PAMINĖJĘ BRONIAUS KRIVICKO 100-METĮ

0
22
1. Zrs Ąžuolo gimn. mokiniai su aktoriumi G.Arbačiausku ir mokyt.G.Gasparavičium foto G.Kavaliauskaitės

Lapkričio mėnesį buvo minimos 100-osios poeto, vertėjo, partizano Broniaus Krivicko gimimo metinės. Žmogaus, puoselėjusio savigarbą, žodžio tesėjimą, karo ir kraujo audroje išlaikiusio šviesią dvasią. Mokėjusio gyventi ir kurti pavojuje. Šiai asmenybei paminėti skirtas Vilniaus mokytojų namuose vykęs Moksleivių ir studentų dainuojamosios poezijos konkursas, kurio tikslas – suburti jaunuosius dainų kūrėjus (9-12 klasių moksleivius ir 1-4 kurso studentus), paskatinti juos domėtis partizano Broniaus Krivicko kūryba, rezistencine partizanų veikla ir gyvenimu. Konkurso vertinimo komisija (aktoriai Gediminas Storpirštis, Giedrius Arbačiauskas ir redakcijos ,,Ateitis“ atstovas) vertino atlikėjus, atrinko tinkamiausias dainas poeto 100-ųjų gimimo metinių paminėjimo renginiui.

Šiame konkurse dalyvavo ir Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokiniai: Diana Boriak ir Gilmė Dainytė, Silvija Černiauskaitė, Ieva Baronaitė ir Rugilė Staskevičiūtė bei Adomas Mechovičius. Gimnazistus lydėjo sėkmė – Ievos ir Rugilės duetas moksleivių kategorijoje laimėjo I-ą, Adomas – II-ą vietas. Konkurso laureatai drauge su juos ruošusiu mokytoju Gražvydu Gasparavičium buvo pakviesti į teatre „Vilniaus klasika“ vykusią šventę – B. Krivicko 100-mečio minėjimą.

Šis renginys įprasmino poeto, partizano asmenybės reikšmę mūsų istorijoje ir kultūroje. Istorikė Luka Sinevičienė aptarė, kam šiuolaikiniam ateities žmogui reikalinga istorija, kalbėjo apie partizanus – žmones, ribinėse situacijose priėmusius lemiamą sprendimą. Doc. Virginijus Gasiliūnas supažindino su B. Krivicko – ateitininko – veikla, sudomino svarstymais, kas esame – praeitininkai, dabartininkai ar ateitininkai? Aktorių Giedriaus Arbačiausko ir Tomo Šeckaus skaitomos eilės atskleidė poeto lyrikos savitumą: tvirtą laikyseną ir kartu didžiulį švelnumą tokiam trapiam gyvenimui, atvirumą gamtos grožiui, meilei, Dievui. Doc. Rita Tūtlytė analizavo stipraus, sąmoningo, išdidaus asmens laikyseną B. Krivicko kūryboje.

Smagu buvo matyti teatro scenoje greta mokslininkų bei aktorių ir Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokinius – renginio vedėjas Gediminas Storpirštis pasidžiaugė, jog renginyje sulaukta jaunųjų muzikantų iš Zarasų: Ieva Baronaitė, Rugilė Staskevičiūtė, Adomas Mechovičius, kuriems talkino Gilmė Dainytė ir Vincas Vaitkevičius, žiūrovams dovanojo dvi savo kūrybos dainas.

Sugrįžę B. Krivickui pagerbti Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijoje surengėme atvirą pamoką, kurios metu mokiniai drauge su šių eilučių autore aptarė poeto gyvenimo ir kūrybos kelią, skaitė B. Krivicko lyriką, atliko pačių sukurtų dainų. Paminėjome asmenybę, savo gyvenimu oriai liudijusią, jog kūrybos bei žmogiškumo šviesa dalytis galima ir privalu bet kokiomis aplinkybėmis.

Gitana Kavaliauskaitė
Nuotraukos Rimanto Bikulčiaus ir autorės

2

3. Konkurso 2 vietos laimėt

4. RB 04619a

5. Atvira pamoka foto R.Bikulčiaus

6. Gimnazistės Milvydė Gabrielė ir Emilija deklamuoja B.Krivicko eiles foto Bikulčiaus

7. RB 04632a

8. RB 04617a

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite