KŪRYBINGAM ŽMOGUI GYVENIMAS NENUOBODUS

0
71
DSC00294 Custom

Noras kurti gražią ir jaukią aplinką yra kiekvieno žmogaus širdyje, tik vis laiko tam pritrūksta per darbus, rūpesčius, pareigas… Bet kartais gyvenimas pristabdo – ir ne visada švelniai. Taip nutiko Ritai Jakšienei, buvusiai panevėžietei, o dabar jau Dusetų gyventojai. Ją beveik prieš du dešimtmečius užklupę rimti negalavimai privertė keisti gyvenimo ritmą. Tačiau neįgalumo pažymėjimas – dar ne pasaulio pabaiga.

Galima sėdėti namie ir verkti, užsidaryti ir niekur neiti, sakyti, kad nėra kas veikti, bet galima atrasti naujos veiklos, pažinčių, kitokių galimybių. Taip Rita kalba ne tik apie save, bet ir apie kitus – tiek sergančius, tiek sveikus. Išėjusi iš darbo, ji save realizavo rankdarbių srityje. Viskas paklūsta šios moters rankoms – virbalai ir vašeliai, siūlai ir karoliukai. Prisiminusi jaunystėje mokėtas technologijas, ji pasinėrė į naują veiklą ir skoningai kuriami dirbiniai neliko nepastebėti – Rita buvo priimta į Lietuvos tautodailininkų sąjungą. Įsisuko daug malonių akimirkų teikiantis parodų, mugių kaleidoskopas. Rankų darbas mūsų žmonių vertinamas – tad sukurti rūbai, žaislai neužsibūdavo namuose, kūrėja sulaukdavo nemažai užsakymų. Pastaruoju metu situacija labai pasikeitė – gal kinietiška produkcija „kiša koją“ amatininkams, menininkams, bet pardavimai ženkliai sumažėję. Rita nenusimena – jos siūtais, megztais gaminiais puošiasi pati, draugės, šeimos nariai, o siūti žaislai – anūkų žaidimų draugai, paslapčių ir sapnų sergėtojai. Tiesa, paaugę vaikai įninka į telefonus, planšetes, bet ankstyvoje vaikystėje saugiai praleistas laikas su močiutės kurtais švelniais padarėliais nepraeina veltui, lieka sieloje ir skleidžiasi bendravime tiek su žmonėmis, tiek su mažaisiais mūsų broliais.
Siūtų žaislų kūrėjos namuose – daugybė, visi jie ten randa savo vietą. Įgyta zootechnikės specialybė leidžia suprasti, kad Rita mylėjo ir tebemyli gyvūnus ir tai matosi žaisluose. Kuriami jie pagal savas sugalvotas schemas, iš tekstilės audinių skiaučių, beje, tik iš naujų. Žaisliniai šuniukai, katinai, krokodilai, varnos, pelės labai panašūs į gyvus puikiai perteiktomis formomis ir charakterio bruožais. Įvairiausių spalvų, raštų, dideli ir maži, gudriai blizgančiomis sagų akutėmis jie stebi ir vilioja net mus, suaugusius, paimti tuos mielus sutvėrimus į rankas, priglausti, prisiminti nutolusią vaikystę.

Rita Dusetose apsigyveno prieš metus, bet jau spėjo aktyviai įsijungti į Zarasų rajono neįgaliųjų draugijos Dusetų skyriaus veiklą, dalyvauja parodėlėse, mielai pamoko kitus savo amato paslapčių. Jos siūtų žaislų paroda visą vasarą veikė Dusetų K. Būgos bibliotekoje, buvo nuglostyta akimis ir rankomis visų mažųjų skaitytojų. O spalio 7-ąją, parodos uždarymo dieną, tautodailininkė čia surengė edukacinę pamoką. Kaip išmokti pasisiūti žaislą, kuris gali tapti originalia dovana, interjero akcentu, ar tiesiog pramokti siuvimo rankomis paslapčių buvo pakviesti Dusetų K. Būgos gimnazijos moksleiviai. Atėję į kiek neįprastą pamoką, berniukai droviai liko tik stebėtojais, o mergaitės drąsiai vėrė į adatas siūlus ir kantriai siuvo. Vienos pamokos buvo per mažai, tad visos pasižadėjo darbelius pabaigti namuose. Už kantrybę Rita savo mokines Akvilę, Godą, Karoliną, Rusnę ir Rasą apdovanojo siūtais peliukais. Tokius pat ateinančių metų simbolius gavo ir bibliotekos darbuotojos, ir gimnazistes atlydėjusi mokytoja Aldona Žiliukienė, ir šių eilučių autorė – su kūrėjos palinkėjimais turtingų ir sėkmingų būsimų metų.

Rankdarbiais Ritos pomėgiai neapsiriboja – ji dainuoja Kultūros centro Dusetų dailės galerijos liaudiškos muzikos kapeloje „Ežerija“ (vad. Sigita Gudonienė). Mėgstanti keliones moteris žiemą neužsisėdi namuose – lanko užsienyje gyvenančius vaikus, kiek galimybės leidžia keliauja po įvairias šalis. Iš ten ji parsiveža geros nuotaikos ir įkvėpimo kūrybai stiprų užtaisą, kad galėtų dalintis su greta esančiais.

Vilija Visockienė
Nuotr. autorės

DSC00298 Custom

DSC00300 Custom

DSC00302 Custom

IMG 20191009 100836 1 Custom

IMG 20191009 100842 Custom

IMG 20191009 101054 Custom

IMG 20191009 102853 Custom

IMG 20191009 102904 1 Custom

IMG 20191009 102948 1 Custom

IMG 20191009 102957 Custom

IMG 20191009 103005 Custom

IMG 20191009 103012 Custom

IMG 20191009 104319 Custom

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite