LIETUVOS SAVIVALDYBIŲ INDEKSAS: ZARASAI

0
40
charts data desk 669615 409x273

Lietuvos laisvosios rinkos institutas paskelbė 2019 metų Lietuvos savivaldybių indeksą. Lietuvos savivaldybių indekso duomenys taip pat rodo, kad atotrūkis tarp sėkmingų ir stagnuojančių savivaldybių toliau didėja. Dalį savivaldybių kompleksinės problemos kamuoja ne pirmus metus ir vis gilėja: mažas verslumas ir užimtumas, didesnis socialinės paramos poreikis.  Ištrūkti iš užburto rato sunkiai sekasi Akmenės r., Ignalinos r., Kalvarijos, Kelmės r., Kupiškio r., Šakių r. Biržų r., Joniškio r., Visagino ir Zarasų r. savivaldybėms. Pavyzdžiui, Zarasų r., Lazdijų r. ir Ignalinos r. savivaldybėse darbo pernai neturėjo beveik 15 proc. gyventojų, daugiau kaip 7 proc. šių savivaldybių gyventojų neišsivertė be socialinių pašalpų. Visos šios savivaldybės sparčiai tuštėja.

Zarasų r. savivaldybė šiemet liko 52 vietoje mažųjų savivaldybių indekse (45 balai iš 100). Palyginti su kitomis savivaldybėmis, geriau įvertintos tik „Komunalinių paslaugų“ ir „Mokesčių“ sritys.

„Mokesčių” srityje gerai vertinta, kad verslo liudijimų kaina, siekusi 68 eurus, buvo mažesnė už vidutinę* (96 eurai). Tačiau pagrindinis nekilnojamo turto mokesčių tarifas siekė 0,8 proc. – daugiau mažųjų savivaldybių vidurkis (0,7 proc.).

Ekonomika savivaldybėje buvo palyginus pasyvi. Tūkstančiui gyventojų teko tik 18,4 veikiančių ūkio subjektų (vidurkis – 23,7), 27,4 pratęstų ir išduotų verslo liudijimų (vidurkis – 41) bei 4,2 statybos leidimų (vidurkis – 5,3).

Sunkiai sekėsi pritraukti investicijų. 2017 m. vienam gyventojui teko tik 506 eurai materialinių investicijų, jų mažiau buvo tik Skuodo r. (485 eurai gyventojui). Tiesioginių užsienio investicijų vienam gyventojui teko 114 eurų, palyginti su 1 251 euro vidurkiu.

Ekonominis aktyvumas žemas,tad Zarasų r. buvo aukščiausias nedarbo lygis Lietuvoje (kartu su Lazdijų raj.) – 14,9 proc. Čia įsisenėjusi ilgalaikės bedarbystės problema – kas antras bedarbis darbo neturėjo ilgiau nei 6 ar 12 mėnesių. Tai paaštrino ir socialines problemas – socialinę pašalpą gavo 7,3 proc. gyventojų (vidurkis – 3,8 proc.), būsto šildymo kompensacijas – net 8 proc. (vidutiniškai – 5,2 proc.).

Savivaldybės skola siekė 24,1 proc. ir buvo šiek mažesnė už vidutinę mažosiose savivaldybėse (25,8 proc.). Savivaldybės administracija buvo sąlyginai didelė. Tūkstančiui gyventojų teko 9,2 darbuotojo, palyginti su 7,6 darbuotojų vidurkiu. Savivaldybės administracijai išlaikyti teko skirti 10,9 proc. Išlaidų, kai vidutiniškai – 8 proc.

„Komunalinių paslaugų” ir „Transporto” srities vertinimas nukentėjo, nes savivaldybei priklausančios daugiabučių administravimo ir keleivių vežimo įmonės dirbo nuostolingai.

Lietuvos savivaldybių indeksą 2019 rasite čia.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite