UTENOS APSKRITYJE GYVENTOJAI PARAMAI SKYRĖ 0,6 MLN. EURŲ

0
23
vmi

Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – AVMI) informuoja, kad lapkričio 15-oji yra paskutinė diena, iki kada įvairiems paramos gavėjams, meno kūrėjams ir politinėms partijoms pervedama gyventojų skirta parama.

Šiemet nuo 2018 m. sumokėtų mokesčių Utenos apskrityje 22,2 tūkst. gyventojų paramai skyrė 0,6 mln. eurų (ir tai yra 96 tūkst. eurų daugiau, nei pernai) iš kurių 27 tūkst. eurų skirta politinėms partijoms. Pastarosioms paramą skyrė 1,9 tūkst. apskrities gyventojų.

Utenos rajone paramai skirta 216 tūkst. eurų, Visagino rajone – 130 tūkst. eurų, Ignalinos rajone – 88 tūkst. eurų, Anykščių rajone – beveik 85 tūkst. eurų, Molėtų rajone – 74 tūkst. eurų ir Zarasų rajone skirta beveik 70 tūkst. eurų.

Pastebima, kad vis daugiau gyventojų prašymus skirti dalį pajamų mokesčio paramai pildo per VMI Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) – tai greičiausias ir saugiausias būdas skirti paramą. Šis būdas leidžia VMI greičiau identifikuoti prašymus teikiančius asmenis, padeda užtikrinti skaidrumą ir tai, kad parama būtų skiriama savanoriškai bei savarankiškai.

Pažymėtina, kad nuo 2020-ųjų, siekiant užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimo asmens duomenimis atvejams, bus priimami tik e. būdu pateikti prašymai skirti pajamų mokesčio dalį paramai. Nuo kitų metų popierinių prašymų skirti paramą VMI nebepriims ir nenagrinės. Sprendimas priimtas palaipsniui – jau keleri metai nebuvo galimybės popierinį prašymą pateikti per darbdavį, taip pat VMI nepriėmė prašymų, jei juos urmu bandė pristatyti patys paramos gavėjai, nenagrinėti pluoštais atsiųsti arba VMI darbuotojui tiesiogiai atnešti prašymai, jeigu kartu su jais nebuvo pridėti atstovavimą kiekvienam gyventojui, kurio prašymas teikiamas, patvirtinantys dokumentai.

Gyventojai, kurie nesinaudoja kompiuteriu ar neturi interneto ryšio, tačiau norės skirti paramą, jau nuo sausio 1 d. pildant prašymus e. būdu, visą reikiamą pagalbą gaus tiek atvykę į VMI gyventojų aptarnavimo padalinius, tiek paskambinę Mokesčių informacijos centro telefonu 1882. Prašymus EDS sistemoje taip pat bus galima užpildyti bei pateikti ir visoje Lietuvoje veikiančiuose Viešosios interneto prieigos taškuose, į kuriuos tam tikru laiku atvyks ir VMI specialistai.

Panevėžio AVMI primena, kad įgyvendinant mokesčių reformą, nuo šių metų 1,289 karto padidintas „ant popieriaus“ gaunamas darbo užmokestis bei atnaujinti GPM tarifai, todėl pasikeitė ir procentinės paramai skiriamos pajamų mokesčio dalys. Nuo 2020 m. paramos gavėjams, tarp jų ir meno kūrėjams, bus galima skirti iki 1,2 proc. pajamų mokesčio (anksčiau buvo skiriama 2 proc.), politinėms partijoms – iki 0,6 proc. GPM (anksčiau buvo 1 proc.), profesinėms sąjungoms ar jų susivienijimams – iki 0,6 proc. GPM (anksčiau buvo 1 proc.).

Išsami informacija apie paramos gavėjams skirtas lėšas skelbiama viešai, VMI interneto svetainėje http://www.vmi.lt/cms/paramos-statistika. Daugiau informacijos, susijusios su paramos skyrimu ir visais kitais mokestiniais klausimais, gyventojai gali rasti VMI internetiniame tinklalapyje www.vmi.lt, taip pat paskambinę trumpuoju numeriu 1882 arba +370 5 260 5060. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

PAPILDOMA INFORMACIJA:

TOP 10 didžiausią paramos sumą 2019 m. Utenos apskrityje gavusių paramos gavėjų

Paramos gavėjo pavadinimas Rėmėjų skaičius Apskaičiuota suma (Eur)
Visuomeninė organizacija Utenos rajono gyvūnų mylėtojų draugija 1 718 42 685,84
Ignalinos sporto klubas „Vikingas” 13 25 577,58
Asociacija „RYŠIŲ BANKAS” 3 20 475,06
VšĮ Gyvūnų prieglauda „Padėk man” 530 12 726,02
Pijaus labdaros ir paramos fondas 239 8 583,15
Visagino Šv. Apaštalo Pauliaus parapija 384 7 693,38
Visagino stačiatikių šv. Panteleimono parapija 309 7 672,66
Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Utenos skyrius 321 7 132,47
Anykščių vaikų ir jaunimo užimtumo centras 256 6 012,52
Utenos Dievo Apvaizdos parapija 238 5 293,93

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite