PLANAS VASARAI – KELIONĖ IRKLENTE PER GRAŽUTĖS REGIONINIO PARKO EŽERUS

0
33
R1 00523 0020

Šių metų sausio 24 d. Preili savivaldybėje, Latvijoje įvyko baigiamasis projekto „Vandens resursų panaudojimas ekoturizmo plėtrai Latvijoje ir Lietuvoje“ renginys. Jame projekto partnerių atstovai iš Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcijos, Molėtų rajono, Panevėžio miesto, Anykščių rajono savivaldybių ir partnerių atstovai iš Latvijos (Preili, Rebini ir Aglona savivaldybių) pristatė projekto metu pasiektus rezultatus ir aptarė tolimesnę jų sklaidą.

Primintina, kad šiuo projektu buvo siekiama populiarinti ekologinį turizmą ežeringame Lietuvos ir Latvijos regione, įrengti infrastruktūrą aktyviam poilsiui prie vandens telkinių, kuri būtų tinkama ir žmonėms, turintiems judėjimo negalią, gerinti vandens telkinių pakrančių rekreacinę būklę. Šiems tikslams pasiekti parengta ekologinio turizmo strategija adaptuota kiekvieno partnerio teritorijai, įsigyta pakrančių priežiūrai reikalinga technika (vandens augalų valymo technika), įsigytas turistinis 9 vietų laivelis, pritaikytas asmenims, turintiems judėjimo negalią, įsigytas gausus turistinis inventorius (irklentės, vandens dviračiai, baidarės ir valtys).

Bendradarbiaudami projekto partneriai parengė tris turistinius maršrutus, skirtus pažinti Lietuvos ir Latvijos ežerų rekreacinius išteklius. Štai maršrutas „7 days – 7 lakes” kviečia per septynias dienas pažinti 7 Lietuvos ir Latvijos ežerus, aplankyti unikalius gamtinius objektus, šių ežerų pakrantėse įsikūrusius amatininkus ir nedidelius ekologinius šeimų verslus. O kad keliauti būtų smagu šeimoms su vaikais mobiliesiems įrenginiams sukurta edukacinė programėlė „Pure water“. Jos pagalba pramogaujantys prie vandens telkinių gali ištirti vandens kokybę, tyrinėti ir pažinti vandens augalus ir gyvūnus.

Net 30 gidų iš Lietuvos ir Latvijos dalyvavo praktiniame gamtos gidų seminare. Dviejų dienų renginyje Gidai Gražutės regioniniame parke mokėsi atpažinti paskutinio ledynmečio sukurtas reljefo formas, atskirti valgomuosius ir nuodinguosius augalus, grybus, ugdė gebėjimą interpretuoti gyvosios ir negyvosios gamtos ryšius skirtingoms amžiaus lankytojų grupėms.

Projekto metu Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcija Sabalunkų stovyklavietėje ir toliau gerino infrastruktūrą, žmonės turintiems judėjimo negalią. Stovyklavietėje prie Luodžio ežero įrengta 63 m ranktūrių abipus tako vedančio į 21 metro ilgio pontoninį lieptą. Nuo liepto, patogu žvejoti, panerti vandenin ir mėgautis kitais, vandens teikiamais malonumais. Norime pasidžiaugti, kad negalią turintiems lankytojams patekti į vandens telkinius Gražutės regioniniame parke bus galima specialiu paplūdimio vežimėliu. Vežimėliui uždėjus specialius ratus su juo galima keliauti paplūdimio smėliu, natūraliais gamtos takais, plūduriuoti ežere ar čiuožti sniegu. Paplūdimio vežimėlį nemokamai galima rezervuoti Gražutės regioninio parko lankytojų centre (Laisvoji a. 14, Salakas).

Sartų ir Gražutės regioninių parkų direktorius Saulius Mažiulis pasidžiaugė, kad vykdant viešuosius pirkimus buvo sutaupyta projekto lėšų už kurias papildomai įsigytas vejos priežiūros traktoriukas, skirtas rekreacinių teritorijų priežiūrai ir tvarkymui: „Šią vasarą Gražutės regioninio parko lankytojai galės maloniai leisti laiką laiku nušienautose ir prižiūrėtuose stovyklavietėse“ – sakė direktorius.

Na, o aktyvaus laisvalaikio gamtoje mėgėjus kviečiame planuotis kelionę į ežerų kraštą ir išbandyti kelionę irklentėmis po Gražutės regioninio parko ežerus ir upes. Irklenčių parko direkcija įsigijo 20, tad jas nemokamai išbandyti gali ne tik pavieniai lankytojai, bet ir didesnė asmenų grupė, pavyzdžiui mokinių klasė. Irklentes galima rezervuoti ir pasiimti vandens pramogai parko lankytojų centre.

Projekto pagrindinis partneris:
Preili apskrities administracija

Projekto partneriai:
– Molėtų rajono savivaldybės administracija;
– Panevėžio miesto savivaldybės administracija;
– Riebini apskrities administracija;
– Sartų ir Gražutės regioninių parkų direkcija;
– Anykščių rajono savivaldybės administracija;
– Aglona apskrities administracija.

www.latlit.eu 
www.europe.eu  

Ši informacija yra parengta naudojant Europos Sąjungos finansinę paramą. Už informacijos turinį atsako Sartų ir Gražutės regioninių parko direkcija. Jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad ji atspindi Europos Sąjungos nuomonę.

DSCN9253

LATLIT logo LIT full CMYK

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite