DŽIAUGIAMĖS IŠVYKA

0
16
20191016 104735

Štai išaušo ilgai laukta diena: išvyka į Vilniaus Nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką. Po smagios kelionės priartėjome prie tikslo. Mus pasitiko bibliotekininkė. Pasisveikinome ir visus pakvietė į rūbinę. Nusirengę ir truputį pastoviniavę sulaukėme ir gidės. Gidės lydimi susipažinome su bibliotekos erdvėmis ir paslaugomis, sužinojome pastato istoriją.

Pirmiausiai susipažino su unikalia bežodžių knygų kolekcija. Apsilankėme garso įrašymo studijoje, kino salėje, dirbtuvėse PATS SAU. Čia apžiūrėjome per dvi dešimtis įrengtų individualaus darbo vietų, 3D spausdintuvą, vinilo ir kaitrinių plėvių pjaustiklį, kaitrinį presą, mini sublimacinį spausdintuvą, robotikos ir elektronikos rinkinius, programuoti skirtus mikrokompiuterius, kompiuterius su reikiama programine įranga ir įvairių medžiagų idėjoms paversti apčiuopiamomis.

Pavargę ar laukiantys stropiųjų darbininkų gali atsikvėpti poilsio ir skaitymo erdvėje. Nespėjome visko apžiūrėti, išbandyti, o mus jau pakvietė apsilankyti Kęstučio Kasparavičiaus vaikų knygų iliustracijų parodą „Dirigentas su teptuku”. Prie mūsų prisijungęs parodos autorius Kęstutis Kasparavičius paaiškino, kodėl parodos pavadinime yra žodis „dirigentas“. Mokėsi M. K. Čiurlionio mokykloje muzikos ir chorinio dirigavimo. Supratęs, kad nenori būti dirigentu, įstojo į Vilniaus dailės akademiją. Piešti pradėjo būdamas ketverių. Todėl ir paroda vadinasi „Dirigentas su teptuku“. Po 2002 metais Taivaną (Kinijos Respublika) sukrėtusių žemės drebėjimų salos leidykla, su kuria bendradarbiavo dailininkas, nusprendė išleisti knygą, tam, kad padėtų nukentėjusiems vaikams. Leidėjas sukvietė dailininkus iš viso pasaulio ir paprašė nupiešti po iliustraciją. O prie tos iliustracijos parašyti po istoriją. Taip gimė pirmoji istorija „Čiulbantis žmogus arba giesmininkas“. Leidėjui patiko ir paklausė, ar neturi daugiau tokių istorijų. Taip tų istorijų vis daugėjo. Įdomu tai, kad pirmosios knygos išleistos buvo kinų kalba. Jas mums autorius ir parodė.

Autorius pasakojo ir kaip gimsta knyga. Kai jau sugalvoja apie ką bus knyga, pradeda rinkti medžiagą didžiausioje pasaulio bibliotekoje. Taip juokaudamas vadina internetą. Naujausiai knygai „Dryžuota istorija“ ieškojo visokių dryžuotų dalykų. Daug jų surado, nes mums rodė ir dryžuotus namus, senovinius automobilius, gyvūnus (tigrus, zebrus, žuvis). Tada piešia eskizus. Rodė savo iliustracijų eskizus ir tuos pačius piešinius, nutapytus akvarele. Parodė ir kokiais teptukais tapo. Didysis skirtas liejimui, pagrindinis – detalių piešimui ir mažiausias, kaip sako pats iliustratorius, skirtas herojų gyvybės įkvėpimui. Vaikams reikėjo atspėti, iš kokio gyvūno plauko jie pagaminti (voverės, sabalo). Vieną knygą iliustruoja maždaug apie pusę metų.

K. Kasparavičiaus knygos leidžiamos Vokietijoje, JAV, Graikijoje, Kinijoje, Meksikoje ir kitose šalyse. Knygos išleistos 28 kalbomis. Yra iliustravęs daugiau kaip 50 knygų. Iliustracijos pasižymi lakia vaizduotės galia, humoru, puikia technika. Gyvūnų vaizdavimas tapo viena iš mėgstamų ir dailininkui puikiai pavykstančių knygos herojų įvaizdinimo formų. Jis geba sukurti savitus herojų charakterius, gyvūnams suteikti žmogiškųjų savybių, iki smulkmenų surežisuoti situacijas. Jo teptukui paklūsta visi veikėjai, prikaustantys žiūrovų žvilgsnį. Sužinojome, kad tai pasakojimai apie egzotišką ir tolimą pasaulį, pasakos apie sodus, sapnus. Net vienuolika kartų autorius pristatytas prestižinei Astridos Lindgren atminimo premijai. Sunku buvo patikėti, kad tiek daug laiko tenka sugaišti prie vienos iliustracijos.

Prisižiūrėję, prisiklausę pasakojimų, padėkoję ir atsisveikinę vykome į kitas Vilniaus vietas.

Dėkojame gimnazijos direktoriui už skirtą autobusą, o mokytojoms Dainorai Biliūnaitei bei Rimai Survilaitei už suorganizuotą kelionę. Ačiū labai, norime vykti ir kitą kartą.

Mantas Lukošiūnas, 6 kl.
Lina Abramavičiūtė, 6 kl.

Bezodes knygos paroda

Kino saleje

Martyno Mazvydo biblioteka 1

Martyno Mazvydo biblioteka 2

Su Iliustratoriumi rasytoju K Kasparaviciumi

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite