NEFORMALIOJO SUAUGUSIŲJŲ ŠVIETIMO IR TĘSTINIO MOKYMOSI PROGRAMŲ ĮGYVENDINIMO ATGARSIAI

0
25
mid news zrs 371 5

Zarasų rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyrius 2019 m. administravo Neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi programų, finansuojamų Zarasų rajono savivaldybės biudžeto lėšomis (toliau – Programos), konkursą. Konkursu siekta tenkinti kuo įvairesnius suaugusiųjų mokymosi poreikius: mokymosi visą gyvenimą paslaugų plėtra, darbo rinkai aktualių suaugusiųjų bendrųjų kompetencijų ugdymas, asmenų mokymasis trečiojo amžiaus universitete, andragogų kompetencijų tobulinimas, profesinei veiklai reikalingų žinių ir gebėjimų įgijimas ar tobulinimas, asmens bendrosios kultūros ugdymas.

2019 metais finansuotos šešios Programos, kurioms įgyvendinti iš rajono Savivaldybės biudžeto buvo paskirstyta 3000 Eur. Finansavimas skirtas asociacijoms bei biudžetinėms įstaigoms.

Programų vykdytojai teigiamai atsiliepė apie galimybę dalyvauti konkurse, kuris sudaro puikias sąlygas įvairiems neformaliojo suaugusiųjų švietimo tiekėjams įgyvendinti bendruomenei ir visuomenei aktualias mokymo programas. Taip pat įvardino pagrindines konkurso teigiamas puses – Programų nauda dalyviams bei organizatoriams, įgytos žinios, teigiamos emocijos, patirtis dirbant su vyresnio amžiaus žmonėmis, kilusios naujos idėjos ateityje tęsiant Programas.

Zarasų trečiojo amžiaus universitetas 2019 m. balandžio – gruodžio mėn. vykdė programą „Asmenų mokymasis trečiojo amžiaus universiteto „Savęs ir aplinkos pažinimo“ fakultete“. Įvairūs mokymai ir projektai lankantiems Zarasų trečiojo amžiaus universitetą nėra naujiena, tad ir į šią programą užsiregistravo didelis būrys norinčių joje dalyvauti. Devyniasdešimt vyresnio amžiaus Zarasų rajono gyventojų dalyvavo edukacinėse išvykose, literatūros, psichologinės bei fizinės sveikatos stiprinimo, istorijos, etnologijos, aplinkosaugos, meno pažinimo mokymuose bei praktiniuose užsiėmimuose. Studentų senjorų neišgąsdino ir tai, jog mokymai vyko 80 valandų, kurių metu, derinant teorinius bei praktinius užsiėmimus, buvo panaudoti įvairūs aktyvieji metodai, o veiklas vykdė ir paskaitas skaitė aukštos kvalifikacijos ir kompetencijos lektoriai.

Aeroklubui „Orlėkis“ 2019 m. vasara prasidėjo neįprastai – birželio mėn. startavo programa „Laisvalaikio pilotai“. Šioje programoje dalyvavo dešimt mėgėjiška aviacija besidominčių dalyvių, iš jų trys moterys. Mokymų metu dalyviams buvo suteiktos būtinos teorinės bei praktinės žinios bei parodytos realios galimybės, kaip tapti „laisvalaikio pilotais“. Dalyviai mokėsi pakelti ir žemėje valdyti parasparnį, jiems buvo sudaryta galimybė nusklęsti parasparniu nuo neaukštos kalvos.

2019 m. gegužės – gruodžio mėn. Salako krašto ekologinio švietimo ir amatų centras įgyvendino programą „Kūno rengyba sveikam ir kokybiškam gyvenimui“, skirtą aktyvų gyvenimo būdą puoselėjantiems Zarasų miesto ir rajono bendruomenės nariams. Sportiniai užsiėmimai vyko net 100 valandų Zarasų rajono socialinių paslaugų centro salėje. 25-75 metų dalyviai galėjo aktyviai, sveikai bei prasmingai praleisti laiką bei įgijo sveikos gyvensenos įgūdžių.

Zarasų krašto muziejus Amatų centro Antazavės dvare 2019 m. gegužės mėn. subūrė rajono gyventojus, gyvenančius atokiau nuo miesto, norinčius pasinerti į kūrybos procesą bei turiningai praleisti laisvalaikį. Dešimt programos „Tradicinių dubenėlių lipdymas iš molio“ dalyvių susipažino su Aukštaitijos etnografijos regionu, Zarasų krašte paplitusiu tautinio paveldo amatu – lipdymu iš molio, išmoko pasigaminti tradicinius molinius dubenėlius, juos dekoruoti lietuvių liaudies raštais.

Vykdant programą „Kūrybinė veikla – asmens bendrosios kultūros ugdymui“ 2019 m. lapkričio mėn. Zarasų švietimo pagalbos tarnyboje vyko nuotaikingi ir spalvingi užsiėmimai pedagogams kartu su dailininke, knygų vaikams iliustratore Aušra Kiudulaite. Mokymų metu buvo sudarytos sąlygos kūrybinei veiklai, dalyviai patys išbandė spalvoto koliažo techniką, mėgavosi spalvų ir formų gausoje gimstančiais meno kūriniais. Naujai išbandyti metodai ir kūrybos džiaugsmas lai įkvepia apsilankiusius pedagogus visa tai pritaikyti pamokose.

Visiems norintiems išmokti anglų kalbos ar tiesiog pagilinti jau turimas žinias Zarasų savivaldybės viešoji biblioteka 2019 m. rugsėjo – gruodžio mėn. organizavo Anglų kalbos kursus. Išklausiusiems Elementary lygio kursus zarasiškiams buvo įteikti Zarasų savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės patvirtinti pažymėjimai.

Švietimo ir kultūros skyriaus informacija
Nuotraukos Programų vykdytojų

mid news zrs 251 20190107 232200

mid news zrs 277 IMG 20191023 174802

mid news zrs 292 72476939 598155654290326 3694436211234963456 n

mid news zrs 296 4

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite