PLATUS SPECIALISTŲ, DIRBANČIŲ SU PRIKLAUSOMYBIŲ TURINČIAIS ASMENIMIS, TINKLAS PADĖTŲ GREIČIAU GRĄŽINTI VAIKUS Į ŠEIMĄ

0
24
vaiko teisiu apsauga 279x280

Galimybė arti savo gyvenamosios vietos gauti pagalbą gydant priklausomybės ligas vis dar pasiekiama ne kiekviename regione. Kai kuriose Utenos apskrities savivaldybėse profesionalaus priklausomybės ligų specialisto konsultacijos pasiekiamos vos kartą per mėnesį, tačiau gera žinia ta, kad nuo šių metų rugsėjo minėta paslauga pradėta teikti jau visose 6 savivaldybėse: Anykščių, Molėtų, Ignalinos, Zarasų, Visagino ir Utenos.

„Analizuojant vaiko teisių pažeidimų priežastis pastebėta, kad pati dažniausia nustatyto vaiko teisių pažeidimo priežastis – įvairios tėvų priklausomybės. Todėl visų institucijų pareiga – stiprinti ir aktyviau organizuoti bei vykdyti visuomenės švietimą informuojant apie tai, kas yra priklausomybė, kokią pagalbą ir kokie specialistai teikia“, – sako Utenos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (toliau – VTAS) vedėja Irena Gaigalienė.

Tai, kad itin dažna vaiko teisių pažeidimo priežastis – tėvų priklausomybės ir su tuo susijusiję kiti rizikos veiksniai, rodo ir VTAS statistika. Utenos apskrities vaiko teisių skyriaus mobilioji komanda nuo 2018 m. liepos mėnesio teikė pagalbą 73 šeimoms. Iš jų net 56 šeimose pagrindinė priežastis, kodėl esant nesaugiai aplinkai paimti vaikai, yra jų tėvų priklausomybė (alkoholio vartojimas sudaro virš 80 proc. visų priklausomybių atvejų). Utenos rajone iš 20 šeimų 14-oje pagrindinė problema yra priklausomybė, Zarasų rajone – iš 16 šeimų 12, Molėtų rajone – iš 10 šeimų 8, Anykščių rajone – iš 14 šeimų, Ignalinos rajone – iš 8 šeimų, Visagine – iš 5 šeimų 3.

„Manyčiau, kad atvejo vadybos metu, vertinant pagalbos poreikį konkrečiai šeimai, be vaiko teisių specialisto, socialinio darbuotojo ir kitų asmenų turėtų dalyvauti ir specialistas, dirbantis su priklausomybę turinčiais asmenimis. Neabejoju, kad šį specialistą įtraukus į pagalbos teikėjų ratą, pagalba į krizę patekusiam asmeniui būtų efektyvesnė. Juk šiuo metu jau nekyla abejonių psichologo, socialinio darbuotojo pagalbos reikalingumu, nors prieš kelis dešimtmečius teko aiškinti, ką reiškia šios sąvokos“, – sako vedėja I. Gaigalienė.

Specialistas, dirbantis su priklausomybę turinčiais asmenimis, dirba ir vaiko teisių apsaugos tarnybos mobiliojoje komandoje. Tačiau jis atvyksta į šeima tik tuo atveju, kai iš jos, dėl kilusios realios grėsmės vaiko sveikatai ar gyvybei, vaikas laikinai apgyvendintas atskirai nuo priklausomybę turinčių tėvų. Tuomet šeimai teikiama skubi mobiliosios komandos specialisto, dirbančio su priklausomybę turinčiais asmenimis, psichologo ir socialinio darbuotojo pagalba.

Utenos apkrities mobiliosios komandos specialistė, dirbanti su priklausomybę turinčiais asmenimis, Jelena Bogdanova pabrėžė, kad priklausomiems žmonėms pagalbą riboja problemos neigimas, užimta gynybinė pozicija, o ne motyvacija keistis, priklausomybės, kaip ligos ir rimto psichikos sveikatos sutrikimo, nesuvokimas. „Galima drąsiai teigti, kad dažnu atveju į priklausomybę eita daugelį metų. Susidūrus su ilgą laiką negydyta priklausomybe, būtina imtis skubių priemonių, kurios šeimai padėtų stiprinti sąmoningumą, mažinti gynybiškumą ir realiai įsivertinti savo alkoholio vartojimo įpročius, ir – keisti gyvenimo būdą“, – įžvalgomis dalijosi J. Bogdanova.

Anot specialistės, dažnai priklausomi asmenys nepajėgia adekvačiai ir kritiškai įvertinti savo priklausomybės laipsnio ir grėsmės gerovei, todėl svarbu, kad šeimos nariai, aplinkiniai, pagalbos institucijos tinkamai reaguotų, paskatintų ieškoti išeities. Be to, priklausomybėms būdingi atkryčiai, tad itin svarbu jų nelaikyti nesėkme, o koreguoti pagalbos planą.

VTAS mobiliosios komandos specialistai visuomet informuoja šeimas apie vietas, kur galima gauti tęstinę pagalbą, motyvuoja spręsti priklausomybių problemas.

Į priklausomybės ligų specialistus Utenos apskrityje galima kreiptis:
Anykščiuose priklausomybių konsultacijos teikiamos kartą per savaitę Anykščiuose bei Anykščių rajono seniūnijose: Kavarsko, Troškūnų, Kurklių bei Svedasų.
Biliūno g. 19, Anykščiai (Visuomenės sveikatos biuras) – 207 kab., trečiadieniais 16:00 – 18:00 val.
Kavarsko seniūnijoje: trečiadieniais 10:30 – 12:30 val.
Troškūnų seniūnijoje: trečiadieniais 13:00 – 15:00 val.
S. Neries g. 11, Kurklių mst.: ketvirtadieniais 13:00 – 16:00 val.
Svedasų seniūnijoje: ketvirtadieniais 10:00 – 12:00 val.
Išankstinė registracija tel. nr. 8 641 27782

Molėtuose priklausomybių konsultacinis kabinetas pradėjo veikti š. m. rugsėjį. Konsultacijos vyksta kartą per mėnesį Molėtų socialinės paramos centre kiekvieno mėnesio trečią ketvirtadienį 9.00 – 16.00 val.
Išankstinė registracija tel. nr. 8 618 80 670.

Utenoje konsultacijos vyksta kartą per mėnesį Utenos r. savivaldybės Visuomenės sveikatos biure (Utenio a. 7, Utena) kiekvieno mėnesio pirmąjį ketvirtadienį.
Išankstinė registracija tel. nr. 8 389 51867.

Visagine priklausomybių konsultantas pradėjo dirbti šių metų rugpjūčio mėnesį. Konsultacijos vyksta kartą per savaitę (Sedulinos al. 49).
Paslaugos teikiamos trečiadiais: 9.00 val. – 13.00 val.
Išankstinė registracija tel. nr. 8 619 52289.

Ignalinoje konsultacijos teikiamos Ignalinos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure (Ligoninės g. 13) kartą per savaitę, trečiadieniais 10.00-17.00 val.
Išankstinė registracija tel. nr. 8 386 52338, 8 647 15595, el p. sveikatos.biuras@ignalina.lt

Zarasuose priklausomybių konsultacinis kabinetas pradėjo veikti šių metų rugpjūtį, konsultacijos vyksta kartą per savaitę penktadieniais: 9.00 val. – 17.00 val., Savanorių g. 1, Zarasai.
Išankstinė registracija tel. nr. 8 657 79982, 8 604 39826.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite