KNYGOS IR MENŲ DARNA

0
15
IMG 20190913 110026 896x1024

Visų pasaulio šalių istorinė ir socialinė patirtis slypi rašytiniuose tekstuose, knygose, tačiau labai svarbios yra ir kitos vizualinės ir garsinės meno raiškos formos viena kitą papildančios ir darančios įtaką vaiko ugdymui, saviraiškai, asmenybės formavimuisi. Skaitydami knygas sužinome kaip gyvena, ką mąsto kiti, kokių turi įdėjų, kaip įveikia sunkumus, kaip bendrauja.

Apie knygos ir įvairių menų darną rugsėjo 13 d. Zarasų viešojoje bibliotekoje vykusiame seminare jos specialistus ir mokyklų bibliotekininkus supažindino Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento direktorė Aldona Augustaitienė. Pranešėja papasakojo apie knygos ir kitų menų ryšį, jų svarbą.

Pasakojo apie paveikslėlių knygų reikšmę ir, kad tėvams nereikėtų tokių knygų laikyti bevertėmis. Skaitant su vaiku knygas, kur teksto mažai ar jo visai nėra galima su juo pasikalbėti, kurti savo pasakojimą. Pasaulio pelningiausi kino filmai „Ten, kur gyvena pabaisos“, „Svajonių traukinys“, „Džumandži“ yra sukurti pagal vaikų paveikslėlių knygas. Kad iliustracija atlieka svarbų vaidmenį papildydama užrašytą tekstą ir, kad labai svarbus darnus prasminis ryšys tarp teksto ir iliustracijų.

Kūrinio inscenizacija taip pat atlieka svarbią funkciją. Vaikai kurdami literatūros kūrinio etiudus susipažįsta su kūriniu, personažų vaidmenimis, charakteriais. Pavaizduoja juos lavindami savo vaizduotę, atrasdami naujas saviraiškos formas ir jas plėsdami.

Pranešėja kalbėjo, kad knygos ir menų darna yra įvertinta. Tą rodo nacionalinės ir pasaulio šalių įsteigtos nominacijos, premijos.

„Kad knyga ir žodis neišeitų iš vaikų gyvenimo reikia vaikams skaityti garsiai, mokyti juos skaityti ne tik tekstą, bet ir paveikslėlius.“ – pabrėžė A. Augustaitienė.
Seminaras projekto „Kūrybiniai tridieniai Zarasų viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose“ dalis.

lktProjektą remia: Lietuvos kultūros taryba

Zina Černovienė, projekto vadovė
Nuotraukos Inesos Dumbravienės

IMG 20190913 112906 635x1024

IMG 20190913 113205 755x1024

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite