25 KM ŽYGIS „SUVIENYKIME BALTŲ DVASINĘ TĖVYNĘ“

0
20
Baneris

1236 metų rugsėjo 22 dieną Saulės mūšyje lietuviai sutriuškino Livonijos (Kalavijuočių) ordiną ir parodė ryžtą ginti savo žemę. Tai buvo viena pirmųjų baltų genčių didžiųjų pergalių, po kurios priešiškas Livonijos ordinas sunyko. 2000 metais Lietuvos ir Latvijos seimai Saulės mūšio – rugsėjo 22 dieną paskelbė Baltų vienybės diena. Ši diena tapo gera proga lietuvių ir latvių draugystei bei bendriems renginiams.

Skiriant laiko lietuviškos tapatybės stiprinimui ir ,,Dienai be automobilio“ 2019 09 21 Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcija, bendradarbiaudama su Ignalinos rajono visuomenės sveikatos biuru Zarasuose ir Salako bendruomene „Sakalas“ kviečia visuomenę dalyvauti 25 km žygyje „Suvienykime baltų dvasinę tėvynę“. Šiuo žygiu bus siekiama aktyviau pažinti, tausoti ir įsisąmoninti mūsų protėvių paliktos unikalios kultūros Rytų Europoje prasmę, skatinant vietos bendruomenių aktyvesnį dalyvavimą šios kultūros dalies suvokime, pabrėžiant ne tik materialiąją jos pusę (piliakalnis, alkakalnis, pilkapynas), bet ir dvasinę (tarmė, kalba, vietovardžiai, dainos, mitologija, tautosaka, baltiška simbolika). Taip pat žygiu bus siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į neigiamą transporto įtaką aplinkai ir žmonių sveikatai, patiems prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo.

25 km žygio metu lankysime ir susipažinsime su:
1) IX-XII a. Salako pilkapynu;
2) Salako mitologiniu akmeniu, vad., Napoleono akmeniu;
3) IX-XII a. Avinuostos I-uoju pilkapynu;
4) Užėniškių piliakalniu su gyvenviete;
5) Kiemionių piliakalniu su gyvenviete;
6) IX-XII a. Čepeliškių I-uoju ir II-uoju pilkapynais;
7) Alkakalniu Kunigokalniu;
8) Piliakalniu – Puodiakalniu.

Sekite atsinaujinančią informaciją Gražutės regioninio parko ir Ignalinos Vsb Zarasuose, Salako bendruomenės „Sakalas“ bei klubo „Aukuras“ Facebook įrašuose arba http://sartaigrazute.am.lt/VI/index.php bei https://www.ignalinosvsb.lt/kontaktai/zarasu-skyrius/, http://www.salakas.lt/, http://www.aukuras.lt/sasauka/ internetinėse svetainėse.

Tam, kad žygiuoti būtų malonu rekomenduojame avėti patogią avalinę ir dėvėti oro sąlygoms tinkamus drabužius.

Maistas ir gėrimai pietums (pietausime ant Ūžėniškių piliakalnio) pagal poreikius. Tačiau, jei ketinate pasistiprinti „iš peties“, prašome nenaudoti vienkartinių indų.
Tėveliai, kurie nori kartu su mažaisiais leistis į žygį turėtų atsižvelgti į tai, jog vaikams iki 10 m. šis maršrutas gali būti per daug sudėtingas.

Žygio dalyvio bilieto kaina: 3 €.

Žygio vieta ir laikas: 09:45 val. renkamės ir susipažįstame prie dviaukštės Salako koplytėlės. Automobilius pasistatome priešais koplytėlę esančioje aikštelėje. Koordinatės: 634052, 6163100 (LKS); 55.5843, 26.126354 (WGS).

Žygio pradžia: 10:00 val., pabaiga: apie 17:00 val. Po žygio, pagal pageidavimus (automobiliais ar pėsčiomis) keliausime vakarieniauti prie Piliakalnio – Puodiakalnio. 17:15 val. Jūsų lauks žuvienė, naminis sūris ir duona, skanėstai bei gira. Ir, žinoma, PRAMOGOS – PRAMOGĖLĖS!

Dalyvių registracija BŪTINA!

Registruotis galite iki 2019 09 20: kristina.ivanovaite@sartaigrazute.am.lt, arba tel.: +370 678 65085.

Plakatas

Žygio maršrutas

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite