TRYS KARALIAI … KARALIŠKAI

0
17
1

Trys Karaliai simbolizuoja Kalėdų švenčių pabaigą. Danguje išvydę sužibėjusią ryškią žvaigždę, kuri pranašavo, kad į žemę atėjo Atpirkėjas, Betliejuje gimusį kūdikėlį Jėzų aplanko Trys Karaliai – Trys Išminčiai (skirtingų kontinentų: Arabijos, Persijos ir Indijos) su dovanomis – auksu, smilkalais ir mira, simbolizuojančiomis Kristaus prigimtį: auksas – pagarbą karaliui, smilkalai – Dievui, o mira – mirtingajam.

Iškilmingai į Smalvų Švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčią žengė Trys Karaliai: Kasparas, Merkelis ir Baltazaras.. Kiekvienas jų pasakojo savo kilmę ir paaiškino atneštų dovanų prasmę… Kasparas dovanojo smilkalus: šventumą, išmintį ir dieviškąją palaimą; Baltazaro dovanotas gyvenimo simbolis – Mira, skirta ligų, žaizdų gydymui, kūno balzamavimui. Merkelio atneštas Auksas reiškia garbę, turtus, ir galią.

Šv. Mišias aukojęs kunigas vikaras Miroslav ANUŠKEVIČ džiaugėsi Trimis Karaliais, akcentavo, jog būtina išsaugoti gražias mūsų protėvių tradicijas,– nereikia žavėtis užsienietiškomis šventėmis, svetimomis mūsų kultūrai.

Paskui Karaliai visus smalviškius karališkai apdovanojo. Parapijiečius maloniai nustebino Karalius Baltazaras. (Šis tamsiaodis, kilęs iš Nigerijos, Kauno Technologijų Universiteto doktorantas, aštuntus metus gyvenantis Lietuvoje. Šventės metu jis vilkėjo tautinį kostiumą.)

Džiugu, kad Smalvų bendruomenė ne tik puoselėja senąsias tradicijas, bet ir skatina žmonių aktyvumą. Visi, dalyvavę Šv. Mišiose, buvo pakviesti pasivaišinti į bendruomenės patalpas bulvių plokštainiu (kugeliu), keptu kaimiškoje krosnyje… Tokie skanumynai net Karaliams retai pasitaiko… O kad valdyti linksmiau būtų, dar ir muzika gyvai grojo…

Giedrė MIČIŪNIENĖ

Nuotraukos Smalvų bendruomenės

2

3

4

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite