KVIETIMAS Į EDUKACIJĄ

0
64
Baneris

Lietuvoje vasario 2 d. yra žinoma, kaip Grabnyčios, arba Perkūno diena. Ši diena buvo siejama, būtent, su žvake, dar vadinama Grabnyčia arba Grauduline. Grabnyčios dienai buvo paprotys susisukti po plonytę vaško žvakę (perkūninę) arba būdavo einama į bažnyčias įsigyti šventintų žvakių.

Taigi, susitinkame 2020 02 01 11 val. Gražutės regioninio parko Lankytojų centre (Laisvoji aikštė 14, Salakas) ir čia galėsite prieš pat Perkūno dieną pasigaminti savo Graudulinę žvakę. Tiksliau, netgi 3 žvakes.


Nuo seno buvo tikima, jog vasario 5 d. pasigamintas žvakes reikia apnešti triskart aplink stalą ar židinį, po to visiems namiškiams kryžmai padeginti plaukus ties kakta, pakaušiu ir paausiuose – apsaugai nuo žaibų ir nuo visų kitų nelaimių. Senoliai tikėdami, kad graudulinė žvakė atgina perkūnijos grėsmę, vos užslinkus audros debesims, ją uždegdavo ir statydavo ant palangės. Pradedant statybas, gabaliukas graudulinės žvakės būdavo paslepiamas pirmojo vainiko sankirtoje. Bitininkai į naują avilį įdėdavo sukryžiavę du graudulinės gabaliukus – „kad velnias spiečiaus neišvestų“.

Visa tai ir daug kitų įdomybių JŪSŲ laukia 2020 02 01.

Taip pat susitikimo metu bus atskleistos GRAUDULINIŲ ŽVAKIŲ GAMYBOS PASLAPTYS. Būtent, tuo pasirūpins ,,Medūkyje” edukatorė (MB ,, Vaitukaičiai” narė), ūkininkė – bitininkė (bitininko žmona) DALIA VAITUKAITIENĖ.

Planuojama, jog edukacija truks apie 3 val.

KAINA: 5 €;
EDUKACIJOS DALYVIŲ SKAIČIUS RIBOTAS.
BŪTINA REGISTRACIJA (iki sausio 31 d. 12 val.):
+370 678 65085 ar kristina.ivanovaite@sartaigrazute.am.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite