PELĖSIS MŪSŲ NAMUOSE

0
59
pelesis

Pelėsis – žalingas mūsų sveikatai
Ruduo – drėgnasis metų laikas. Šiuo metų laiku gyvenamojoje aplinkoje „apsigyvena“ pelėsis. Šiam mikroorganizmui, idealios sąlygos augti, žvarbus, drėgnas oras ir mažai vėdinamos patalpos.

Pelėsiai – tai daugialąsčiai mikroorganizmai, priskiriami grybų karalystei. Dažniausiai tai siūliniai grybai, augantys siūlais, gijomis (hifais). Šie siūlai auga ir šakojasi sudarydami siūlų tinklą – grybieną (arba micelį). Pelėsiai augina mažytes sporas, kurių dėka vyksta jų reprodukcija. Siūlų tinklas ir sporos yra juodos, pilkos, rudos, žalsvos ir kt., todėl jos matomos paprasta akimi. Pelėsiai dar vadinami grybeliais, mikroskopiniais grybais, siūliniais grybais, mikromicetais ar tiesiog grybais.

Sąlygos pelėsiui augti

Pelėsis aktyviai dauginasi kambario temperatūroje esant dideliam drėgnumui ir neefektyviai ventiliacijai, ant daugelio medžiagų ir dangų, naudojamų patalpų viduje, įskaitant betoną, gipsą, medieną, plastmasę, gumą, audininį linoleumo pagrindą, dažytus paviršius, kilimus, knygas ir pan.

Nors ir išnaikinus pelėsį, pasikeitus aplinkos sąlygoms, padidėjus drėgmei, jis gali vėl pradėti augti ir aktyviai funkcionuoti. Grybeliai gerai ištveria nulinę ar net neigiamą temperatūrą, be to, dažnai nežūva esant 500C ir aukštesnės temperatūros sąlygoms.

Būna atvejų, kai pelėsis atsiranda po pastato renovacijos. Renovuojant pastatą jis apšildomas, atnaujinamas stogas, pakeičiami langai, pagražėja namo fasadas, tačiau iškyla kita problema − kartais pradeda pelyti sienų kampai, sienos apie langus, dėl sumažėjusios ventiliacijos. Taip pat senesnės statybos daugiabučiuose namuose nors ir įrengtos ventiliacijos angos, tačiau nežinoma visos ventiliacijos sistemos būklė, kadangi ji nėra prižiūrima, valoma ar dezinfekuojama. Neretai ventiliacijos sistema yra užsikimšusi dulkėmis ir visokiais nešvarumais, o būtent jos viduje formuojasi ir auga pelėsis.

Pelėsio keliamas pavojus
Žmogaus sveikatai ypač pavojingos pelėsiams augant jų sintetinamos nuodingos medžiagos (toksinai). Jei toksinus gaminančių mikroorganizmų koncentracija didelė, tai gyvenamosios aplinkos grybinis užterštumas gali tapti ligų, tokių kaip alergija, bronchinė astma, kvėpavimo takų uždegimas, viena iš priežasčių. Dažniausiai į žmogaus organizmą toksinai patenka per kvėpavimo takus, rečiau – per virškinamąjį traktą ar odą.

Kaip apsisaugoti nuo pelėsio?
Gyvenamojoje aplinkoje, būste pelėsius galima įveikti ir užtikrinant tinkamas higienos sąlygas – palaikyti tinkamą aplinkos temperatūrą, dažnai ir kokybiškai vėdinti patalpas bei palaikyti patalpų švarą. Atsiradusį pelėsį galima šalinti cheminiu būdu (naudojant specialias chemines medžiagas (fungicidus)) arba mechaniniu būdu (pelėsiai valomi kietu metaliniu šepečiu, nutrinami, nuskutami). Jei lieka nors keletas jų pradų, pelėsiai vėl pasirodo. Norint išvengti pelėsio plitimo ventiliacijos sistemos viduje ir ant buto sienų, svarbu kartą per metus valyti ir dezinfekuoti ventiliacijos sistemos vidų ir tokiu būdu užtikrinti tinkamą ventiliacijos sistemos veikimą. Pastebėta, kad net geriausios pelėsius naikinančios priemonės nėra efektyvios, jeigu nuo paviršiaus gerai nenuvalomi visi pelėsiai.

Kontaktai žiniasklaidai
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Utenos departamento Zarasų skyriaus vedėja
Ingrida Indriūnaitė
tel./faks. (8 385) 52 062
el. p. ingrida.indriunaite@nvsc.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite