MOKYKLOS PRIVERSTOS KLASTOTI DOKUMENTUS

0
29
lsdps

Pernai įvedus mokytojų etatinio darbo užmokesčio sistemą Švietimo, mokslo ir sporto ministerija tvirtino, jog nuo šiol mokytojams bus sumokama už visus atliktus darbus. Nors jau prasidėjo antri mokslo metai, kai dirbama pagal naująją sistemą, vis dar yra mokyklų, kurios neperėjo prie etatinio darbo apmokėjimo, mokytojai ir toliau gyvena nežinioje neturėdami atnaujintų darbo sutarčių, mokyklose vis dar tvyro chaosas.

Darbo sutartyse nesulygstama dėl konkrečių darbų, už kuriuos mokamas atlygis, o tik nurodama etato dalis. Taip mokytojas priverčiamas už tą patį atlygį dirbti visus įmanomus darbus. Realus darbo krūvis nefiksuojamas ir darbo laiko apskaitos žiniaraščiuose.

„Visi tai žino, bet darbo laiko apskaitos dokumentuose realus dirbtas laikas nenurodomas. Mūsų nuomone, tai yra ne tik savęs ir kitų apgaudinėjimas, bei dar blogiau – dokumentų klastojimas. Deja, dauguma mokyklų vadovų ir mokytojų tiesiog bijo susidariusiai praktikai prieštarauti arba tiesiog plaukia pasroviui per daug nesigilindami“, – komentuoja Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas.

LŠDPS kartu su advokatais parengė specialias lenteles ir pasiūlė mokytojams nuo šių metų rugsėjo 1 d. jose žymėti darbo laiką, kurį jie realiai skiria darbui. Užfiksavę didesnį darbo krūvį mokytojai raštu apie tai informuos mokyklos vadovą ir prašys už tai atlyginti įstatymų numatyta tvarka.

Būtent taip jau padarė Vilniaus Žemynos progimnazijos anglų kalbos mokytoja Jurgita Kiškienė: „Pateikiau direktorei prašymą apmokėti už realiai atliktus darbus, tačiau nežinau, ar man bus sumokėta. Tad man neaišku, ar kitą savaitę man vis dar ruoštis pamokoms, ar taisyti mokinių darbus, nes darbo užmokesčio sistemoje numatytą laiką pasiruošimui pamokoms ir vertinimui beveik jau esu išnaudojusi“.

Apie šią problemą ne kartą yra kalbėta su Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vadovybe. Ministras A.Monkevičius problemą pripažįsta, tačiau teisės aktų nesilaikymas toliau toleruojamas. „Raginame ministrą kuo skubiau imtis konkrečių veiksmų, – teigia LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas. – Maža to, kad valstybė mokytojams nemoka jų darbui adekvataus atlyginimo, bet dar ir verčia teisybės ieškoti teismuose“.

LŠDPS laikosi pozicijos, jog švietimo įstaigose darbo laiko apskaita turi būti taip sureguliuota teisės aktais, kad nereikėtų mokytojams ir mokyklų vadovams tapti ekonomistais ir teisininkais. Juolab, kad laisvės nepalieka ir visiškai ribotos mokyklos finansinės galimybės.

Asmenys kontaktams:
Andrius Navickas, LŠDPS pirmininkas, 860157747
Jurgita Kiškienė, 862030546

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite