ZARASIŠKIAI PAGERBĖ HOLOKAUSTO AUKAS

0
58
1

Zarasiškiai sausio 27 d. minėjo Tarptautinę Holokausto aukų atminimo dieną, kuri šiemet siejama su 75-osiomis Aušvico mirties stovyklos išvadavimo metinėmis. Suvokdama šio tragiško Lietuvos istorijos etapo reikšmę ir siekdama pagerbti žydų tautos aukų atminimą, Zarasų rajono savivaldybė kartu su Zarasų krašto muziejumi prisijungė prie pasaulinės akcijos „Mes prisimename“ – „We remember“.

Šiandien, po pietų, zarasiškiai, jų svečiai rinkosi prie paminklo (D. Bukonto g. skveras) pagerbti Holokausto aukas.

Į skaudžiai sukakčiai ir įvykiams paminėti skirtame renginyje dalyvavo Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Remigijus Lamanauskas, rajono Savivaldybės mero patarėjas Vilhelminas Kuzmickas, Zarasų krašto muziejaus darbuotojai, kiti zarasiškiai.

Zarasų krašto muziejaus muziejininkas Kęstas Vasilevskis priminė, apie tragediją, kuri įvyko šiame krašte. Po žiauraus Holokausto nutrūko šimtmečius čia gyvavusios žydų bendruomenės gyvenimas – iš tūkstančių liko gyvi tik vienetai prieš karą Zarasų krašte gyvenusių žydų. Muziejininkas sakė, kad mūsų krašte saugomas Holokausto aukų atminimas, atminimo dienomis pagerbiami tragiškai žuvę mūsų krašto žmonės.

Apie šiurpinančią tragediją kalbėjo ir rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas. Meras pabrėžė, kad Holokaustas – tai visų žmonių skausmas ir tragedija. Jis sakė, kad mūsų pareiga stengtis, kad ateityje daugiau niekada tokie įvykiai nepasikartotų ir kad niekada daugiau neiškiltų pavojus žmogiškumui.

Meras prisiminė praėjusių metų kelionę į Oscvencimą. Jo muziejaus sukrečianti ekspozicija primena apie baisiuosius laikus ir liudija apie didžiulį nusikaltimą žmonijai bei žmogiškumo praradimą. iš šio tragiškos istorijos muziejaus išeina su ašaromis akyse ne tiki moterys, bet ir vyrai.

Zarasų krašto žydai buvo išsilavinę, darbštūs ir verslūs žmonės, jie įnešė didelį indėlį į krašto klestėjimą, aktyviai dalyvavo ekonominiame ir kultūriniame gyvenime. Skaudu, pasak mero, prisiminti šios gausios žydų bendruomenės likimą.

Prie paminklo buvo uždegtos žvakutės, pagal žydų tradiciją padėti akmenys.

Akcijos dalyviai nusifotografavo prie užrašo „Mes prisimename“ – „We remember“.

Petras Ivanovas
Nuotraukose: Holokausto aukų pagerbimo akimirkos Zarasuose

2

3

4

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite