„3 ŽINGSNIŲ ERDVĖ“ Į ZARASUS NEŠĖ GERĄ NUOTAIKĄ IR ŽINIAS

0
19
1z

„3 žingsnių erdvė“ į Zarasus nešė gerą nuotaiką ir žinias Kalėdoms artėjant baigsis Zarasuose vykęs sveikos gyvensenos skatinimo projektas „Erdvė 3 žingsniai“. Daugiau kaip 60 dalyvių, daugiausia įvairaus amžiaus moterys ir moksleiviai, dalyvavo minibatutų treniruotėse, mokėsi valdyti stresą ir emocijas, aiškinosi įvairių mitybos sistemų privalumus ir trūkumus.

„Šis projektas mums virto įspūdinga kelione į paslaptingą šalį, kurioje turėjome galimybę pažinti save iš kitos pusės, atrasti savyje naujų įgūdžių ir galimybių“, – tvirtina Simona Matusevičiūtė, Zarasų profesinės mokyklos neformaliojo švietimo organizatorė.

Pasak jos, tiek mokyklos auklėtiniams, tiek pedagogams didžiausią įspūdį iš visų trijų veiklų – emocijų valdymo, sveikatai palankios mitybos ir fizinio aktyvumo – paliko minibatutai. Šis naujas, inovatyvus fizinio aktyvumo įrankis zarasiškiams buvo visiška naujiena, kurią projekto metu turėjo galimybės išbandyti praktiškai.

Mitybos mitus griovęs treneris Vytautas Šnejerovas 3 žingsnių erdvės dalyvius vaišino neskrudinta žalia kava, becukre arba ketogenine duona iš riešutų miltų ir varškės, mokė išsivirti kavos su sviestu. Pasak V. Šnejerovo, tai pačios madingiausios sveikatai palankios mitybos naujienos, tačiau tik patys zarasiškiai spręs, ar norėtų jas įsileisti į savo valgiaraštį.

„Man buvo svarbiausia, kad angliavandenių gausų maistą žmonės išmoktų keisti turinčiu daugiau baltymų ir riebalų, tokių būtinų sveikam organizmui. Baimintis, kad valgydamas geros kokybės sūrį ar mėsą priaugsi svorio, nereikia – subalansuotai maitinantis, nereikalingi kilogramai ima tirpti savaime“, – pabrėžė lektorius. Paskutinio susitikimo metu projekto dalyviams jis padėjo apskaičiuoti faktinį savo kūno masės indeksą ir pateikė rekomendacijų, kaip jį išlaikyti stabilų arba priartinti prie normos ribų.

Susitikimai su emocijų valdymo praktike Snieguole Cironkaite atvėrė realybę: moterys daugiausiai rūpinasi vaikais, tėvais, o save prisimena paskiausiai. Užsiėmimuose dalyvavusieji tvirtino supratę, kad pirmiausia reikia mylėti save ir skirti daugiau laiko sau. Įpratus atsipalaidavimui skirti bent 10-15 min. per dieną, kasdienės problemos atrodo visai kitaip, paprasčiau. 3 žingsnių erdvės lankytojai taip pat mokėsi užrištomis akimis pajausti supančią aplinką, pasitikėti kitais žmonėmis, pastebėti ir įvardinti savo jausmus.

Zarasų profesinės mokyklos auklėtiniai projekto metu sužinojo daug įdomios informacijos apie tai, kaip žmogaus genus paveikia alkoholis ir kitos psichotropinės medžiagos. Mokykloje įrengtuose vaizdo ekranuose buvo rodomas 16 min. videofilmas „#neVASSkink“ apie vaisiaus alkoholinio sindromo spektro (VASS) sutrikimus. Jame žmogaus genetikas prof. Algirdas Utkus populiariai aiškino, kaip išgerta vyno taurė paveikia vaikelį mamos įsčiose ir pabrėžė, kad alkoholis, tabakas, kvaišalai – vienintelės būsimą kūdikį žalojančios medžiagos, kurių poveikio galima visiškai išvengti. Tai ypač svarbu žinoti jaunuoliams, kurie ateityje patys kurs šeimas ir planuos susilaukti vaikų.

Apklausų metu vertindami asmenines permainas ir pasiekimus projekto metu, visi be išimties džiaugėsi pagerėjusia savijauta ir išsiplėtusiu akiračiu, gausesnėmis žiniomis apie žmogaus kūną bei sveiką gyvenimo būdą.

Į projekto veiklas aktyviai įsijungė ir Zarasų rajono savivaldybėje dirbančios specialistės bei Zarasų kultūros centro Jaunimo klubo lankytojai. „Tai gerasis pavyzdys kitoms Lietuvos savivaldybėms, kaip svarbu ne tik skirti finansavimą sveikos gyvensenos projektams, bet ir rodyti domėjimąsi jais savo asmeniniu pavyzdžiu. Esu sužavėta aktyvaus savivaldybės darbuotojų įsitraukimo ir geranoriškumo – kitose Lietuvos savivaldybėse kol kas tai tikrai nėra dažnas reiškinys“, – pabrėžė projekto vadovė Skaidrė Vainikauskaitė-Tomaševičienė. Pasak jos, atskiros ir ypatingos padėkos nusipelno Aksana Vorobjova, Zarasų r. savivaldybės jaunimo reikalų koordinatorė, kurios entuziazmo ir pastangų dėka 3 žingsnių erdvė Zarasuose per palyginti trumpą laiką rado tokį gausų lankytojų būrį.

Sveikos gyvensenos skatinimo erdvė „3 žingsniai“ – tai 12 užsiėmimų projektas, finansuotas Zarasų r. sav. NVO ir religinių bendruomenių dalinio finansavimo iš biudžeto programos lėšomis.
Projektą įgyvendino VšĮ „Saulėtos idėjos“.

Nuotraukose:
1. Minibatutų treniruotės zarasiškiams patiko labiausiai, nors tikrai nebuvo paprastos ir lengvos.
2. Gruodžio 19-ąją projekto dalyviai bus pagerbti projekto „Erdvė „3 žingsniai“ pažymėjimais Zarasų profesinėje mokykloje ir Zarasų kultūros centre.

Nuoroda į 16 min. videofilmą „#neVASSkink“ kanale „Youtube“:

https://www.youtube.com/watch?v=4xzN3m9qWp0

mid news zrs 518 treniruote ant minibatutu foto

mid news zrs 696 Trenerė Donata Raižytė1

mid news zrs 866 1

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite