TIESDAMI TILTUS MAŽINKIME SMURTĄ

0
42
mid news zrs 871 foto1

Lietuvos probacijos tarnybos Panevėžio regiono skyrius, Zarasų rajono savivaldybė, bendradarbiaudama su visuomenine organizacija „Gelbėkit vaikus“, kuri vykdo Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos finansuojamą projektą „Sąmoninga visuomenė – visuomenė be smurto“, skirtą smurto artimoje aplinkoje prevencijai, 2019 m. rugsėjo 18 d. Zarasų rajono savivaldybėje organizavo konferenciją- diskusiją „Tiesdami tiltus mažinkime smurtą“.

Šios konferencijos tikslas buvo atkreipti dėmesį į smurto artimoje aplinkoje problematikos aktualumą, alkoholio vartojimo problemas Zarasų rajone, aptarti šioje srityje vykdomą veiklą, pasidalinti patirtimi, numatyti smurto artimoje aplinkoje mažinimo būdus, pagalbą smurtą patyrusiems asmenims ir pačiam smurtautojui.

Renginį sveikinimo žodžiu, pabrėždamas problematikos aktualumą, pradėjo Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas. Utenos VPK Zarasų r. policijos komisariato veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja Rosita Gurskaja supažindino su smurto artimoje aplinkoje Zarasų rajone statistika, darbo iššūkiais bei problematika. Lietuvos probacijos tarnybos Panevėžio regiono skyriaus vyriausioji specialistė Rita Pribušauskienė skaitė pranešimą: „Darbo su smurtautoju Lietuvos probacijos tarnyboje aspektai, problematika“, o mediatorė Karolina Banevičiūtė pristatė alternatyvią ginčų sureguliavimo procedūrą – mediaciją, kuri aktyviai taikoma visame pasaulyje.

Mediacijos paskirtis – padėti šalims išspręsti ginčą taikiai, šiam tikslui pasitelkiant tarpininką – mediatorių. Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos tarnybos skyriaus vedėja Irena Gaigalienė apžvelgė vaiko teisių apsaugos situaciją ir problematiką Zarasų rajone bei akcentavo, kad svarbiausios problemos, trukdančios siekti vaiko gerovės, tai negebėjimas tinkamai identifikuoti vaiko teisių pažeidimą arba nenoras pranešti apie vaiko teisių pažeidimus, nepakankamas paslaugų kiekis asmenims, kuriems jos būtinos. Pranešėjos iš Zarasų rajono savivaldybės VŠĮ pirminės sveikatos priežiūros centro Psichikos sveikatos centro Jadvyga Zakarevičienė ir Jadvyga Zakšauskaitė aptarė darbo su turinčiais priklausomybių asmenimis ypatumus, statistiką, kylančias problemas bei galimus jų sprendimo būdus. Gerąja darbo patirtimi su smurtą patyrusiais asmenimis dalinosi Visagino šeimos krizių centro darbuotojos: teismo mediatorė Mėta Paulauskė ir konsultantė Jelena Zelenkevič. Visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“psichologė Silvestra Markuckienė pabrėžė psichologinių konsultacijų reikšmę mažinant smurtą artimoje aplinkoje. Renginį vedė LPT Panevėžio regiono skyriaus savanoris, TV3 žurnalistas Žilvinas Žitkus.

Konferencijos metu skaityti pranešimai buvo labai įvairiapusiai ir informatyvūs, todėl dalyviai galėjo susidaryti tikslesnį vaizdą apie įvairių organizacijų funkcijas sprendžiant smurto artimoje aplinkoje problemas. Tikimasi, kad diskusijos metu išsakytos problemos buvo išgirstos ir tarpinstitucinis bendradarbiavimas tarp teisėsaugos ir savivaldos, vaiko teisių apsaugos institucijų, sveikatos priežiūros, psichologinės konsultacijos tarnybų, nevyriausybinių organizacijų smurto artimoje aplinkoje mažinimo klausimais stiprės.

Zarasų rajono savivaldybės administracijos
tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė
Nijolė Bikulčienė

mid news zrs 125 foto2

mid news zrs 22 foto3

mid news zrs 100 pk10

mid news zrs 421 pk5

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite