūko emocijų, geros nuotaikos, susitikimo džiaugsmo.

Jelena GURSKAJA,
Turmanto bibliotekos vyresn. bibliotekininkė
Nuotraukos autorės

P90810 202217

P90810 202232

P90810 202251

P90813 152333

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite