VAIKŲ ŽAIDIMO AIKŠTELĖS: REIKALAVIMAI IR PRIEŽIŪRA

0
110
vaikams

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Zarasų skyriaus specialistai primena, jog vaikų žaidimų aikštelių bendruosius sveikatos saugos reikalavimus reglamentuoja Lietuvos higienos norma HN 131:2015 „Vaikų žaidimų aikštelės ir patalpos. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“.

Šie reikalavimai yra privalomi vaikų žaidimų aikštelėms, įrengtoms arba numatomoms įrengti viešose vietose – aikštėse, parkuose, skveruose, paplūdimiuose, daugiabučių namų kiemuose, prekybos, viešojo maitinimo, apgyvendinimo įstaigose ar jų teritorijose, taip pat, kitose teritorijose, pastatuose ar patalpose, kuriuose asmenys gali laisvai lankytis.
Vaikų žaidimo aikštelė

Sveikatos saugos reikalavimus atitinkanti vaikų žaidimų aikštelė – tai aikštelė, kurioje esantis dirvožemis ir gruntas yra neužterštas, triukšmas neviršija Lietuvos higienos normoje HN 33:2011 „Triukšmo ribiniai dydžiai gyvenamuosiuose ir visuomeninės paskirties pastatuose bei jų aplinkoje“ patvirtinimo“ nustatytų triukšmo ribinių verčių, elektromagnetinio lauko intensyvumo parametrų vertės neviršija nustatytų didžiausių leistinų elektromagnetinio lauko intensyvumo parametrų verčių.

Reikalavimai vaikų žaidimo aikštelių vietai
Vaikų žaidimų aikštelės turi būti ne arčiau kaip 10 m nuo buitinių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo konteinerių aikštelių, gatvių, automobilių stovėjimo aikštelių, elektros tinklo įrenginių ir ne arčiau kaip 15 m atstumu nuo automobilių saugyklų ištraukiamosios vėdinimo sistemos angų.

Vaikų žaidimo aikštelių įranga
Siekiant, kad vaikų žaidimų aikštelė būtų saugi vaikams, taip pat, svarbus dėmesys yra skiriamas vaikų žaidimų aikštelės įrangai. Vaikų žaidimų aikštelės įrangos ir dangos atitikties sertifikatai ar gamintojo deklaracijos turi liudyti atitiktį joms taikomų Lietuvos standartų reikalavimams. Pažymėtina, kad vaikų žaidimų aikštelės gali būti naudojamos tik tada, kai jų atitiktį Lietuvos standartams patikrina kontrolės įstaiga, akredituota šiai veiklai atlikti ir išduoda kontrolės ataskaitą arba kontrolės sertifikatą.

Svarbu žinoti
Lietuvos higienos normos HN 131:2015 „Vaikų žaidimų aikštelės ir patalpos. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ reikalavimų privaloma laikytis ne tik vaikų žaidimų aikštelės įrengimo metu, bet ir visą aikštelės eksploatacijos laiką. Atsakomybė prižiūrėti vaikų žaidimų aikštelės įrangą ir palaikyti saugią ir palankią aplinką numatyta juos eksploatuojantiems juridiniams ar fiziniams asmenims, nepaskyrus žaidimų aikštelių ir (ar) patalpų eksploatuotojo, už jų priežiūrą ir saugą atsako savininkai.

Kontaktai žiniasklaidai
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Utenos departamento Zarasų skyriaus vedėja
Ingrida Indriūnaitė
tel./faks. (8 385) 52 062
el. p. ingrida.indriunaite@nvsc.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite