VYKO SOCIALINIŲ PARTNERIŲ, DIRBANČIŲ SU VAIKAIS, ŠEIMOMIS, TARPINSTITUCINIS PASITARIMAS

0
28
mid news zrs 16 3

Sausio 7 d. Zarasų rajono savivaldybės administracija, siekiant darnesnio bendradarbiavimo, organizavo socialinių partnerių, dirbančių su vaikais, šeimomis tarpinstitucinį pasitarimą.

Pasitarime dalyvavo ir rajono specialistams pristatė nuo šių metų įsigaliojusius Vaiko teisių pagrindų įstatymo pakeitimus Utenos apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Irena Gaigalienė. Buvo akcentuota, kad pakeitimai atlikti siekiant išlaikyti biologinės šeimos prioritetą, pagalbos priemonių viršenybę prieš valstybės prievoles. Vaiko paėmimas iš šeimos yra taikomas tik kraštutiniu atveju ir apskritai stengiamasi, kad intervencija į šeimą būtų kuo mažesnė. Pagrindinis dėmesys skiriamas šeimų stiprinimui ir visų reikalingų pagalbos priemonių ir paslaugų teikimui. Kaip akcentavo vedėja I. Gaigalienė, veiksminga paslauga šeimai – čia ir dabar, po kelių mėnesių jos jau gal nereikės.

Nuo sausio 1 d. nebeliko grėsmės vaikui lygių nustatymo – pereita prie vaiko ir šeimos poreikių vertinimo. Jeigu šeimai ar vaikui bus nustatomas pagalbos poreikis, tuomet savivaldybė teiks pagalbą. Jeigu Vaiko teisių apsaugos specialistai nustatys vaikui apsaugos poreikį, tuomet bus taikomas naujas laikinosios priežiūros institutas – vaikas iš tėvų nebus paimamas, bet saugumas bus užtikrintas padedant giminaičiams, artimiems asmenims ar perkeliant vaiką su tėvais, vienu iš tėvų į krizių centrą. Kiekvienu atveju gavus pranešimą apie Vaiko teisių pažeidimą, atliekamas vaiko situacijos vertinimas. Taikant vaikui laikinąją priežiūrą, sudaromos sutartys tarp šeimos ir laikinosios priežiūros vykdytojo. O su šeima tuomet dirba atvejo vadybininkas ir mobili komanda (socialinis darbuotojas, psichologas ir priklausomybių konsultantas). Išauga ir tėvų teisės. Apsunkinus vaiko paėmimą iš tėvų kartu nustatoma teisė tėvams pasinaudoti nemokama advokato paslauga teisme, jeigu laikinoji priežiūra nedavė vaisių ir nutariama kreiptis į teismą dėl vaiko paėmimo iš tėvų.

Nuo šių metų įvyko pasikeitimai ir Atvejo vadybos tvarkos apraše, kuris nustato vaiko ir jį auginančio atstovo pagal įstatymą ar jo besilaukiančių asmenų, fizinio asmens, vykdančio laikinąją priežiūrą, atvejo vadybos inicijavimo ir taikymo, atvejo nagrinėjimo, pagalbos vaikui ir šeimai poreikių vertinimo, kompleksinės pagalbos plano sudarymo ir įgyvendinimo, šeimos stebėsenos, atvejo vadybos proceso užbaigimo, atvejo vadybos koordinavimo tvarką. Pasikeitimus atvejo vadybos procese pristatė Zarasų rajono Socialinių paslaugų centro direktorė Valentina Paliūnienė.

Pasitarimo pabaigoje Ignalinos rajono savivaldybės visuomenes sveikatos biuro Zarasų skyriaus sveikatos stiprinimo specialistė Svetlana Vilkauskienė susirinkusiems plačiau papasakojo apie Ankstyvosios intervencijos programą, taikomą jauniems asmenims nuo 14 iki 21 metų, kurie eksperimentuoja ir nereguliariai vartoja alkoholį, narkotikus. Specialistė paaiškino programos tikslus, vykdymo tvarką, siuntimo dalyvauti programoje tvarką.

Parengė Zarasų rajono savivaldybės administracijos
tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė
Nijolė Bikulčienė

mid news zrs 540 2

mid news zrs 648 1

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite