NUO SPALIO ŠILUMA KAINUOS 11 PROC. MAŽIAU NEI PERNAI

0
45
pe

Nuo 2019 m. spalio 1 d. nustatyta AB „Panevėžio energija“ vienanarė centralizuotai tiekiamos šilumos kaina – 4,63 ct/kWh (be PVM). Gyventojams šiluma kainuos 5,05 ct/kWh (su 9 proc. PVM), kitiems vartotojams – 5,60 ct/kWh (su 21 proc. PVM). Palyginti su galiojančia šilumos kaina rugsėjo mėnesį, spalį šilumos kaina mažėja 6,3 proc. Palyginus su praėjusiųjų metų spalio mėnesiu, šį spalį AB „Panevėžio energija“ centralizuotai tiekiamos šilumos kaina yra 11 proc. mažesnė.

Pagal nustatytą šilumos kainą, kiekvieną mėnesį perskaičiuojama ir karšto vandens kaina. Gyventojams karštas vanduo kainuos 5,50 Eur (su 9 proc. PVM) už kubinį metrą, jį ruošiant namo bendro naudojimo individualiuose šilumokaičiuose. Kai karštas vanduo tiekiamas iš grupinių šilumokaičių – 5,81 Eur (su 9 proc. PVM) už kubinį metrą.

Biokuro plėtra sumažino šilumos kainą daugiau nei 35 proc.

Nuo 2012 metų rugsėjo mėnesio, kai AB „Panevėžio energija“ šilumos kaina gyventojams siekė 7,82 ct/kwh (su 9 proc. PVM), šilumos kaina sumažėjo 35,4 proc. Tokį šilumos kainos kritimą lėmė biokuro plėtra – rekonstruotos katilinės Zarasuose, Rokiškyje, Panevėžyje – pastatyti nauji katilai, deginantys biokurą šilumai gaminti. Šiuo metu AB „Panevėžio energija“ vykdo biokuro plėtros projektus Panevėžyje Senamiesčio g. esančioje katilinėje ir Pasvalio m. katilinėje. Bendrovė planuoja, kad 2019 metais apie 85 proc. patiektos šilumos visiems bendrovės paslaugų vartotojams bus pagaminta deginant biokurą ir panaudojant technologinę šilumą. Priklausomybė nuo gamtinių dujų sumažės iki 13 proc.

Sąskaitų dydis priklauso nuo šilumos taupymo
Tačiau mokėjimai už suvartotą šilumą (šildymą ir karštą vandenį) priklauso ne tik nuo šilumos kainos , bet ir nuo pastate suvartoto šilumos kiekio. Šis priklauso nuo pastato būklės, lauko oro temperatūros ir patalpose norimos palaikyti temperatūros. Pastatų būklė lemia, kiek šilumos šildymui bus suvartota tą ar kitą mėnesį ir kiek už tai reikės mokėti. Kuo geriau pastatas prižiūrimas, tuo mažiau šilumos jame suvartojama. Šildymo sezono metu sąskaitos už šilumą kokybiškuose ir gerai prižiūrimuose namuose, lyginant su prastos būklės, blogai prižiūrimais daugiabučiais gyvenamaisiais namais, gali skirtis ir keliais kartais.

AB Panevėžio energija“ primena, kad pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos patvirtintų šilumos ir karšto vandens kainų nustatymo metodikų nuostatas, centralizuotai tiekiamos šilumos bei karšto vandens kainos perskaičiuojamos ir nustatomos kiekvieną mėnesį, priklausomai nuo kuro bei superkamos šilumos (iš nepriklausomų šilumos gamintojų) kainų.

Daugiau informacijos AB „Panevėžio energija“ interneto svetainėje www.pe.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite