BAIBIŲ KAIMO BENDUOMENĖS VEIKLA 2019 METAIS

0
36
20190618 165238

2019 metai Baibių kaimo bendruomenę įsuko į aktyvią veiklą. Jau antrus metus vykdomas projektas „Baibių vaikų dienos centas“, kurį finansuoja LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Zarasų rajono savivaldybė. Bendruomenės namai kasdieną pilni vaikų klegesio ir juoko. Dažnai čia užsuka ir vaikų tėvai, šventėse dalyvauja seneliai, vyresnieji broliai ir seserys bei kiti Baibių bendruomenės gyventojai.

Visus metus su vaikais vykdėme įvairias veiklas: gaminome, kūrėme, keliavome, dalyvavome, šventėme ir dar daug daug visko veikėme.

Vaikams labai smagu buvo patiems susiremontuoti kambarį, kuriame įsirengėme kūrybines dirbtuves. Dienos centro dalyviai patys lupo senus tapetus, plovė langus, o paskui patys klijavo naujus tapetus, dekoravo dirbtuves, ieškojo idėjų, kaip erdvę padaryti įdomią, sau patrauklią. Senus baldus perdažėme ryškiaspalvėmis spalvomis, taip juos prikėlėme naujam gyvenimui ir susikūrėme jaukią erdvę. Į dar dažais kvepiančias dirbtuves pasikvietėme vaikų tėvus, kad parodytume, ką mes padarėme PATYS. Smagu buvo ir vaikams, ir tėvams. Ta proga tėvams parodėme ką veikiame čia kiekvieną dieną. Surengėme savo darbų parodėlę. Ir ką gi mes veikiame? O gi piešiame įvairiomis technikomis, gaminame įvairius dirbinius iš laikraščių, sagų, įvairių buitinių atliekų, gamtinės medžiagos. Vaikai tėvus pakvietė pažaisti judriuosius žaidimus, kuriuos mėgsta žaisti patys. Juk žaidimas puiki priemonė visai šeimai smagiai praleisti laisvalaikį. O kai jau visi buvo maloniai pavargę, ėjome valgyti pyrago, kurį kepė vaikai ir valgyti Baibių kaimo bendruomenės moterų pagamintų ledų.

Vaikams labiausia patiko keliauti. Visai nesvarbu, ar važiavome kažkur toliau ar keliavome kartu su tėvais mūsų kaime esančiame ežere maudytis, ar rinkti žemuogių pyragui, kurį kepėme atostogų pradžios proga. Vasarą buvom nuvykę į Žalvario parką. Vasaros lietus nesutrukdė žaisti įvairius žaidimus, vaikščioti po mišką, leistis lynu, o kai lietus sugynė į vidų – žaisti žaidimus su lygintuvais bei šokti diskotekoje.

Kita mūsų ekskursija buvo į Anykščius. Čia ėjome Medžių lajų taku, klaidžiojome Labirintų parke, užsukome į Apverstą namą, lankėmės COSMOS Paukščių tako kambaryje, leidomės rogutėmis rogučių trasa.

O kiek aplankyta mūsų rajono vietų: Salakas, Dusetos, Antalieptė, Zarasai ir dar daug kitų. Nepamiršome ir Utenos. Čia važinėjomės kartingais bei dalyvavome lazerių mūšyje.
Prieš šv. Kalėdas gavome kvietimą dalyvauti prakartėlių parodoje Pačkėnų bendruomenėje. Ir vaikai, ir tėveliai, seneliai kibo į darbą ir pagamino prakartėlių, kurios ir iškeliavo į parodą.
Šventų Kalėdų belaukiant dienos centrą aplankė svečiai – folkloro ansamblis „Seluona“ iš Zarasų kultūros centro. Vaikai pasikvietė savo tėvus ir kitus bendruomenės gyventojus kartu dalyvauti adventinėje vakaronėje. „Seluonos“ moterys supažindino su adventinėmis tradicijomis padainavo adventinių dainų, kartu pynėme advento vainikus, gaminome papuošimus, o paskui žaidėme žaidimus.

Baibių vaikų dienos centro vaikai parodė kalėdinį spektaklį Degučių kaimo kalėdinės eglutės įžiebimo šventėje.

Taip pat dalyvavome Sausio 13 d. paminėti skirtame bėgime. Visada dalyvaujame mūsų kaimo bibliotekos organizuojamuose renginiuose. Ir patys rengiame įvairias šventes: šv. Kalėdų, šv. Velykų, Motinos dienos, Vasario 16 d., Helovyno. Taip pat dalyvavome Pepės Ilgakojinės šventėje Degučių bibliotekoje.

Šiais metais mokėmės drožybos. Užsiėmimus vedė tautodailininkas E. Čypas. O kalėdinius žaislus velti iš vilnos mokė dienos centrą lankančio Emilio mama Vaida.

Projektą „Stiprus tėvų ir vaikų ryšys“ finansavo Zarasų rajono savivaldybė NVO ir religinių bendruomenių programos lėšomis. Baibių bendruomenės projektui buvo skirta 700 Eur. Dar 10 proc. lėšų šiam projektui įgyvendinti prisidėjo pati Baibių kaimo bendruomenė. Šiame projekte dalyvavo 12 dalyvių: vaikai ir tėvai. Įgyvendinant šį projektą buvo suorganizuotos trys ekskursijos. Pirmiausia buvo aplankytas Pakruojo dvaras. Čia grožėjomės šviesos festivalio „Didieji Kinijos žibintai“ žibintais bei programa. Nors lietus ir šlapdriba greitai permerkė visų drabužius ir telefonus bandant įamžinti nuostabius vaizdus, bet atmintyje išliko matyti pasakiški vaizdai.

Po keleto dienų keliavome į Kauno VII forto muziejų. O čia vaikai ir tėvai pasijuto tikrais mokslininkais. Dalyvavome dviejose edukacinėse programose. Matematikos edukacinių programų metu tyrinėjome matematikos vingrybes, išbandydami savo loginio mąstymo galias bei atlikdami įvairias kūrybines užduotis.

Chemijos programoje padedami dviejų programos vedėjų, stebėjome ir patys darėme įvairiausius eksperimentus.

Ši kelionė vyko kalėdiniu laikotarpiu, todėl nepraleidome progos pasigrožėti Kauno egle, o grįždami namo užsukome ir į Jonavą. O čia rodome ir visą kalėdinių eglučių parką.

Paskutinė mūsų kelionė buvo į Utenos rajoną. Čia aplankėme brolių A. ir M. Miškinių sodybą Juknėnų kaime. Muziejininkė R. Gaidienė papasakojo apie poeto Antano ir vertėjo Motiejaus kūrybinę veiklą, jų indėlį mūsų krašto ir Lietuvos istorijoje. Paskui vykome į Pačkėnus. Čia aplankėme Raganų muziejų. Dar užsukome į gyvūnų globos namus Utenoje. Čia aplankėme gyvūnus, kurie dėl įvairių priežasčių tapo benamiais. Gyvūnų prižiūrėtoja papasakojo apie šiuos gyvūnus, kalbėjo apie atsakomybę nusprendus turėt augintinį namuose bei savanorystę globos namuose.

Šis projektas tikrai padėjo stiprinti vaikų ir tėvų tarpusavio ryšį, mokytis kartu turiningai leisti laisvalaikį, pažinti savo kraštą ir Lietuvą, įgyti naujų patirčių.

Dalytė Mozūrienė
Baibių kaimo bendruomenės pirmininkė,
projektų vadovė ir vykdytoja

20191016 172525

20191022 144552

20191204 174716

20191223 115919

20191223 124859

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite