APIE GRYBUS IR KAIP NEPASIKLYSTI MIŠKE

0
57
a985f80d57db6c51dd96feaf0bc7ceb7cb980d4d

Grybai – ir skanūs, ir maistingi. Tai vieni seniausių žmogaus vartojamų maisto produktų. Grybuose yra riebalų, angliavandenių, baltymų, mineralinių druskų, aromatinių medžiagų, vitaminų. Naudingiausi – baravykai, raudonviršiai, voveraitės, rudmėsės. Svarbu nepamiršti, kad grybai yra sunkiai virškinamas maistas. Jie netinka vakarienei, nepatartina jų valgyti ligoniams ir vaikams, tiems, kurie serga skrandžio, kepenų, inkstų, kasos ligomis.

Specialistai aiškina, kad grybai, kurių apačioje pastebite kepurėles, o ne kempinėlę, yra pavojingi. Grybas, kurio kepurėlės apatinėje pusėje yra lakšteliai, gali būti mirtinai nuodingas. Patys nuodingiausi grybai – žalsvoji ir blyškioji musmirės, smailiakepurė musmirė ir rausvėjančioji plaušabudė. Grybaujant patartina vadovautis pagrindine taisykle: jei abejojate, ar grybas valgomas, jo geriau neimkite.

Keletas patarimų: grybai kaupia sunkiuosius metalus, todėl nepatartina grybauti pakelėse, miestų parkuose, prie geležinkelių. Naudingiausi yra jauni grybai. Maistinių medžiagų daugiausia yra grybų kepurėlėse, mažiau – kotuose. Paruoštus gaminti grybus geriau laikyti stikliniuose, o ne metaliniuose induose. Šalnų paveikti grybai netinkami valgyti, nes juose yra nuodingų medžiagų. Išvirtus ar sudžiovintus grybus patariama laikyti iki +6 temperatūroje ne ilgiau nei 12 mėn. Šaldytus grybus patariama suvartoti per 6 mėn. Prieš vartojant džiovintus, rekomenduojama juos apvirti.

Kaip nepaklysti miške?
Nepatyrusiam grybautojui nepažįstančiam miško nesunku paklysti. Ypač jei diena apsiniaukusi ir nėra pasaulio šalis rodančios saulės. Kaip nepasiklysti miške, o pasiklydus rasti kelią?
Internete gausu patarimų, tačiau ne visais jais pasitikėkite. Patariama paklydus žvalgytis į medžius, kelmus, neva iš šiaurės pusės jie labiau apsamanoję, o jų lajos platesnės į pietus. Ši taisyklė tinka tik palaukėse ar atviresnėse vietose augantiems medžiams. Miške medžių augimas priklauso ne nuo pasaulio šalių, o nuo medžių rūšinės sudėties, jų amžiaus, tankumo. Neverta klausyti patarimo žvalgytis į žvėrių olas, neva jų landos būna iš pietinės pusės. Landos priklauso ne nuo pasaulio šalių, bet nuo šlaito. Į kurią pusę bus jo nuolydis, ten bus ir olos landa. Sunku laikytis patarimo nepereiti miško kvartalinių linijų, kelių ar upelių. Grybavimas yra azartiškas užsiėmimas, todėl ir pasiklysta daugiausia azartiški grybautojai. Miškininkai duoda praktiškiausią ir patikimiausią patarimą – žiūrėti į valstybinių miškų kvartalų numerius. Susiorientuoti, kokiame kvartale esate, galima jų susikirtimo linijose – jose yra stulpeliai su kvartalų numeriais. Mažesnis skaičius rodo šiaurę, didesnis – pietus.

Jei jau pasiklydote, nereikia panikuoti. Miške yra daug kelių, jie turi du galus ir abu veda į civilizaciją. Panika yra labai neigiamas veiksnys. Pasidavęs jai žmogus tikrai pats iš miško jau nebeišeis – suksis vienoje vietoje, neras net ir kelio. Tuomet liks viena išeitis – skambinti bendruoju pagalbos telefono numeriu 112.

Daugiau naudingų ir įdomių faktų ir patarimų rasite bibliotekos tinklapio www.zarasubiblioteka.lt skyrelyje „Tai įdomu“ http://www.zarasubiblioteka.lt/lt/naujienos/tai-idomu


Parengė Aldona KAZLAUSKIENĖ,
Viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Parengta pagal žurnalo „Miškai“ priedą „Miško metai“ ir žurnalą „Ji“

grybai zaiushka

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite