KAIP NAUJUOSIUS SUTIKTI SVEIKIEMS: PADĖS TINKAMAS RANKŲ PLOVIMAS

0
64
Gintarinės vaistinės vaistininkė vedėja Edita Stankevičiūtė.

Prastai vėdinamos patalpos, žmonių sausakimšos patalpos – švenčių laikotarpis visuomet pilnas dirgiklių, galinčių priversti nenoromis atsigulti į ligos patalą. Sveikatos priežiūros specialistai sako, kad teisingas rankų plovimas gali padėti išvengti gausybės aplinkoje tvyrančių infekcijų šaltinių.

„Per didžiausias metų šventes iš tiesų nemažai laiko skiriame artimųjų lankymui, dalyvaujame įvairiuose žmonių susibūrimuose, visur skubame, lekiame ir nieko nespėjame. Tai puikios sąlygos virusams ir baciloms tarpti. Dėl gausiai nukrautų šventinių stalų pamirštame imunitetą stiprinti maisto papildais ar vitaminais, o tuo labiau nešioti medicinines apsaugines kaukes.

Iš tikrųjų, vienas paprasčiausių, tačiau efektyviausių būdų, kaip sumažinti riziką pasigauti infekciją yra rankų plovimas. Plaunant rankas muilu, pašalinami ligas sukeliantys mikroorganizmai ir apsisaugoma nuo infekcijų, nes nešvariomis rankomis žmonės liečia akis, nosį, burną ir ligos sukėlėjai gali lengvai patekti į organizmą“, – aiškina „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Edita Stankevičiūtė.

Švarių rankų ir kosėjimo etiketas
Labiausiai paplitę patogeniniai mikroorganizmai yra virusai, bakterijos ir grybai, kurie nuo neplautų rankų gali patekti į maistą, gėrimus, pasidauginti maisto produktuose ir sukelti sunkių sveikatos sutrikimų.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skaičiuoja, kad per nešvarias rankas plinta net 80 proc. infekcinių ligų. Dėl netinkamos rankų higienos galima susirgti hepatitu A, virusinėmės žarnyno infekcijomis, rotavirusine bei norovirusine infekcija, bakterine dizenterija.

„Per nešvarias rankas taip pat plinta daug užkrečiamųjų ligų, pavyzdžiui, tuberkuliozė, gripas, tymai ar ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos. Nuo tuberkulioze sergančių suaugusiųjų dažniausiai užsikrečia ir vaikai, todėl ypač svarbu rodyti jiems tinkamą pavyzdį, ugdyti rankų plovimo ir kosėjimo etiketo įpročius“, – sako E. Stankevičiūtė.

Vaistininkės, teigimu, čiaudėti reikėtų į sulenktą ranką, kad į aplinką būtų paskleista kuo mažiau virusų. Skaičiuojama, kad nusikosėjus vienam žmogui, į aplinką gali pasklisti 10 000 virusų šešių metrų spinduliu.

Rankas plauti reiktų trigubai ilgiau

Tinkamas rankų plovimas net trečdaliu sumažina viduriavimo tikimybę ir penktadaliu – sergamumą viršutinių kvėpavimo takų ligomis.

„Deja, šiandien tyrimai rodo, kad rankų plauti nemokame. Visų pirma, tai darome per trumpai – rankas reikėtų plauti reguliariai apie 20 sekundžių, o dauguma šiandien tai daro vidutiniškai apie 6 sekundes. Rankas geriausia plauti šiltu ir vėsiu vandeniu, nes karštas gali pažeisti odą. Be to, temperatūra neturi jokios įtakos saugojantis nuo mikrobų. Padėti išvengti mikrobų gali tik dažnas ir ypač kruopštus rankų plovimas“, – pataria E. Stankevičiūtė.

Dar viena dažnai daroma klaida, anot vaistininkės, bendro rankšluosčio naudojimas. Jos teigimu, geriau kuo dažniau tinkamai plauti rankas ir naudoti vienkartinius popierinius rankšluosčius.

Jeigu nėra galimybės nusiplauti rankų vandeniu, tuomet galima naudoti ir dezinfektantus antiseptikus, kurie taip pat nužudo daugumą bakterijų, esančių ant rankų ir apsaugo nuo užkrečiamų ligų. Tačiau dezinfekantai alkoholio pagrindu sumažina ne tik blogųjų, bet ir gerųjų bakterijų įvairovę ant odos.

Norint, kad rankų plovimas iš tikrųjų veiktų, su muilu jas plauti reiktų itin dažnai: prieš valgį ir po valgio, pasinaudojus tualetu, grįžus iš lauko, kiemo, daržo ar sodo, pasinaudojus visuomeniniu transportu, pabendravus su sergančiu žmogumi, kosint, čiaudint, pažaidus su gyvūnais.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė primena, kad jeigu visgi nepavyksta išvengti peršalimo ligų, susirgus reiktų nepamiršti gerti pakankamai vandens, kuris iš organizmo šalina toksinus. Taip pat padeda nosies skalavimas druskos vandeniu, nes dauguma virusų plinta oro lašeliniu būdu bei patalpų vėdinimas, nes ligos sukėlėjai patalpoje gali išlikti net keletą valandų.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite